FATİH AKBAŞ
Belediye Başkanı Zeki Gül, Belediye tarafından yaptırılan Rüzgar Enerjisi Santrali’nde (RES) 4 türbinden faaliyete geçen 3 tanesinin bir ayda 720 bin TL’lik enerji ürettiğini söyledi.


Belediye Meclisi’nin Eylül ayı toplantısında gündem dışı konuşma yapan Belediye Başkanı Zeki Gül, “Şehrimizin gelişimine yönelik önemli yatırımlar yapan bir Belediye olarak, tükettiğimiz enerjiyi karşılamak amacıyla Rüzgar Enerji Santrali kurduk. Enerji santralimiz 20 - 25 yıl enerji üretimi yapacak. Türkiye’nin rüzgâr enerjisinden elde ettiği enerjiyi 20 bin MegaWatt’lık bir kapasiteye yükseltmek gibi bir hedefi var. Biz de Belediye olarak bu hedefe katkı sağlamaya başladık. Samsun, Ladik İlçesi Budakdere Köyü mevkiinin rüzgâr potansiyelinin enerji üretimine uygun olduğunu belirledik ve oraya Rüzgar Enerji Santrali kurduk. Lisanssız elektrik üretimi kapsamında 4 adet ve birer megavatlık rüzgar türbinlerinin montajını gerçekleştirdik. İhaleyi alan yüklenici firma 2 yıl garantili türbinlerin bakım ve onarımına da 12 yıl boyunca devam edecek.  Bu yılın Nisan ayında geçici kabulü yapılıp test üretimlerine başlayan 4 adet 1000 kilovatlık türbinlerimiz enerji üretimine Mayıs ayında başladı. Teknik personelimiz, basın mensuplarımızla birlikte Mayıs ayı sonunda rüzgâr türbinlerimizin bulunduğu bölgeye bir inceleme gezisi düzenlemiştik” dedi.
 

RES’İN PERFORMANSI BEKLENENDEN YÜKSEK ÇIKTI
Türbinlerin elektrik enerjisi üretimine başladığı günden itibaren beklentileri fazlasıyla karşılayan bir üretim performansı sergilediğini vurgulayan Başkan Gül, “Enerji santralimize KDV dâhil toplam 31 milyon 972 bin 645 TL’lik bir yatırım yapmıştık. 
Rüzgâr Enerji Santralimizde Nisan ayında başladığımız test üretimleri de dâhil olmak üzere toplam 3 milyon 894 bin 119 kilovatsaat enerji üretimi yaptık.  Türbinlerin enerji üretmeye başlamadıktan sonra test aşamasında –Nisan Temmuz- arasında gerçekleşen enerji üretim miktarı 2 milyon 407 bin 885 kilovatsaat oldu” ifadelerini kullandı.


BELEDİYE’NİN ENERJİ TÜKETİMİNİN YARISINI RES KARŞILAŞACAK
Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği çerçevesinde YEDAŞ ile yapılan elektrik satış sözleşmesinden sonra 25 Temmuz’dan itibaren 35 gün içerisinde 3 türbin için 1 milyon 486 bin 234 kilovatsaat elektrik ürettiklerini açıklayan Başkan Gül, “Ve hali hazırda 3 türbinden elektrik üretimimiz devam ediyor. 3 türbinden 35 günde ürettiğimiz enerjinin bedeli 720 bin TL tutarındadır. Türbinlerimizden bir tanesinde test çalışmalarında tespit edilen hata meydana geldi. Şu an güvenlik açısından çalıştırmayıp, kontrollerine devam ettiğimiz 1 tane türbin için de aylık 46 bin 146 euro üretim bedeli üretici firmadan tahsil ediyoruz. Kontrolleri bitmek üzere olan 1 türbin bir hafta sonra tekrardan üretime başlayacak. Türbinlerimizden herhangi bir tanesi gerek makineden gerekse firmadan kaynaklı bir sebeple çalışmadığında üretim miktarından daha fazlasının bedeli firmadan tahsil ediliyor. Sözleşmemiz gereği bu tahsilatı firmadan yapıyoruz. İçinde bulunduğumuz mevsim itibariyle rüzgar hızımız beklentilerimizin üzerinde. Bu şekilde devam ettiği sürece de 4 türbinden yaklaşık aylık 650 bin TL tutarında bir üretim bekliyoruz. Etüt çalışmalarında öngördüğümüz üretim miktarının üzerinde bir üretim gerçekleştiriyoruz. Rüzgar hızımızda herhangi mevsimsel değişiklik olmadığı sürece 4 türbinden üretmeyi öngördüğümüz 14 milyon kilovatsaatlik enerjinin üzerinde bir üretim gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Belediyemizin çok önemli yatırımları var. Bunlar için ciddi bir enerji sarfiyatı yapıyoruz. Yenilenebilir Enerjiye yaptığımız yatırım, toplam tüketim miktarının şimdilik yarısını karşılayacak düzeyde.  İlerleyen dönemlerde yenilenebilir enerjiye yatırımlarımızı devam ettireceğiz. Tükettiğimiz enerjinin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamak için ciddi çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.  Rüzgar Enerji Santralimiz, Çorum Belediyemize, şehrimize ve çevreye büyük katkı sağlıyor” diyerek sözlerini tamamladı.