M.BURAK YALÇIN

Artan fiyatlar ve mutfaktaki enflasyonun önlenmesi konusunda tedbirler alınması gerektiğini ifade eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Gıda fiyatlarındaki artışa karşı sözleşmeli üretim yapılmasını öngörüyoruz. Türkiye’de bir an önce sözleşmeli üretime geçilmelidir” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çorum’da tarım sektörünün temsilcileri ile bir araya geldi.

Anitta Otel’de gerçekleşen toplantıya AK Parti Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan, Oğuzhan Kaya ve Erol Kavuncu ile Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı ve MHP İl Başkanı Agah Karapıçak, kurum müdürleri ve  ilçe Ziraat Odası başkanları katıldı.

‘DÜNYADAKİ FİYAT ARTIŞI ÜLKEMİZE MİNUMUM ORANDA YANSIDI’

Gıda fiyatları artışı ile ilgili çözüm çalışmaları yapılması gerektiğini belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Son derece artan fiyatlar ve mutfaktaki enflasyonların bir şekilde hem gelir anlamında hem de bunların sabitlenmesi anlamında çalışmalar yapılması gerekiyor. Onlarca çalışma yaptık aslında.  Dünyadaki fiyat artışlarının önemli bir kısmı da ülkemize daha minumum bir oranda yansıdı. Bunlar artırılan üretimle, doğru alım politikaları ile ve doğru dış ticaret politikalarının uygulanması ile bu artışlarında minumum derecede olması gayreti içerisinde olduk ve önemli bir başarı elde ettik.

Artan fiyatlar ve mutfaktaki enflasyonun önlenmesi konusunda tedbir alınması gerekiyor. Fiyatlardaki artışa karşı sözleşmeli üretim yapılmasını öngörüyoruz. Sözleşmeli üretim gelişmiş ülkelerde yüzde 80’lerdeyken bizde maalesef yüzde 5 oranında. Çiftçimiz ektiği ürünü hangi fiyata satacağını bilmiyor. Türkiye’de bir an önce sözleşmeli üretime geçilmelidir.Böylece hasat zamanında değil, öncesinde ne kadar kazanacağını bilecek" dedi.

‘HEYBEMİZ BOŞ GELMEDİK’

Çorum’a heybesinin boş gelmediğini de ifade eden Bakan Pakdemirli, Çorum için müjdelerini şu şekilde sıraladı: “Bitkisel üretimde 3 tane yeni projemiz var. 1 tanesi 16 bin dekar nohut ekilişi, 5 bin 300 dekar macar fiği ekilişi. 2 tane taş toplama makinesi. Hayırlı olsun. Hayvancılıkta Çorum’a pozitif ayrımcılık yapıyoruz. 1.1 milyon bütçe projesi ile büyükbaş hayvanlara ücretsiz suni tohumlama yapacağız. Akkaraman koyununu soy kütüğü kapsamına aldık. Kayıt tutan işletmelere yüz, bu işletmeden koç teke alımı yapanlara da 500 lira ödeme yapacağız. Koç teke merkezinden koç teke alımına da yüzde 50 hibe vereceğiz. Arı üreticilerimize alet ve ekipman hibesi destekleri veriyoruz. Yüzde 40 hibeli düve kapsamında da yaklaşık 2 milyon liralık bir hibemiz olacak.

Kırsal Kalkınma Yatırım Destek programı kapsamında 51 projeye 6.6 milyon lira destek verdik. Uzman Eller kapsamında da 100 bin lira destek veriyoruz. Ormancılık alanında ise 2021 yılında 9 milyon yatırımla 6 projemiz var. 1.6 milyon fidan dikeceğiz. 500 bin fidan üretimi yapacağız. 1 bal ormanı kuracağız. 3 mesire yeri kuracağız. 55 aileye de 5 milyon ORKÖY kredisi ve hibe desteği vereceğiz. 34 mahallede 2B çalışmamızı tamamlayacağız. Su alanında ise Çorum’a 915 milyon lira maliyetle 15 tane projemiz var.”

Konuşmanın ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Editör: Haber Merkezi