Vatan, herkesin doğup büyüdüğü, yaşadığı ve öldüğü yerdir. Vatan toprakları ekmek gibi, su gibi kutsaldır ve bizim için çok önemlidir. 
Bu vatan uğuruna, nice insanımız, askerimiz, şehit düşmüştür. Bu topraklar aziz şehitlerimizin kanı ile sulanmıştır. Toprak kanla sulanmadıkça vatan olmaz. Bir yeri yurt edinmek için orada ölmeyi göze almak gerekir. Uğuruna ölmediğin yer senin değildir. Atalarımız bizlere bu vatanı bırakabilmek için canlarını ortaya koydular. Biz de çocuklarımıza bu vatanı bırakmak istiyorsak vatan için her türlü zorluğa göğüs germek ve gerekirse bedel ödemek zorundayız.
Kuru kuruya vatanseverlik olmaz. Milli duyguların yüksek olması gerekir. Her şeyden önce vatanımızı, bayrağımızı, tarihimizi ve kültürümüzü iyi tanımalıyız ve sevmeliyiz. Yüksek milli duygulara sahip olmak; gayret ister, mücadele ister, duruş ister ve de en önemlisi yürek ister. 
Gerçekten vatanımız korumak ve güçlü kılmak istiyorsak; bilimde, teknolojide, eğitimde ve üretimde en üst seviyelere çıkmak için çok çalışmalıyız. Kişisel menfaatlerimiz ve çıkarlarımız uğuruna vatanımıza zarar verecek hal ve davranışlardan uzak durmalıyız. Bu vatanın ve insanlarının güvenliği, varlığı için mücadele eden, gerektiğinde canını ortaya koyan güvenlik güçlerimizi bir an olsun aklımızdan çıkarmamalıyız. Onlara zarar verecek hal ve hareketlerden, söylemlerden kaçınmalıyız. Düşmanları cesaretlendirecek davranışlardan uzak durmalıyız. Vatan söz konusu olduğunda her türlü kişisel çıkarımızı, siyasi konumuzu, ayrılıklarımızı bir tarafa bırakıp bir bütün olmayı, birlik olmayı bilmeliyiz. Bu da ancak milli şuurun yüksek olmasıyla sağlanır.
''KORKMA'' ile başlayıp '' İSTİKLAL'' ile biten milli marşımızın ilelebet söylenmesi için ve şanlı bayrağımızın göklerde dalgalanması için korkmamalıyız. Ey Türk milleti! Korkmazsan eğer sonu istiklal, korkarsan eğer sonu boyunduruk unutma! 
Din için vatan için millet için bayrak için her türlü zorluğa rağmen canı pahasına mücadele eden güvenlik güçlerimize selam olsun. Bu uğurda şehit düşenlerin ruhu şad olsun. Allah, ezanımızı minarelerden dindirmesin, bayrağımızı göklerden indirmesin. Yolumuzu kesmek isteyenlere, zalimlere, katillere ve hainlere fırsat vermesin.
Sahipsiz vatanın batması haktır, 
Sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır. 
Zannetme ki ecdadın asırlarca uyudu 
Nereden bulacaktın o zaman eldeki yurdu! 

Bir baksana gökler uyanık, yer uyanıktır. 
Dünya uyanıkken uyumak maskaralıktır. 
Şüheda gövdesi, bir baksana, dağlar, taşlar… 
O rükû olmasa, dünyada eğilmez başlar,

Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor 
Bir hilâl uğruna, Ya Rab, ne güneşler batıyor! 
 (M. Akif ERSOY)