FATİH BATTAR

Çorum merkeze bağlı Kayı köyünde yaşayan 3 çocuk annesi Sultan Aköz, IPARD Programı kapsamında sağlanan desteklerden yararlanarak 130 dekarlık arazisi üzerinde tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği yapmaya başladı.

TKDK desteğinden yararlanarak tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğine başlayan 42 yaşındaki 3 çocuk annesi kadın girişimci Sultan Aköz, Çorum merkeze bağlı Kayı köyünde yaşıyor ve  eşiyle birlikte 130 dekarlık arazi işliyor ve 15 ineğe bakıyor.

Eşinin desteğiyle TKDK’nın hibe ve desteklerinden yararlanmak için proje başvurusu yapan Sultan Aköz, hayallerinin peşinde gitmenin mutluluğunu yaşıyor.

Ev hanımı iken, bugün tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde kendi işinin patronu olan Aköz, kadın girişimcilere de örnek oluyor.

Kayı köyü muhtarı ve aynı zamanda eşi olan Ahmet Aköz’den TKDK’nın desteklerini öğrendikten sonra TKDK’ya başvurarak, 130 dekar alanda tıbbı ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapan Aköz; “TKDK’nın desteklerinden köyümüzün aynı zamanda muhtarı olan eşim Ahmet Aköz’ün katıldığı bilgilendirme toplantıları sayesinde haberdar oldum. IPARD II 3.Çağrısına, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme tedbirinde, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapmak üzere çizel, mibzer, tırmık, ilaçlama ve gübre serpme makinesi, arka yükleme kepçesi ve römorktan oluşan yaklaşık 57 bin liralık makine-ekipman alımı projesi hazırlattık. Desteklenen bu projemizle, bazı eski makine ve ekipmanlarımızı yenilemiş ve bazılarının kapasitelerini artırmış olduk. Bunun yanı sıra yüzde 55 hibe ve KDV muafiyeti ile birlikte bizim için epeyce kârlı bir durum ortaya çıktı. Eski römorkumuzla 2 seferde taşıdığımız mahsulümüzü şimdi tek seferde taşıyarak yakıttan bile tasarruf sağladık. Arazimizde arpa, buğday, soğan, ayçiçeği, sebze ve meyve üretimlerinin yanına, projemizle aspir ve çemen üretimlerini de ekleyerek ekilişlerimizi de çeşitlendirdik. Ayrıca, hayata geçen bu projemizle köylülerimize de örnek olduk. Bize destek olan herkese teşekkür ediyorum.” dedi

Aköz, kendisi gibi ev ekonomisine katkıda bulunmak isteyen bayanların devletin destek ve hibelerinin kaçırmamaları tavsiyesinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi