FATİH BATTAR
Okulların açılmasına sayılı günler kala velileri okul telaşı sardı. 17 Eylül Pazartesi günü okullar açılıyor, okulların açılmasına iki hafta kala veliler de çarşıda okul alışverişine başladı.
Türkiye’de okullar 17 Eylül’de açılıyor ama okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5'inci sınıf öğrencileri, ortaöğretim kurumlarında eğitim ve öğretime başlayacak hazırlık sınıfı ve 9'uncu sınıf öğrencileri ile pansiyonda kalacak öğrencilerin, eğitim görecekleri okul hakkında bilgilendirilmesi, akademik ve mesleki gelişimlerinin desteklenmesi, öğrencilerin yeni girdikleri eğitim ortamına kısa sürede uyum sağlamalarına katkıda bulunulması amacıyla 10-14 Eylül 2018 tarihlerinde uyum eğitimi yapılacak.
10 Eylül’de uyum eğitimi alacak öğrenciler de kırtasiye ve okul kıyafeti alışverişine şimdiden başladı. Biz de Hakimiyet Gazetesi olarak Çorum’da kırtasiye ve okul kıyafeti piyasasını araştırdık.

KIRTASİYE MALZEMELERİ %50 ZAMLANDI
Kırtasiye fiyatlarının geçtiğimiz yıllara oranla %50 zamlandığını belirten Tosbaa Kırtasiye işletme sahibi Gökhan Karadeniz, okulların açılmasına sayılı günler kala piyasada hareketliliğin başladığını kaydetti.
Şu anda 10 Eylül’de uyum eğitimine başlayacak 1.sınıf öğrencilerinin okul alışverişi yaptığını ifade eden Karadeniz, ilerleyen günlerde hareketliliğin artabileceğini dile getirdi.
Fiyatların geçtiğimiz yıllara oranla zamlandığını ve velilerin şikayetçi olduğunu belirten Karadeniz, fiyatların artmasında döviz kurundaki artışın da etkisi olduğunu aktardı.
Kırtasiyelerinde her bütçeye uygun çanta, defter, kalem, silgi ve her türlü kırtasiye ürünü bulunduğunu belirten Karadeniz; Çanta çeşitlerimiz 30 TL ile 250 TL, defterlerimiz en küçük 40 sayfalık 3 TL, büyük boyu ise 4.5 TL, 100 yaprak 7 TL, kalemlerimiz 50 kuruş ile 1.5 TL, silgilerimizde 50 kuruş ile 2 TL arasında değişiyor.” dedi.
Okul alışverişi yapan öğrenci velisi Sefer Cambaz da bu sene artan fiyatlardan şikayetçi olduğunu belirtti. Bu sene fiyatların bariz görülür şekilde arttığını belirten Cambaz, “Okullar 17 Eylül’de açılıyor ama biz şimdiden alışverişe başladık. Çarşıda iki-üç yeri gezdik ama fiyatların arttığını gördük. Haliyle bütçemizi de zorluyor.” dedi

OKUL KIYAFETİ SATIŞLARI DA BAŞLADI
Çorum’da yaklaşan 2018-2019 eğitim öğretim yılı öncesinde okul formaları ve önlükler raflardaki yerini alırken, veliler ve öğrenciler de hazırlıklara başladı. 
Okul alışverişine çıkan veliler okul kıyafetleri satan mağazalarda yoğunluk oluşturdu. Okula ilk defa başlayacak olan veya formalarını yenileyecek olan öğrenciler için veliler, soluğu okul kıyafetleri satan mağazalarda aldı. İlk kez okula başlayacak olan veya okul kıyafetlerini yenilecek olan öğrenciler için okul formaları satan mağazalar hazırlıklarını tamamladı. Okuldan okula değişiklik gösteren okul kıyafetleri için veliler okul formaları satan mağazaların yolunu tuttu. Özellikle okulların anlaşmalı olduğu, okul formaları satan mağaza sahipleri bu sene fiyatların çok yüksek olmadığını dile getirdi.
Yeni başlayacak bir öğrencinin ortalama masrafı ise 400 TL ile 500 TL arasında değişiyor. Veliler fiyatların yüksek olmasından şikayetçi olsa da okul kıyafeti satan mağazalar ve kırtasiyeciler fiyatların geçtiğimiz seneye göre fazla değişmediğini söylüyor.
Çocukları ile birlikte okul alışverişine çıkan veliler, bütçelerine uygun alışveriş yapmaya çalışıyor. Okulların açılmasına sayılı günler kala okul alışverişi telaşına düştüklerini belirten bir veli, yeni başlayacak çocukları için alışverişe çıktıklarını söyledi.
Çocuklarının okul kıyafeti, kırtasiye malzemeleri giderleri için ortalama 400-500 TL gibi bir masraf harcadıklarını belirten veli, daha eksiklerin olduğunu ve eksik malzemeleri gidermeye çalıştıklarını dile getirdi. 

Editör: Haber Merkezi