FATİH AKBAŞ
Çorum Tabip Odası yaptığı basın açıklaması ile Psikiyatrist Doktor Fikret Hacıosman’ın öldürülmesini protesto etti. 
Sağlık Bakanlığı-Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Çorum Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Çağatay Çağlar, amaçlarının geçen hafta öldürülen Psikiyatrist Doktor Fikret Hacıosman’ı anmak ve bu vesileyle bir kez daha gündeme gelen sağlıkta şiddet yasasına dikkatleri çekmek olduğunu söyledi.


“Hastaların sağlık kurumlarında karşılaştığı eksiklik ve yetersizliklerin sorumlusu hekimler ya da sağlık çalışanları değildir” diyen Çağatay Çağlar, “Sistem kaynaklı yaşanan sorunlar karşısındaki tepkiyi, hizmeti sunan hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönlendirmek de bir çözüm değildir. Hastalarımızla olan ilişkideki saygı, sevgi ve güven duygularımız aslında sistemde ki sorunlar ve hekimleri itibarsızlaştıran söylemler nedeniyle her geçen gün zedelenmektedir. Herhangi bir saldırı da saldırıya uğrayan sadece o hekim olmamakta, ülkedeki tüm hekimler ve sağlık çalışanları kendileri saldırıya uğramış gibi hissetmekte ve yaralanmaktadır” dedi.


2005 yılından beri 10 doktorun görevi başında öldürüldüğünü kaydeden Çağlar, “Bir hekimin mesleğini icra ettiği mabedi olan hastanelerin, hekimin mezarı olmasını kabullenemiyoruz.  Sağlık kurumlarında sözel ya da fiziki şiddetin kanıksanmasını ve normalleşmesini kabullenemiyoruz. Sağlığı korumak ve evrenin en kıymetli eseri olan insana hizmet vermek üzere kurulmuş bir mesleğin mensuplarının görevi başında öldürülmesini kabullenemiyoruz. Şiddeti önlemede daha caydırıcı önlemler alınması şarttır.  Sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık personeline karşı, sağlık hizmeti sunumu esnasında cebir, şiddet veya tehdit kullanan kişilere hapis cezasını da içeren caydırıcı cezalar verilmelidir” şeklinde belirtti.
Bir hekimin hastane içinde ateşli silahla öldürülmesinin hastane içinde güvenlik önlemlerinin arttırılması gerektiğini gösterdiğini vurgulayan Çağlar, “Hastalarımızla ilişkilerimizde güveni, saygıyı ve sevgiyi daha güçlü bir şekilde kurabileceğimiz düzenlemelerin acilen yapılması gerekmektedir.  Çorum Tabip Odası ve tüm hekimler adına ‘sağlıkta şiddet yasası’ ve  ‘hasta-hekim ilişkisi düzenlemeleri’ ile ilgili olan bu bildiriyi kamuoyunun dikkatine sunuyor ve kanun koyucuların bu konuda ivedilikle harekete geçmesini bekliyoruz.  Yıllarını insanların ruh sağlığını iyileştirmeye adamış bir psikiyatrist meslektaşımız görevi başında öldürüldü. Psikiyatrist olmak için 22 sene okudu. Onlarca sınava girdi, başarılı oldu. Evlendi. Bir kızı oldu. On binlerce hastayı sağlığa ve huzura kavuşturdu.  Babaydı, kocaydı, arkadaştı, abiydi, kardeşti. 


Hekimdi, canımızdı, ciğerimizdi. Bu hekim sadece adi ve şerefsiz bir katilin kurbanı değil… Sistemin, kanunları koyanların, sağlık çalışanına şiddeti düşünen, onayan, hak veren, destek olan herkesin kurbanı… Allah rahmet eylesin. Bir canımızı kurban verdik, bundan sonra birisini daha kurban vermek istemiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. 
Açıklama öncesinde ise görevi başında öldürülen doktorlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Basın açıklamasına İl Sağlık Müdürü Ömer Sobacı, Çorum Aile Hekimleri Derneği Başkanı Mesut Yetkin ile çok sayıda doktor katıldı.

Editör: Haber Merkezi