İl Emniyet Müdürlüğü, 2018-2019 yılı kış mevsiminde alınacak trafik tedbirlerini açıkladı.

Kış mevsiminde oluşabilecek yağmur, kar, tipi, sis, buzlanma gibi olumsuz hava ve yol koşulları ile mücadele edebilmek amacıyla vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunup, olumsuz hava şartlarından en az seviyede etkilenmelerini, huzur ve güven içinde seyahat edebilmelerini temin etmek amacıyla, İçişleri Bakanlığı Genelgesi doğrultusunda, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri ile ‘Kış Mevsiminde Alınacak Trafik Tedbirleri’ konulu toplantı yapıldı.

1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında şehirlerarası karayollarında yolcu ve yük taşımacılığı yapan araçlarda kış lastiği takılması zorunlu olduğu ve toplantıda alınan karar doğrultusunda il sınırları içerisinde 2018-2019 yılı 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında tüm ticari araçlarda kış lastiği kullanma zorunluluğu getirildi. Denetimlerde kış lastiği takmayan araçlara 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunun "Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu" başlıklı 65/A maddesi gereği mevzuatta belirlenen hükümlere uymayanlar hakkında idari para cezası uygulanacağı belirtildi.
 

Bunun dışında alınan kararlar ise şöyle:
Yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlar başta olmak üzere sürücüler üzerinde uykusuz, yorgun ve süre dışı araç kullanımını önlemeye yönelik denetimlere ağırlık verilecek.

 

Hava akımına maruz kalan köprü, tünel, menfez gibi yerlerde sis ve buzlanmanın oluşacağı göz önünde bulundurularak, sürücüler megafon vb. yöntemler ile uyarılacak.
 

Vatandaşlar; kış şartlarında güvenli araç kullanmaları, trafikte karşılaşılabilecekleri riskler ile araçlarında zincir takoz ve çekme halatı bulundurmaları konularında bilinçlendirilecek.


Sisli ve yağışlı olan ve zincir takılması gereken yol kesimlerine gelmeden önce taşıt sürücüleri bizzat durdurularak veya araç megafonları ile yavaş ve dikkatli seyretmeleri sağlanacak, ayrıca gündüzleri sürücüler yakını gösteren ışıklarını yakmaları hususlarında uyarılacak.


Yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ ve heyelan gibi durumlarda sürücüler, alternatif güzergâhlara yönlendirilecek veya karayolu elverişli hale gelinceye kadar uygun yerlerde (konaklama tesisleri, bölge trafik denetleme istasyon amirlikleri, kamu kurum ve kuruluşlarına ait tesisler) bekletilecek, bu süre içerisinde terminallerden çıkış yapacak otobüslerin de hareketlerine izin verilmeyecek.


İl Emniyet Müdürlüğünce, yol kullanıcılarının güvenli bir şekilde seyahat edebilmeleri ve ildeki karayolunda seyreden sürücülerin daha duyarlı ve bilinçli hareket etmelerini sağlamak amacıyla denetimler planlı, yaygın ve süreklilik arz edecek şekilde devam edecek. 

Editör: Haber Merkezi