FATİH AKBAŞ
Algı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi modern binasında hizmet vermeye başladı. Müstakil binasında alanında tecrübeli eğitim kadrosuyla çalışmalarına başlayan Algı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ilk dönemin startını ise yaş pasta keserek verdi.
Algı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Zekeriya Kuyumcu,    

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı olarak özel eğitim ihtiyacı olan bireylere ve ailelerine hizmet vermeye başladıklarını belirterek, “Merkezimizde şu an tüm destek eğitim programlarında 80 öğrenci eğitim hizmetlerinden yararlanmaktadır” dedi.
Merkezin, 'Kurum Özel Öğretim Standartları Yönergesi’ne bire bir uygun olarak dizayn edildiğini dile getiren Zekeriya Kuyumcu, “Özel eğitimde kullanılan en son teknolojik yenilikler ve materyallerle donatılmış binamızda tüm güvenlik önlemleri alınmış bireysel eğitim sınıflarında eğitim verilmektedir. Müstakil bahçeli ve 10 kişilik asansörlü merkezde tüm hijyenik şartlar sağlanmıştır. Kurum öğrencilerinin geliş gidişleri son model klimalı araçlarla ve alanında eğitim görmüş tüm gerekli sertifikalara sahip şoförler tarafından sağlanmaktadır” şeklinde belirtti.



 

 -MERKEZDE UYGULANAN PROGRAMLAR-
Algı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde bulunan programlar hakkında da bilgiler veren Kuyumcu bunları şöyle sıraladı: “Merkezimizde; Bedensel Engelli Bireyler Destek Eğitim Programı, Dil ve Konuşma Güçlüğü Destek Eğitim Programı, İşitme Engelli Bireyler Destek Eğitim Programı, Zihinsen Engelli Bireyler Destek Eğitim Programı, Özel Öğrenme Güçlüğü Destek Eğitim Programı, Yaygın Gelişimsel Bozukluklar ( otizm )  Destek Eğitim Programları bulunmaktadır.”

‘HEDEFİMİZ; ÖRNEK OLMAK’
Amaçlarının tüm öğrencilerin akademik, sosyal, bedensel, ruhsal, duygusal ve zihinsel yönden en iyi şekilde eğitim almasını sağlamak ve çocukları toplumun her kademesinde yer alacak şekilde yetiştirmek olduğunu vurgulayan Kuyumcu, ailelerle işbirliği içerisinde çocuklara beceri kazandırarak örnek ve model haline gelecek bir eğitim kurumu olmayı da hedeflediklerini söyledi.
Merkezde, eğitilebilir yani hafif, orta ve ağır düzeyde öğrenme yetersizliği olan bireylere gelişim alanları da göz önünde bulundurularak eğitimler verdiklerini ifade eden Kuyumcu,  “Akademik becerilerini geliştirebilmek, duygusal veya davranış problemlerini giderebilmek veya en aza indirebilmek, dikkat, bellekte tutma, hatırlama ve benzeri öğrenme süreçlerindeki eksiklerin giderilmesini sağlamak ve temel yaşam becerilerini kazandırabilmek üzere bireysel ve grup destek eğitim hizmeti veriyoruz” şeklinde dile getirdi. 

-ALANINDA UZMAN PERSONEL HİZMET VERİYOR-
Özel Eğitim alanı mezunu öğretmenler, alanında uzman ve tecrübeli Fizyoterapistler, Odyoloji ve Dil Konuşma Bozuklukları uzmanı, Özel Eğitim uzmanları, Rehber Öğretmen ve Halkla İlişkiler görevlilerinin Merkezde hizmet verdiklerini belirten ve özel eğitimde yeni bir vizyon oluşturma düşüncesiyle yola çıktıklarının altını çizen 
Kuyumcu, “İlimiz ve ilçelerde ki tüm özel eğitime ihtiyacı olan bireyleri kurumumuzun imkanlardan yararlanmaları için bekliyoruz. Kurumda özel eğitim faaliyetlerine ek olarak yönetmelikle belirlenen kurallar çerçevesinde alanında yetkili sertifikalara sahip görevliler tarafından el beceri ve takı tasarım kursları, resim kursları ve yine kurumun anlaşmalı olduğu spor merkezleri ile sportif faaliyetlerden de öğrencilerin yararlanmaları sağlanmaktadır.  Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin belirlenmesi için gerekli zeka ve beceri testleri ve ön değerlendirme işlemleri de kurumda alanında yetkin ve ehliyetli anketörler tarafından ayrıca yapılmaktadır. Kurumda ayrıca aylık aile bilgilendirme çalışmaları da yapılmakta olup aile eğitimleri de kurum rehber öğretmeni tarafından verilmektedir. Kurumda verilen tüm hizmet ve eğitimler ücretsiz olup giderleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır” dedi.
“Engel öğrenmeye ve değer görmeye engel değildir” sloganıyla yola çıktıklarını belirten Kuyumcu, yaptıkları işin hassasiyetini ve önemini iyi bildiklerini vurgulayarak, “Yaklaşık 18 yıldır özel eğitim ve öğretim faaliyetlerinin içindeyiz. Bundan sonraki süreçte de bu hassasiyet ve özenle yola devam edeceğiz” diye belirtti.

-‘UZAY TERAPİ’DE VAR-
Kuyumcu, Fizyoterapi bölümde ‘Uzay Terapi’  hizmeti de verdiklerini ve yakında ‘Duyu Bütünleme Odası’nı da kurumdan eğitim alan öğrencilerin hizmetine sunacaklarını ifade etti. 
Kurumda bedensel engelli öğrencilere fizik tedavi hizmeti de verildiğini belirten Kuyumcu,   “Bu eğitim kapsamında öğrencilerimizin eksikliklerinin giderilmesi ve toplum içinde bağımsız bir birey olarak yaşamalarını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda öğrencilerimizin ihtiyacına göre; kas kuvvetlendirme, denge koordinasyon ve postür eğitimi, yürüyüş analizi ve fonksiyonel yürüyüşün kazanılması, protez -ortez desteği, duyu bütünleme eğitimi vermekteyiz.
Uzay Terapi ise baş kontrolünü sağlayamayan, oturamayan, ayakta duramayan, desteksiz adım atamayan, denge koordinasyonunu sağlayamayan bireylerin desteklenip bu basamakların yerine getirilmesini hızlandırır. Refleksoloji, kinezyolojik, rijit bantlama, manuel terapi, denge koordinasyon sistemi, koşu bandı gibi ekipman ve yöntemler kullanmaktayız. Bu tedavileri ve eğitimleri, nörolojik, ortapedik ve pediatrik fiziksel problemi olan bireylere uygulamaktayız. Bu problemlerden başlıcaları ise şunlardır: Cerabral palsi, down sendromu,hemipleji (inme), duschen msculer distrofi, spina bifida, skolyoz, normal motor gelişim geriliği, spinal kord yaralanmaları, hidrosefali, brachial plexus, multiple skleroz (ms) vs. doktorlar hayat kurtarır, fizyoterapisler bu hayata anlam katar” diyerek sözlerini tamamladı.

 

-‘ENGELLİ BİREYLERE HAK ETTİKLERİ EĞİTİMİ VERMEYİ AMAÇLIYORUZ’-
Merkezin Özel Eğitim öğretmenleri Mustafa Çatal ve Didem Turan ise amaçlarının, engelli bireylere aile, okul ve kurum işbirliğinde hak ettikleri eğitimi bireysel olarak verebilmek olduğunu kaydederek, “Bu amaç doğrultusunda öğrencilerimizin, günlük yaşam (öz bakım, toplumsal uyum) ve akademik (Türkçe, Matematik) becerilerinde bağımsız olmalarını sağlamak için çalışmak en temel görevimizdir. Bu görevi yerine getirirken, her biri kendi alanında uzman eğitimci kadromuz ve materyallerimiz ile en verimli eğitimi öğrencilerimize sunmaktayız. Bu eğitimin hitap ettiği öğrencileri, yaygın gelişimsel bozukluktan etkilenmiş, down sendromu bulunan, özel öğrenme güçlüğü çeken, zihinsel veya işitsel yetersizliği olan bireyler başta olmak üzere ruhsal ve mental açıdan problem yaşayan bireyler şeklinde sıralayabiliriz. Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği, ‘eğitimde feda edilecek tek bir fert bile yoktur’ sözünü baz alarak eğitim hizmetlerimize devam etmekteyiz” dediler.

 

-ÖĞRENCİLERE VE VELİLERE PSİKOLOJİK DESTEK-
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık hizmeti hakkında bilgiler aktaran Rehber Öğretmen Hülya Erol ise kurumda öğrencilere sadece eğitim vermediklerini bunun yanında öğrencilere ve velilere psikolojik destek de verdiklerini dile getirerek, “Verdiğimiz bu desteğin sonucunda öğrencilerin ev ve aile ortamının da daha kaliteli bir yaşam kazandırmayı amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra fizyoterapistlerimizin, özel eğitim uzmanlarımızın,  odyoloji ve dil konuşma bozuklukları uzmanımızın vermiş olduğu zihinsel, fiziksel ve sosyal eğitimden öğrencilerimizin en üst düzeyde faydalanmalarını sağlamak en önemli vizyonumuzdur. Bu vizyonu gerçekleştirmek amacıyla kurumumuzda tüm personelimiz ile iş birliği içerisinde eğitim öğretim hizmetlerine devam etmekteyiz. Ayrıca Eylül ayından itibaren aylık aile bilgilendirme toplantıları da yaparak aile eğitimi çalışmalarını da yapmayı planlamaktayız. Kurumumuz da verilen tüm aile danışmanlık hizmetleri ve diğer eğitimler tamamen ücretsiz olup Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

-‘KONUŞMA BOZUKLUKLARI ERKEN YAŞLARDA TEDAVİ EDİLMELİ’-
Odyoloji ve Dil Konuşma Bozuklukları Uzmanı Ali Kılıç, yaptıkları çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Odyoloji ve konuşma bozuklukları, işitme cihazı ve kohlear implant kullanan, artikülasyon bozukluğu, gelişimsel dil, gecikmiş konuşma, akıcı konuşma, dil konuşma gelişimi ve ses bozukluklarını değerlendiren buna uygun rehabilitasyon şeması çıkaran bir bölümdür. Kurumumuz bu tür bozuklukları olan çocuklarımızın yaşıtlarını yakalaması ve iletişimsel sıkıntılarını minimuma indirmek için gerekli eğitimleri vermekteyiz. Grup terapileriyle birlikte çocukların akranlarıyla sosyal bir iletişime girip kendilerini geliştirmesini sağlıyoruz. Çocuklarımız bizim geleceğimiz ve onların kaliteli bir yaşam sürmesini sağlamak bizim asli vazifemizdir. Kaliteli yaşamın önemli etkenlerinden biri de sağlıklı iletişimdir. Sağlıklı iletişim kurmak için ise en önemli faktör konuşma becerisidir. Küçük yaşlarda oluşan bir bozukluğa müdahale edilmezse ileride de iletişim kurarken bozukluklar meydana gelir. Biz ileride olacak olan bu bozukluğu erken yaşta tedavi edilip sağlıklı bir iletişim kurmasını sağlıyoruz.”

 

Editör: Haber Merkezi