FATİH BATTAR

Çorum'da, yeni adli yılın açılışı nedeniyle tören düzenlendi. Adalet Sarayı önündeki Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törene Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Fatih Ağca, Adalet Komisyonu Başkanı Serdar Ceylan, İdare Mahkemesi Başkanı Kemaleddin Özdemir, Baro Başkanı Altan Akpınar, hakim, savcı, avukat ve adliye personeli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Fatih Ağca, Adalet Komisyonu Başkanı Serdar Ceylan ve Baro Başkanı Altan Akpınar Atatürk büstüne çelenk sundu.

Törende bir konuşma yapan Baro Başkanı Altan Akpınar, Türkiye’de istenilen hukuk devletine var olan hukuku tanıyan  ve uygulayan,  olması gereken hukuku araştıran, hukuk bilimi gereklerine göre mesleğini yerine getiren, genel kültürle donanmış, mesleki formasyona sahip,  hukuk ve adalete inançla bağlı, ahlaklı, erdemli, bilgili, kültürlü, geniş ufuklu, hoşgörülü, insan sevgisiyle dolu, insan haklarına saygılı, sorumluluk duygusu gelişmiş, küçük hesapların peşinden gitmeyen, mesleğin saygınlığına ve onuruna düşkün,  iş sahiplerine ve meslektaşlarına karşı davranışlarında asgari nezaket kurallarını unutmayan,  tarafsız, daima hakkı ve haklıyı, adaleti ve huzuru savunan,  yargının bağımsızlığını koruyan, avukat, hakim savcı ve adliye personeli sayesinde yaşama geçeceğini söyledi.

Böylelikle, hain bir örgütün darbe vurduğu “adalet” duygusu yeniden güven kazanacağını ve milletin gönlündeki o yüce makama, “peygamber postu” na yeniden kurulacağını ifade eden Akpınar, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; “İçinde bulunduğumuz dönemin bize en fazla ihtiyaç duyulan bir dönem olduğunu hiç unutmayalım. Yargının hepimizce bilinen sorunlarını çözmek için birlikte ve el ele olalım. Hukukun üstünlüğü, hukuk devleti, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı, hakim güvencesi, savunma hakkının kutsallığı, adil yargılama ve hukukun eşitliği ilkeleri gibi bizi bir kılan çok fazla ortak değere sahibiz.  Konuşarak, uzlaşarak çözemeyeceğimiz hiçbir sorun olamaz. Görevini yerine getirirken her hukukçu mesleğinin etik ilkelerini, sorumluluklarını, yargılama faaliyetinin önem ve değerini hiç aklından çıkarmamalı, toplumun kendilerini dikkatle izlediğini bilmeli, adalet kavramına leke düşürecek her davranıştan sakınmalıdır. Güvenilir, inanılır ve saygı duyulur bir adalet kurumu için avukat, hakim, savcı ve vatandaş menfaatleri farklı ve birbiri ile yarışan değildir. Adalete saygı ve güven kalmazsa kaybeden tüm hukukçular ve millet olacaktır.

‘ADALETE SAYGI VE GÜVEN KALMAZSA KAYBEDEN TÜM HUKUKÇULAR VE MİLLET OLACAKTIR’

Türk Milletinin kendilerinden çok şey beklediği avukat, hakim, ve savcılar olarak, bütün gayretimizi milletimizin adalet beklentilerine adayalım, dayanışma ve işbirliğimizi en üst noktalara taşıyalım. Karşılıklı yardımlaşma, anlayış gösterme ve sabırlı olma ilkemiz olsun. Zorlandığımız anda aynı sıralarda eğitim gördüğümüz yılların dostluğunu ve sıcaklığını daima hatırlayalım.  Avukat, hakim, savcı olarak adalet için fedakarca görev yapan değerli meslektaşlarım, Adalet kutup yıldızı gibi parlayacak bunu birlikte başaracağız. Bizler üzerimize düşeni yaparken; önümüzdeki adli yılda iktidardan, muhalefetten ve tüm idarecilerden beklentilerimiz de var tabii ki; Kutsal dini duyguların siyasi çıkarlara alet edilmesini önleyen “laiklik” den ödün verilmemesini, İtaat ve biat edenin değil, layık olanın, layık olduğu göreve getirilmesi demek olan “liyakata” dikkat edilmesini, yargının yürütme ve yasamadan bağımsızlığını sağlayacak olan kuvvetler ayrılığı ilkesine sahip çıkılmasını, Bağımsız, tarafsız, adil yargılama yapabilen, savunmanın etkin olduğu, bir yargı sistemini talep ediyoruz. İşte bu beklentilerimize cevap verilirse vatandaşın yargıya olan güveni yeniden tesis edilir ve önümüzdeki Adli Yıl açılışında çok daha güzel, daha umut dolu mesajlar verebiliriz.”

                                                              

Editör: Haber Merkezi