Namaz, mümin olan her kulun kılması gereken bir fazdır. "Namaz, dinin direğidir." "Namaz, müminin miracıdır."
Kur'anı-ı Kerim'de "Şüphesiz namaz, müminlere, vakitleri belirlenmiş olarak farz kılınmıştır." (Nisa-103) buyurulmaktadır.
Hadis-i Şeriflerde İslamın beş esas üzere kurulduğu zikredilirken kelime-i şahadetten sonra namaz sıralanmıştır.
Namazın hicretten önce Miraç Gecesinde beş vakit olarak farz kılındığı herkesin malumudur. Namaz; erginlik çağına gelmiş, akıllı her Müslüman üzerine farzdır.
Namaz kılarken uyulması gereken rükünleri de namazın farzlarındandır. İftitah tekbiri, kıyam, kıraat, rüku ve secde gibi son oturuş da namazın farzlarındandır. Her namazın tüm oturuşlarında tahiyyat okumak vaciptir.
Her Müslümanın beş vakit namazda yirmi bir defa okuduğu "tahiyyat" duasının kaynağını ve anlamını artık ele alabiliriz.
Tahiyyat Duası:
İbni Mesud rivayetine göre teşehhüd metni yani et-Tahiyyatü metni, Hanifelerce namazlarda okunmaktadır. Kurtubi ve İbni Nüceyin'in eserlerinde Tahiyyat duası, Miraç gecesiyle irtibatlı olarak anlatılır:
Resuli Ekrem, Miraç gecesinde Tahiyyat, salavat ve tayyibat kelimeleriyle Cenab-ı Hakka tazimde bulunur.
"Et-tahiyyatü lillahi ve's-salevatü ve't-tayyibatü" (Her türlü ibadetler, övgüler, güzellikler sana mahsustur)
Cenab-ı Hak da buna karşılık: "Es-selamü aleyke eyyühe'n-nebiyyü ve rahmetullahi ve berakatühu" buyuruyor. (Selam sana ey Peygamber, Allah'ın rahmeti ve bereketi de sana."
Burada Peygamber Efendimiz (sav), "Es-selamü aleyua ve ala-ıbadillahissalahü" diye mukabelede bulunuyor. (Selam, bize ve Allah'ın salih kullarına olsun). Böylece Allah'ın selamının ve bereketinin tüm peygamberlere, bütün salih kullara olmasını temenni ediyor.
Peygamber Efendimiz (sav) böyle dua edince gökteki melekler, gökte bulunanlar ve Cebrail (as) da hep birlikte şehadet getirdiler:
"Eşhedü en-lailahe illallah ve Eşhedü enne Muhammeden abdühü ve Resulühü "(Allahım, Ben şehadet ederim (yakınen bilirim ki) Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur ve şehadet ederim ki Hazret-i Muhammed, Allah'ın kulu ve Resulüdür."
Bu sebeple Müslümanlar, her namazda ka'de (oturuş) kısımlarında Tahiyyat okuyarak müminin miracı olan namazda kulun miraçla bağını tekrarlayarak bu olayın hatırasını yad etmek suretiyle Allah'a saygılarını sunarlar, Resulullah (sav)e selam ve bağlılıklarını bildirirler, Allah'ın kendilerine, cemaate, meleklere ve salih kullarına rahmetle muamele etmesini dilemiş olurlar.