Çorum Özel Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Ünitesi hizmete girdi. Ünite bünyesinde Akupunktur, Kupa Uygulaması ve Ozon Uygulaması tedavileri yapılacağı belirtildi.
Çorum Özel Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Behçet Filiz, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları kapsamında Akupunktur ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Akupunktur; latince iğne (acus) ve batırma (punctura) kelimelerinden oluşmaktadır. Türkçe’ye ‘iğnelemek’ şeklinde tercüme edilebilir. 
Geleneksel Çin Tıbbı’nda, hastalıkların vücutta meridyen adı verilen kanallarda dolaşan yaşam enerjisinin (Qi) akışındaki bozukluklar nedeni ile oluştuğu varsayılmaktır. Akupunkturla, vücuttaki meridyenler üzerindeki belli noktalara iğne batırmak suretiyle, bozulan enerji akışının düzeltilmesi amaçlanır. 
Akupunkturda istenilen sonucu elde etmek için temel unsur, deriyi nereden uyaracağını bilmek ve uygun bir şekilde iğnelemektir. 
Geleneksel Çin Tıbbı’nda insan yaşayan evrenin bir parçası olarak kabul edilir ve her şeyin içinde varolan evrensel gücün insanın da içinde bulunduğuna inanılır. Qi adı verilen bu enerji insan vücudunda meridyen denilen kanallarda dolaşır. Akupunktur yöntemi ile bu kanallarda meydana gelen enerji dolaşım engelini ortadan kaldırarak dengeyi sağlamak ve bu şekilde hastalığı önlemek amaçlanır.
İnsan vücudunun kendi kendini onarım gücü çok yüksektir. Vücudumuzda bu gücü harekete geçiren belli uyarı noktaları vardır ki, bunlara ‘akupunktur noktaları’ denir. Bu noktalar uyarılarak vücudumuzdaki enerji dolaşımı normale döndürülür ve hastalık hali ortadan kaldırılır. Böylece organizma ilaç tedavisine gerek kalmadan, kendi olanaklarıyla hastalığın ortadan kalkmasını sağlar.

 

AKUPUNKTURUN YAN ETKİSİ YOK
Akupunktur organizmanın kendi kendini tedavi ettiği bir metottur ve en önemli özelliği yan etkisinin olmamasıdır. İlaçsız tedavi yöntemi olan akupunktur, uzak doğu ülkelerinde üniversitelerde ders olarak da okutulmaktadır. Türkiye'de de kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır.
Akupunktur yaklaşık 5000 yıldır vücuda sivri bir cisim batırılarak uygulanmaktadır.
Akupunktur vücutta farklı yerlere yapılmaktadır. Ancak genelde vücut gövdesi ile kol ve bacaklar kullanılmaktadır. Bununla beraber mikrosistem olarak kulak, el, ayak ve baş gibi bölgelere yapılan akupunktur uygulamaları da vardır.

 

VÜCUT AKUPUNKTURU
Akupunktur tedavisinde gövde, boyun, baş, kol ve bacaklar, el ve ayaklar gibi vücudun çeşitli bölümleri kullanılır. İnsan vücudundaki belirli akupunktur noktalarına iğneler sayesinde yapılan uyarılarla organizmanın hemen her yerine ulaşabilecek haberler iletilmektedir. Bu iletişim, akupunktur noktasını oluşturan hücrelerden lokal hücresel uyarıların sinir terminallerine ve son olarak da beyne ulaşır. Beyin de bu uyaranı gerekli organlara ulaştırır ve ilgili organ ve uzuvlardaki enerji dengesi düzelir. Dolayısıyla hastalık da ortadan kalkmış olur.
Vücuda konulan iğneler uygulama alanına göre değişik uzunlukta olup iğneler 15-30 dakikalık seans sonunda çıkarılır. Ortalama bir tedavi hastanın durumuna ve hastalığının çeşidine göre değişmekle beraber 10-15 seans yapılarak tamamlanır. Bazen daha uzun süren tedavilerde yapılmaktadır.

 

KULAK AKUPUNKTURU
Kulak akupunkturunda ise, kulak bir mikrosistemdir yani vücudun aynasıdır. Vücutta bozulan her fonksiyon kulaktan tespit edilebilir. Kulakta, vücuda ait her organın bir yansıma alanı bulunmaktadır. Bu alan üzerindeki akupunktur noktalarının uyarılması ile organların fonksiyon bozuklukları, ağrılar, hormonal bozukluklar düzeltilebilmektedir. Bu noktalar vücudun aksine kulakta birbirine çok yakın olduğu için tedavinin etkinliğini artırmak için kulak dedektörü veya nabızla yer tesbiti yapılarak iğneleme işlemi yapılır. Kulağa hem vücuttaki gibi geçici iğne, hem de haftada bir değişen kalıcı iğne konulabilir.

 

JAPON PEDİATRİK AKUPUNKTURU (SHONİSHİN)
Shonishin olarak bilinen Japon akupunkturu 1700 lü yıllarda Japonya Osaka bölgesinde ortaya çıkmış ve dünyaya yayılmaya başlamıştır. Bu tedavi özellikle infant ve çocuklar için kullanılmaktadır. Bu uygulama nazikçe yapılan sıklıkla hiç iğne batırmadan kullanılan malzemeler ile yapılan bir uygulamadır.
Bu teknikte ritmik hareketler ve küçük dokunuşlar ile akupunktur uygulaması yapılmakta, herhangi bir acı duymak bir yana, uygulama sıklıkla oyuna dönüşmektedir. Uyguluma ile çocukların vital enerjisi artırılmakta ve enerjik yapısı güçlendirilmektedir.

 

AKUPUNKTUR HANGİ HASTALIKLARDA UYGULANIR?
Akupunktur organizmanın kendi kendini tedavi ettiği bir metottur ve en önemli özelliği yan etkisinin olmamasıdır. Bu tedavi metodunu üç ana başlık altında toplayabiliriz. 

 

Çeşitli hastalıkların tedavisi Analjezi-Anestezi Alışkanlıkların Tedavisi Binlerce yıldır bilinen ve uygulanan akupunktur tedavisi, uygulamasının pratik olması ve hastalara hemen hemen hiçbir yan etkisi olmadan fayda vermesi nedeniyle bu tedavi metodunun son yıllarda tekrar gündeme gelmesine ve yaygınlaşmasına sebep olmuştur.”