Hurda araçlarda uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminin 15 bin TL’ye çıkartılmasını öngören torba yasa teklifi, geçtiğimiz günlerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

İlerleyen günlerde yasalaşması beklenen teklifi yorumlayan Çorumlu otomotiv sektörü temsilcileri, uygulamanın yeni halinin merakla beklendiğini ifade ettiler.

Köprüden kaçak geçiş yapanlara kesilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilmesini de içeren teklife göre 16 yaş ve üzerindeki otomobil, panelvan, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, TIR çekicisi cins araçların ihraç edilmesi veya hurdaya çıkartılmasına bağlı olarak aynı cins yeni bir aracın ilk iktisabında tahakkuk eden ÖTV’nin terkin edilecek üst sınırı 10 bin liradan 15 bin liraya çıkarılacak.

20 maddeden oluşan teklifle ilgili değerlendirmelerde bulunan otomotivciler, düzenlemenin daralma içindeki sektör açısından can suyu teşkil edeceğini dile getirdiler.

Geçen ay Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile aracını hurdaya çıkartıp yeni araç alanlara uygulanan 10 bin liraya kadar ÖTV indiriminde kriterler değiştiğini hatırlatan sektör temsilcileri, “Matrahı 46 bin lirayı aşmayan araçlar için uygulanan 10 bin liralık ÖTV indirimi, yeni düzenleme ile 70 bin lirayı aşmayan araçlara uygulanıyordu” bilgisini paylaştılar.

HURDA TEŞVİĞİ NEDİR?

Yaygın basında yer alan açıklamalara göre, 16 ve daha büyük yaştaki bazı araçların ihraç edilmesi ya da hurdaya çıkartılmasına bağlı olarak yeni araç alımında 10 bin liraya kadar özel tüketim vergisi(ÖTV) indirimi uygulanmasına hurda teşviği deniyor.

Hurda teşviği sadece sıfır kilometre otomobil satın alımlarında geçerli oluyor. Yeni sınırların belirlenmesiyle birlikte artık hurda teşviğinden faydalanılacak otomobil alternatifleri de artacak.

Düzenleme kapsamına, yarı römorkler için çekiciler, sürücü dahil 10 veya daha fazla kişi taşımaya mahsus minibüs, midibüs ve otobüsler, binek otomobil, panelvan, pikap, arazi taşıtı, ATV, station vagon gibi araçlar, eşya taşımaya mahsus van, panelvan, pikap, kamyonet, kamyon benzeri araçlar girecek. Motosikletler, hava taşıtları, deniz taşıtları ve iş makinaları gibi taşıtlar kapsamda olmayacak.

Bu araçlardan, 16 ve daha büyük yaşta olanların, doğrudan veya ihracatçılar vasıtasıyla ihraç edilmesi ya da hurdaya çıkartılması halinde, aynı cins yeni bir aracın ilk alımında düzenlemeden yararlanılacak. İhraç edilecek veya hurdaya çıkartılacak aracın araç bütünlüğünün korunuyor olması, motor ve şanzıman gibi önemli aksamlarının bulunması gerektiği belirtiliyor.