M.BURAK YALÇIN
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından süne böceği ile mücadele kapsamında 3 bin adedi ekşi karadut, bin adedi ise akdut olmak üzere toplam 4 bin fidan dağıtıldı.

 Tarım ve Ormancılık İl Müdürlüğü'nde gerçekleşen fidan dağıtım programına Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı, Çorum TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, Çorum Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı, Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Çorum Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ahmet Pehlivan, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı İlyas Akyol ve muhtarlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program açış konuşmaları ile devam etti.

SAYAN’DAN EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR
İlk olarak kürsüye gelen Çorum ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, projeye destek olan Vali Mustafa Çiftçi olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

ÖZKUBAT: ÇİFTÇİ, SÜNEDEN DOLAYI ÜRÜN, VERİM VE FİYAT KAYBI YAŞADI
Çorum Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat da 2 yıl önce buğdayların aşırı derece süneli olmasından çiftçinin ürün, verim ve fiyat kaybı yaşadığını belirterek, “Bu konuya borsa olarak dikkat çektik. Süneyle ilgili biyolojik mücadeleyi yaklaşık 2 senedir sürdürüyoruz. 5 senelik bir proje. Her sene mutlaka biyolojik mücadeleyle ilgili keklik salımı, bıldırcın, akça ağaç, dud ağacı bunları yapacağız. Çünkü Eskişehir’de bunu uyguladıklarında 2.46 olan süne oranı 0.46’ya düşmüş. Bu büyük bir başarıdır” dedi.

SARI: EKŞİ KARADUT PEKMEZİNİN KİLOSU 150-200 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR
Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı ise ekşi karadutun sindirim sistemi ve ağızdaki yaralar başta olmak üzere birçok şeye iyi geldiğini söyledi.
Ekşi karadut pekmezinin kilosunun 150-200 TL arasında değiştiğini de ifade eden Orhan Sarı, şunları kaydetti: “İnşallah 3 yıl sonra pazarlarda karadut satışını göreceğiz. Pazar değeri de olacak. 50 bin tane de akasya ve iğde talebinde bulunduk. Gelince orman olmayan bölgelere bunun dikimini yaparsak parazitlenmenin önünü açarız. Bu parazitlenmeyi artırmanız lazım. Parazitlenmede en düşük olan Sungurlu ile Alaca bölgesi. Bu dut fidanlarını meralardaki çeşme başına, koruyabileceğimiz şekilde dikeceğiz.”

AŞGIN: ÇORUMLULARA HİZMET  ETMENİN AŞKIYLA ÇALIŞIYORUZ
Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ise Çorumlulara hizmet etmenin aşkıyla çalıştıklarının altını çizerek, “Güzel bir niyetle yola çıkılmış. Çorum Belediyesi olarak bizde bu hayırlı hizmete destek vermek istedik. İmkanlarımız ölçüsünde bütün hemşerilerimize hizmet etmenin aşkıyla çalışıyoruz” diye konuştu.

VALİ ÇİFTÇİ: 2019 YILINDA TARIM DA GÜZEL PROJELER YAPTIK
Son olarak kürsüye gelen Vali Mustafa Çiftçi de proje ortakları Çorum İl Özel İdaresi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çorum Belediyesi, Çorum Ziraat Odası ve Çorum Ticaret Borsasına teşekkür ederek, “Hayırlı bir proje oldu Çorum açısından. İnancımızda da fidan dikmenin ayrı bir yeri var. 2019 yılı içerisinde Ziraat Odası, Ticaret Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Tarım ve Orman  İl Müdürlüğü ile tarım alanında güzel projeler yaptık. 2020 yılında da aynı işbirliği devam edecek” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından muhtarlara fidanlar takdim edildi.