Küresel piyasalarda risk oluşturabilecek haber ve veri akışını tek tek geride bırakıyoruz. Yılın sonuna yaklaşırken resesyon endişeleri, Fed faiz artış hızı, jeopolitik risk, enerji maliyetleri ve yüksek enflasyon kaynaklı oluşabilecek siyasi riskler çok konuşulsa da yıl kapanışı için piyasalar bu riskleri geride bıraktığını ve iyimser bir yıl sonu kapanışı istediğini bize gösteriyor. En son örnek olarak geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi beklenti üzerinde 2. ayda da 200 Bin üzerinde gerçekleşmesine rağmen piyasalarda dalgalanmanın sınırlı kaldığını ve haftayı iyimser kapattığını görüyoruz. Aralık ayı içinde 13-14 Aralık tarihlerinde Fed FOMC toplantısı gerçekleşecek ve yılın en önemli açıklamaları bu toplantı sonrasında gelecek. Diğer taraftan yine geçen hafta Fed Başkanı Powell açıklamalarında faiz artışlarını yavaşlatabileceklerini ve bu süreçten resesyon yaşamadan geçebileceklerini açıklaması bu ay gerçekleşecek toplantı sonrası yapılacak açıklamalarında risk oluşturma potansiyelini ortadan kaldırmış gözüküyor. ABD gösterge faizi olan 10 yıllık tahvil faizleri Aralık ayına başlarken yüzde 3,50 seviyesi altında, yine risk göstergesi olarak takip ettiğimiz Dolar endeksi 105 seviyesi altında kendi 200 günlük ağırlıklı ortalama seviyesi altında başlıyor.

ABD, Avrupa ve Japonya gibi ülkelerde enflasyon tarihi zirvelere yakın seyretmesine rağmen geri çekilme sinyalleri veriyor olması piyasalarda ileriye daha pozitif bakmak için bir beklenti yaratmış durumda. OPEC+ bu hafta sonu yaptığı toplantıda üretim kotalarını değiştirmeme kararı aldı ve bir sonraki toplantıyı önümüzdeki yıl 1 Şubat tarihinde yapacağını söyledi. Petrol fiyatlarında yaşanan son dönemdeki geri çekilmenin bu karar sonrasında devam etmesi muhtemel gözükürken özellikle enerji maaliyetlerinde düşüş ve üretime yaratacak katkı göz önünde bulundurulmalı. Bu gelişme piyasalar için bir başka pozitif beklenti yaratabilir. Yurt dışı borsalardan ABD tarafına baktığımızda ise son 7 haftadır zaman zaman yatay haftalar olsa da yükselişin devam ettiğini söyleyebiliriz. Özellikle doların değer kaybetmesi karşı para birimlerinin değer kazanmasına ve ons altın ve gümüş gibi değerli metallerde yükselişe neden olurken tahvil piyasalarında da yükseliş trendi yavaşlamış ve geri çekilmeler görülmektedir.

Yurt içinde ise TCMB faiz indirimlerini bu yıl için sonlandırdı, tahvil faizlerinde geri çekilme devam ediyor. Ülke risk primi CDS 550 seviyesinin altına geçen hafta gerilemiş durumda. Kur tarafında yatay fiyatlama devam ederken Borsa İstanbul’da 5000 puan endeks seviyesi üzeri test edildi. Bu gelişmelere bakıldığında Aralık ayında asgari ücret ve EYT netleşmeleri beklenirken bu gelişmelerin yurt içinde talep artırarak büyümeyi destekleyeceği düşünülüyor. Geçen hafta açıklanan 3. çeyrek büyüme verisi Merkez Bankası’nın uyarıları ve faiz indirimlerine başlaması sonrasında yıllık yüzde 3,9 açıklandı. Son dönemki ekonomik yavaşlama ve TCMB faiz indirim hamlesinin bu bağlamda yapıldığını açıklamasının netleşmesini de böylelikle görmüş olduk. Piyasaları değerlendirirken tüm gelişmelerin çok zor geçen bir yılın ardından iyimserliği satın almasını rakamlar üzerinden özellikle borsalarda görüyoruz. Bu ivmenin yıl sonuna kadar devam etmemesi için şimdilik bir neden gözükmüyor.

 Önümüzdeki haftaya odaklandığımızda geride bıraktığımız hafta kadar veri akışını yoğun olmadığını söyleyebiliriz. Haftanın ilk işlem gününde yurt içinde Kasım ayı enflasyon verisi açıklanacak. Beklenti aylık yüzde 3-3,5 aralığında gerçekleşmesi ve geçen yılın aynı ayının baz etkisi nedeni ile yıllık enflasyonda herhangi bir değişiklik olmaması. Yine Pazartesi günü küresel olarak Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) açıklanacak ve küresel büyüme için netleşmeleri göreceğiz. Geçen Hafta başında olduğu gibi AMB Başkanı Lagarde konuşması dikkatle takip edilirken, ABD’de fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri verileri açıklanacak. Salı günü ABD dış ticaret dengesi, hafta ortasında Avrupa 3. çeyrek büyüme verisi açıklanacak. Perşembe günü Japonya büyüme, AMB Başkanı Lagarde’ın diğer konuşması ve ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Haftanın son işlem gününde ise Çin enflasyon, ABD ÜFE, toptan stoklar ve Michigan tüketici güveni endeksi ile haftayı kapatacağız.

Yılı kapatırken özellikle Fed toplantısı sonrası Noel tatili yaklaşması ile birlikte yurt dışında hacimlerin düşeceğini ve yatay fiyatlamalar ile mümkün olduğunca iyimser kapanışlar görebiliriz. Yurt içinde ise Borsa İstanbul’da yerli fonların hisseleri kapanışta yüksek değerlemek ve artan yerli yatırımcı ilgisinin devam ederek, endekste 5,000 puan endeks seviyesi üzerinde kapanışlar görebiliriz.

Merkezi İstanbul Maslak’ta bulunan Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler A.Ş. İstanbul Göktürk, Ankara İrtibat Büroları ve Çorum Şube ile BİST, VİOP, Forex, Opsiyon ve Yurtdışı Vadeli Ürünler (Futures), Bireysel Portföy Yönetimi ve Kurumsal Finansman alanlarında hizmet vermektedir. Ahlatcı Yatırım markasıyla sermaye piyasası faaliyetlerine başlayan kurumumuz, kalite ve güven prensiplerine bağlı, kurumsal bir yönetim yapısına sahiptir. Sizde yatırımlarınızı Ahlatcı Yatırımda değerlendirebilirsiniz.

Çorum Şube İletişim Bilgileri;

Gülabibey Mahallesi, Eğridere Sokak No:17 Merkez-Çorum

Çağrı Merkezi:

444 0 968 - 0850 450 0066

İletişim:

tel : +90 364 211 1019

fax : +90 212 290 2141

+90 538 406 7166

Email:

[email protected]