FATİH BATTAR

AB ve Türkiye eş finansmanı ile Çorum’un da içinde bulunduğu Türkiye’nin 42 ilinde uygulanan TKDK IPARD programı ile yüzde 50 ile yüzde 70 arasında hibe desteği sağlamaya devam ediyor. Çorum’da bir işletme daha TKDK ile hayat buldu.

Çorum merkeze bağlı Atçalı köyünde yaşayan Kenan Kümbet, TKDK sayesinde eşi, oğlu ve gelini ile birlikte aile işletmesi kurarak, günlük 1 ton süt üretimi yapan modern işletmeye sahip oldu.

Arkadaşının tavsiyesi ile Tarım Kırsal Kalkındırma Kurumu (TKDK)’na başvuran Kümbet, IPARD II dönemi 1.çağrısında sunduğu 49 büyükbaş süt üretim işletmesi kurulumuna yönelik projesini tamamlamış olmanın haklı gururunu yaşıyor.

Ömrünü hep tarım ve hayvancılıkla geçiren Kümbet, kurduğu tesis ile günlük 1 ton süt üretimi yapıyor. Hayvanlarına gözü gibi bakan ve onların herşeyi ile ilgilenen Kümbet, neredeyse günün yarısını onlarla geçiriyor.

Kümbet; “Onlarla vakit geçirmek, ilgilenmek, suyunu ve yemini vermek, sütünü sağmak inanılmaz bir şey. Tıpkı terapi gibi. Eşimle hep konuşuyorduk, ‘çiftlik yapsak, süt satsak’ derken TKDK ile tanıştık. Hayvancılık profesyonel manada işimiz oldu, sevdamız oldu.” dedi

İşletmesini eşi, oğlu ve gelini ile birlikte işleten Kümbet, modern bir işletmeye sahip olmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyor.

Kümbet; “Ömrüm hep tarım ve hayvancılık uğraşıyla geçti. TKDK’dan daha önce hibe alarak işletme sahibi olan bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine proje hazırlattım. Yaklaşık 1 milyon TL sözleşme tutarlı projeme, TKDK 570 bin TL hibe ödedi. Hibemizi aldıktan sonra TKDK prosedürlerine göre 5 yıllık izleme dönemine girdik. Hemen 49 baş simental ırkı gebe düve alarak tam kapasite ile işletmemizi faaliyete geçirdik. Eşim, gelinim ve oğlum en büyük destekçim ve işletmemizi birlikte yönetiyoruz. Bu işletme hepimizin işyeri oldu. Ülkemiz hayvancılığına hizmet etmenin ve katkı sağlamanın gururunu yaşıyoruz. Günlük 1 ton süt üretiyoruz. İşlerimizi iyice yoluna koyduktan sonra, işletmemizi daha da büyütmeyi ve süt paketlemeye yönelik proje düşünüyoruz.” diyerek bu desteği sağlayan devlet büyüklerine ve tesisin hayata geçmesinde emek ve katkılarını esirgemeyen TKDK çalışanlarına teşekkür etti.