Araç temizliği konusu, sürücülerin gündeminde yer alan en önemli başlıklardan biri şüphesiz. Zira araç sahipleri otomobil ya da ticari araçlarını pırıl pırıl görmek isterler.

OTOPARK’a konuşan uzmanlar, araba yıkarken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında açıklamalarda bulundular.

“Arabanızı yıkamadan önce, tekerlekleri ve jantları çamurdan arındırarak yıkayın” diyen uzmanlar, böylece araçların gövdesi ve boyasının zarar görmeden temizlenebileceğine işaret ettiler.

ARAÇ YIKAMANIN PÜF NOKTALARI

Araç yıkamanın püf noktalarını anlatan uzmanlar, şu tavsiyelerde bulundular:

“Şayet aracınız çok fazla kirliyse, üzerinde çok fazla toz, çamur ya da aşırı pislik varsa, ön yıkama yapmalısınız. Ön yıkama; ıslatma, köpükleme ve durulama şeklinde yapılır. Böylece kaba kirler temizlenmiş olur. Eğer buna imkanınız yoksa, ilk olarak oto yıkamacıda ıslatma, köpükleme, durulama yapıp sonra kendi imkanlarınıza geçiş yapmalısınız. Aksi takdirde araç boyası ufak ufak çizilecektir.

İlk işleminiz, kovalardan birini temiz su ile doldurmak olmalı. Ardından ikinci kovanıza gerekli miktarda şampuan koyarak, kovayı köpürtmelisiniz. Yani elinizde biri temiz su kovası, diğeri de köpüklü şampuan olmak üzere iki ayrı kova bulunmalı.

Aracın tepesinden yıkamaya başlayın . Hem sabunlayıp hem de durulayın. Daha sonra aracın ön, yan ve arkasını yıkamalısınız. Ayrıca ayda en az bir defa kapı içlerini temizlemeniz gerekir.

Aracınızı duruladıktan ve yumuşak bir bezle kuruladıktan sonra isterseniz aracınıza cila yapabilirsiniz. Cila için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise, aracın yüzeyindeki yabancı maddelerden aracınızı arındırmanız. Bunun için gelişmiş bir araç temizlik ürünü kullanabilirsiniz. Cila yaparken mutlaka güneş ışınlarından aracınızı sakının ve aracınızın temiz olduğundan emin olun.

BUNLARI ASLA YAPMAYIN!

Arabanızı güneş ışığında yıkamayın, bu nedenle aracınızı yıkamak için sabahın erken saatlerini ya da öğleden sonra serinliği tercih edin. Bulaşık deterjanı asla kullanmayın, ılık su kullanın. Aracınızı yumuşak bir bezle silin, gövdesini sık sık suyla ıslatın. Aracınızın tamamını tek seferde yıkayıp, fırçalamayın. Aracın üstünü, önünü, arkasını ve yanlarını sırasıyla yıkayın. Aracınızın cilasını ihmal etmeyin. Otomobillerin yılda 2 defa cilalanması aracın dış yüzey koruması için tavsiye ediliyor.

İÇ TEMİZLİĞİ DE İHMAL ETMEYİN

Aracınızın dışını temizlerken içine de bir el atın ki, içi de dışı kadar temiz olsun. Bunun için önce paspasları çıkarıp silkin, gerekiyorsa yıkayın. Arabanın içindeki tozları hafif nemli bir bezle silin. İçerideki tozlar için araç süpürgesi ya da elektrik süpürgesi kullanabilirsiniz. Koltuk yıkama için ev temizliğinde kullanılan deterjanları kullanmayın; çünkü içlerindeki kimyasal maddeler koltuğunuza zarar verebilir. Araçlar için satılan özel kimyasalları kullanın. Camlar için mikrofiber bezleri ve özel sıvıları kullanın. Camları kurularken de gazete kağıdı kullanabilirsiniz.”

Editör: Haber Merkezi