Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yüksek Lisans öğrencisi Kazakistanlı Timur Nüsuphan, Mecitözü İmam Hatip Lisesi öğrencilerine, uygulamalı olarak at biniş dersleri verdi. Yöresel kıyafetleriyle at binen Kazak öğrenci Timur Nüsuphan, "At çok özel hisleri olan bir hayvandır. Onu dizginlerle yönetmek yerine ruhunuzla yönetmelisiniz." dedi. 

Yaklaşık 2 ay önce öğrencilerle buluşup, söyleşi programında öğrencilerle sohbet eden Timur Nüsuphan, at binmekle ilgili sözünü tutup, öğrenciler için küçük bir gösteri sundu. 
Mecitözü İHL Müdürü Ahmet Peker ve öğrencilerin davetlisi olarak, Mecitözü İHL'yi ziyaret eden Nüsuphan, atın insanlık için öneminden, savaşlarda üstlendiği görevlere kadar pek çok bilgi paylaştığı öğrencilere, "At bizim ata yadigarımızdır. Allah'ın insanoğluna bahşettiği çok özel bir hediyedir. Her hayvanın elbette kendine göre hissiyatları vardır ancak bu durum atlar için kitaplara sığmayacak kadar çok ve özeldir. At binebilmek hem sağlık açısından hem de kişinin kendine güveni bakımından çok önemliyken, Türkler için vazgeçilmez bir ata yadigarına dönüşmüştür. Bizim ecdadımız at sırtında kıtaları fethetmiş, cenkler kazanmış, zalime karşı at binmenin ustalığı ile galip gelmiştir." diye konuştu. 

Tüm Türk dünyasında olduğu gibi, Kazakistan'da da at kültürünün çok yaygın ve önemli olduğunun altını çizen Nüsuphan, at hakkında şunları anlattı, "Ata en iyi binen milletler, tarih boyunca her zaman galip gelenler olmuştur. Türkiye'nin pek çok bölgesinde at biniciliği spor şeklinde yaşatılmaya çalışılıyor. Bunlardan en güzel örnek cirit sporudur. Cirit sporunun mantığına baktığınız zaman, cenk meydanlarının provasını görürsünüz. At ve binicisi tek ruh ve tek beden gibi olduktan sonra, yakaladığınız güç ve çeviklik, sizi her zaman rakiplerinize üstün kılacaktır. Üzerine vurduğunuz eğerden, ayak bastığınız üzengi ve ata taktığınız geme kadar hepsi özel olmalı, bindiğiniz ata göre düzenlenmiş olmalıdır. Ata ne kadar güvenirseniz, at da size o kadar güvenecektir. 

Kazakistan'da at üzerinde dört nala koşarken, yerde duran bir tenge'yi (Kazakistan para birimi) alabilmek, at üzerinde sergilenebilecek en basit bir pratiklik olarak kabul edilir. 
Ecdadının izinde olan her Türk gencinin mutlaka at binmekle ilgili bilgisi ve tecrübesi olmalıdır. Atla aranızda kuracağınız güçlü bağ sayesinde, kanat takıp uçmakla eş değer duygular yaşayabilirsiniz. Atlı sporlara yönelip, hem sağlık hem de ruhsal açıdan gençlerimizin gelişimine katkı sağlamalıyız."

Editör: Haber Merkezi