FATİH BATTAR

Birlik Haber Sen Çorum Şube Başkanı Recep Kaya, PTT Baş Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasında Çorum’da PTT şubelerinin artmasına rağmen, yeterince personel alımı yapılmadığını söyledi.

Birlik Haber Sen Çorum Şube Başkanı Recep Kaya, PTT çalışanları ile birlikte  İlim Yayma Cemiyeti yanında bulunan PTT Baş Müdürlüğü önünde PTT çalışanlarının sorunlarına dikkat çekmek için basın açıklamalı eylem yaptı. Basın açıklamasına Memur Sen Çorum Şube Başkanı Ahmet Saatci ve Dernekler İl Müdürü Mustafa Bayrak da destek verdi.

Çorum’da PTT’nin 9 şubesinde toplam 170 personelin çalıştığını belirten Kaya, şube sayısının artması ve gönderi sayıları artmasına rağmen yeteri kadar personel alımı yapılmadığını aktardı.

PTT A.Ş’nin son yıllarda büyük bir atılım gerçekleştirerek sektörde bir numaralı marka haline geldiğini belirten Kaya; PTT’nin marka haline gelmesinde çalışanların payının çok büyük olduğunu dile getirerek; “PTT'nin sektörde bir numara haline gelmesinde yapılan uygulamaların yanı sıra personelin özverili olarak verdiği emek ve gayret en önemli etkenler. Bir çok iş yerinde personel eksikliği olmasına rağmen izne ayrılmamış, hastaneye gitmemiş, mesai kavramı gözetmeden çalışmış, ailesinin ve sevdiklerinin acılı ve güzel gününde dahi fedakarlık ederek yanlarında olamamıştır. Hafta sonu dememiş çalışmış, bayram dememiş çalışmış, üretmiş, PTT'yi bir numara yapmış, ülkesine ve milletine kazandırmıştır. Postacı kardeşim sıcak, soğuk, yağmur, çamur dememiş 81 ilin tamamında en ücra köşeye varana dek 81 milyona hergün hizmet vermiştir.  Postacı kardeşim günlük taşıyabileceği postanın çok daha fazlasını taşımış, yetmezmiş gibi akşamda evine iş götürmüştür. Gişede çalışan memur kardeşim; akşam yedilere, sekizlere kadar çalışmış, evine ve ailesine vakit ayıramamıştır. Bu denli iyi niyetli, özenli ve özverili çalışırken iş yoğunluğu durmadan artmış; emekli olan personelin yerine yeni personel alımı yeteri kadar yapılmamıştır. Şube sayıları arttırılmış, yapılan yeni anlaşmalarla gönderi sayıları artmıştır. Bazı PTT Merkezleri esnek çalışma adı altında saat on dokuza kadar çalışmaya devam ettirilmiştir.” dedi

PTT çalışanlarının başlıca sorunlarını aktaran Kaya, PTT çalışanlarının 399’lu, İHS’li, taşeron diye ayrıldığını ve eşit işe eşit ücret verilmediğini kaydederek, şunları söyledi;

“PTT personeli 399'lu, İHS' li ve taşeron diye ayrılmış iş e it yapılmasına rağmen yapılan işe eşit ücret verilmemiştir. Toplu sözleşmeden elde edilen hak ve kazanımlar çalışanlara verilmemiş, hatta elde edilen hak ve kazançlarda yayınlanan genelgelerle bir bir çalışanın elinden alınmıştır.

‘PTT PERSONELİ SKALA’DAN MAHRUM BIRAKILDI’

Bütün bunlarla birlikte yükselen enflasyon nedeniyle çalışanın alım gücü düşmüştür bu nedenle yıl sonunu beklemeden enflasyon farkının ödenmesi gerekmektedir. Özellikle 399'lu personel Gelir Vergisi yükü altında ezilmektedir hükümetimizden beklentimiz gelir vergisinde yaşanan bu sıkıntıların ortadan kaldırılmasıdır. Öğretmen, İmam, Hemşire ve Polislere verilmesi planlanan 3600 EK Göstergeye PTT çalışanlarının da kademeli olarak dahil edilmesi gerekmektedir. Toplu sözleşmede imza altına aldığımız KİT'lerde çalışan 399'lu personele skala düzenlemesi yapılması hakkından PTT personeli mahrum bırakılmıştır. PTT personeli içinde SKALA düzenlemesi yapılması gerekmektedir. Özellikle İdari Hizmet Sözleşmeli çalışanların temel ücretleri yaptık artırdık denilerek bu güne kadar artırılmamıştır .

‘İHS'Lİ PERSONELLERİN ÜCRETLERİNDE EN KISA SÜREDE ARTIŞ YAPILMALIDIR’

399'lu çalışanların görevde yükselme yönetmeliği değiştirilerek kurumda yükselmelerinin önü kesilmiştir. Bu konuda tüm uyarılarımıza rağmen düzenleme yapılmamıştır. Biz de Birlik Haber Sen olarak Danıştay' da 2017/376 Esas numarası ile dava açarak itirazımızı hukuki olarak ortaya koyduk, bununla beraber, çıkarılan KHK ile iptal edilen 399'lu kadro ve pozisyonların iptaline yönelik kararlara karşı Danıştay 2.ci dairesinde 2017/2582 Esas numaralı dava açtık, İHS'li Personelin Performans değerlendirme yönetim sistemi usul ve esaslarının bazı maddelerinin iptali için Danıştay 2'nci dairesinde 2016/12507 esas numara dava açtık. 399'lu Başdağıtıcı ve Dağıtıcıların statü değişikliği konulu 26.01.2017 tarih ve 21230 sayılı genelgenin iptali için Danıştay 2.dairede 2017/375 esas sayı ile dava açtık. Açtığımız davalar sonuçlanmadan gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

‘PTT’DE ÇALIŞAN TAŞERONLAR KADROYA ALINMALI’

Yapılan personel alımları yetersiz kalmıştır. Yapılan son personel alım sınavlarında 1200 dışarıdan 1800 taşeron olmak üzere 3000 postacı kadrosu tahsisi yapılmasına rağmen soruların zor olması ve baraj puanı nedeniyle yok denecek kadar az sayıda personel sınavı kazanmıştır ki bu kesinlikle yeterli bir sayı değildir. En kısa sürede yeniden personel alımı yapılmalıdır. Kamudaki tüm kurumlarda görev yapan taşeronlar kadroya geçirilmişken PTT taşeronları kadroya alınmayarak büyük bir hak kaybına uğratılmışlardır. PTT' de görev yapan taşeronlarında kadroya alınması için çalışma yapılmalıdır. Geçmiş dönemlerde yapılan unvan değişikliği ve yükselme sınavlarındaki beceriksiz uygulamalar nedeniyle birçok arkadaşımız mağdur duruma düşerek hak kaybına uğramıştır. Hak kaybına uğrayan bu arkadaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir. Dağıtıcı arkadaşlarımızdan nedenlerine ve niçinlerine  bakılmaksızın  teslim edemediği gönderilerin karşılığı ceza kesilmeye başlanmıştır. Bu uygulamaya bir an önce son verilmelidir.  Bardağı taşıran son damla olarak ise özellikle İdari Hizmet Sözleşmeli personelin mesai saati 30 saatten 20 saate düşürülmüş, yetmezmiş gibi yıllık izin, sıhhı izin, idari izin, sendika izni kullanmak suretiyle haftalık 40 çalışma saatini doldurmayan personele anayasa ve kanunlar hiçe sayılarak hafta sonu mesaisi ödenmeyeceği bildirilmiştir. Bu uygulamaya son verilmelidir.”