Çorum’da toplu ulaşımda hayata geçirilen örnek uygulamalar arasında gösterilen ‘Akıllı Durak’ sistemi, yaklaşık 1,5 yıldır devre dışı.

Halk otobüsü filosunun yenilenmesiyle birlikte ortaya çıkan uyum sorunu, aradan aylar geçmesine rağmen bir türlü çözülemedi.
OTOPARK köşemize konuşan vatandaşlar, devam eden problem nedeniyle toplu taşıma hizmetlerinden faydalananların mağduriyet yaşadığını kaydettiler.

‘BU DURAKLAR NE ZAMAN AKILLANACAK?’
Cep telefonlarıyla uyumlu olan akıllı durakların, aktif olduğu dönemde yolculara büyük kolaylıklar sağladığını hatırlatan vatandaşlar, altyapısı kurulu olan sistemin bir an önce devreye sokulması gerektiğini söylediler.
Kış mevsimiyle birlikte açık duraklarda otobüs bekleyenlerin soğuk ve yağışlı havalarda büyük sıkıntılar yaşadığını belirten vatandaşlar, özellikle çocuk, yaşlı ve engellilerin bu durumdan muzdarip olduğuna dikkat çektiler.
“Bu duraklar ne zaman akıllanacak?” diye soran vatandaşlar, yetkililerden acil çözüm beklediklerini dile getirdiler.

‘AKILLI DURAK’ SİSTEMİ HAKKINDA
Şehir içi ulaşım hatlarındaki otobüslerin konumunu ve kaç dakika içinde beklenen durağa geleceğini gösteren sistem, duraklardaki monitörlerin yanı sıra internetten indirilebilen mobil uygulama sayesinde cep telefonlarından da takip edilebiliyordu.
2015 yılından itibaren klimalı duraklarla birlikte devreye giren ve toplu ulaşım alanında kaliteyi artıran akıllı duraklar, kullanıcılarına büyük kolaylıklar sağlıyordu.
Duraklara yerleştirilen karekod etiketleri sayesinde, ‘Otobüs hareket saatleri’, ‘Duraktan hangi otobüs geçiyor?’ ve ‘Otobüsüm nerede?’ sorularına cevaplar sunan sistem, hazırlanan internet sitesi üzerinden de kullanılabiliyordu.a