FATİH AKBAŞ
Çorum’da geleneksel hale gelen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu geçtiğimiz pazar günü yapıldı. Tura ilgi yüksek oldu.

Kadeş Barış Meydanı’ndan başlayan tur öncesinde basın açıklaması yapan Melek Gizem Çataroğlu, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun bu sene 9.’sunun yapıldığını belirterek, ‘Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ ve ‘sürdürülebilir ve aktif ulaşım’ konularına dikkati çekmek amacıyla bu etkinliğin düzenlendiğini dile getirdi.

İzmir'de 2013 yılında başlayan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun çok sayıda ülkede düzenlendiğini bu yıl ise 30 ülkede 150 şehirde eş zamanlı yapıldığını kaydeden  Çataroğlu, doğru ulaşım politikalarıyla kentlerin bisikletlere göre dizayn edilmesini istediklerini söyledi.

 Melek Gizem Çataroğlu, ortak dilekleri ile isteklerini ise şöyle sıraladı:
“Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu ve her alanda kendilerini özgürce ifade etme hakları olduğunu hatırlatmak istiyoruz.
Biz binlerce kadın, pedallarımızın itici gücünü tüm toplumda da göstermek istiyoruz. Çocuklarımıza daha temiz ve yaşanabilir dünya bırakmak için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Kadınların toplumda daha görünür olması ve sorumluluk almasını diliyoruz. Geçmişte ‘iklim değişikliği’ diyorduk, şimdi artık ‘iklim krizi’ diyoruz. Bunun etkilerini çok acı bir şekilde yaşadık yaşıyoruz. Ciğerlerimiz yanıyor, canımız yanıyor. Her bireyin bu konuda yapabileceği bir şeyler var. Biz bisiklete daha çok binerek dünyaya olumlu katkıda bulunabiliriz. Bir kişinin ulaşımda sebep olduğu karbondioksit salınımı otomobil ile gidilecek yol bisikletle gidildiğinde 15 kat azalıyor.
Biz iklim krizine karşı yönetimlerin de derhal harekete geçmelerini istiyoruz. Pandemi sürecinde evlere kapandık ve bunaldık. Dışarıya çıktığımızda nefes alacak
yeşil bir alan aradık. Motorlu taşıtlar yollarda olmadığında gürültü kirliliğinin azaldığını, havanın nasıl temiz olduğunu gördük. Bunların insanın temel ihtiyaçları olduğunu anladık. Toplu taşıma araçlarına binmek istemedik. Hem spor yapabileceğimiz hem de açık havada olabileceğimiz bir ulaşım aracımız vardı; Bisiklet... Şehirlerin insan odaklı olarak yeniden tasarlanmasını istiyoruz. Kamu alanlarının, özellikle kadınların, çocukların ve yaşlıların rahatlıkla ortak olarak kullanımına sunulmasını istiyoruz. Yaya ve bisikletliler için güvenli ulaşım altyapısı ve hizmetleri almak istiyoruz. Her an bir trafik kazasına kurban gitmekten korkuyoruz. 
Motorlu taşıtların neden olduğu kazalarda bisikletli ölümlerinin durmasını, bunun için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Özellikle büyük şehirlerimizde pazar günleri, şehir merkezinde bazı caddelerin motorlu araç trafiğine kapatılarak 'otomobilsiz pazar' ilan edilmesini istiyoruz.”

Konuşmanın ardından başlayan bisiklet turu, Gazi Caddesi ve İnönü Caddesi ile Cengiz Topel Caddesi’nden devam ederek tekrar Kadeş Barış Meydan’ında sona erdi.

Editör: Haber Merkezi