M.BURAK YALÇIN

Türk Eczacıları Birliği 45. Bölge Çorum Eczacı Odası, 25 Eylül Dünya Eczacılık Günü kapsamında farkındalık oluşturmak için “Eşdeğer İlaç Yanlış İlaç Değildir” konulu basın açıklaması düzenlendi.

Dün PTT Merkez binası önünde gerçekleşen basın açıklamasına İl Sağlık Müdürü Ömer Sobacı, Çorum Eczacı Odası Başkanı Sönmez Çalışkan ve eczacılar katıldı.

İlk olarak konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Ömer Sobacı, eşdeğer ilacın Türk ekonomisine katkı sağlayacağını belirterek, bu konuda tüm meslektaşlarından destek beklediğini söyledi.

Çorum Eczacı Odası Başkanı Sönmez Çalışkan’da 25 Eylül Dünya Eczacılık Günü kapsamında farkındalık oluşturmak için görseller hazırlayarak şehrin dört bir yanındaki billboardlara çalışma yaptıklarını ifade etti.

Eşdeğer ilaçların piyasadaki ilaçlar ile aynı etken maddeyi, aynı miktarda içeren, aynı farmasötik özelliklere sahip, hasta üzerinde aynı tedaviyi sağladığı yapılan biyoeşdeğerlilik çalışmaları ile kanıtlanmış ilaçlar olduğunu dile getiren Sönmez Çalışkan, “Piyasaya ilk çıkan ilacın patent hakkından dolayı; eşdeğeri, başka bir ilaç firması tarafından belirli bir süre piyasaya verilememektedir. Bu koruma süresi boyunca da hastalarımız bu ilacın ismini hafızalarına kazımakta, hekimlerimizden uygun endikasyonlarda bu ilacı tercih ede ede, elleri bu ilaçları yazmaya alışmaktadır” dedi.

Eczacının eşdeğer ilaç vermek için devletin kendilerine kanuni yetki verdiğini de vurgulayan Çalışkan, “Hekim için, hastanın tedavisinin tamamlanması önemlidir. Ülkemizde hekim reçeteye etken madde ismini yazamadığı için ticari ilaç ismi seçmekte, eczacıda reçetedeki ilaç piyasada yoksa veya rafında hali hazırda bulunmadığında, hastasının tedavisinin aksamaması adına eşdeğer ilacı tercih edebilmektedir. Eczacının eşdeğer ilaç vermesi, devletimiz tarafından kanunen de kendisine yetki olarak verilmiştir. Zaten diğer ülkelerde hekimler hastanın teşhisini koyduktan sonra, tedavisi için gerekli etken maddeyi reçeteye yazmakta, eczacı da kamu yararı ve hasta çıkarını önleyerek eşdeğer olan herhangi bir ticari isimli ilacı hastaya vermektedirler” diye konuştu.

Çalışkan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bugün pek çok ülkede, kamu maliyesinde tasarruf sağlamak amacıyla eşdeğer ilaçlara yönelik destek, bir devlet politikası haline gelmiştir. Bugünlerde ülkemiz üstünde dış güçler tarafından oynanan oyunları da zaten birlik-beraberlik ve milli üretimle bertaraf edeceğimiz aşikar. Sağlık Bakanlığımızın da yerli ilaç noktasında bu yönde demeçleri mevcut olup; eşdeğer ilacın desteklenmesi, bir yandan kamu harcamalarında tasarruf sağlarken, bir yandan da uluslararası rekabet gücümüzü artırıp, ihracat potansiyelimizi artırmaktadır. Yani eşdeğer ilacı; eczacılarımız kadar, hem hekimlerimiz, hem de halkımız sahiplenmelidir. Bu milli bir davadır.

Ülkemizde, Sağlık Bakanlığımızca ruhsatlandırılan ve piyasaya çıktıktan sonra da Bakanlık tarafından belirli kriterlere dayanılarak sıkı olarak denetlenen ve ruhsat sonrası yaşanan olumsuz bir değişim varsa ruhsatın askıya alınması dahası iptal edilmesi söz konusu olan ilaçlar hakkında hiçbir bilimsel dayanağı olmadan etkisiz olduğunu savunmak hem haksızlık hem de Sağlık Bakanlığı'nın, 18.06.2009 tarih ve 43081 no'lu genelgesine göre hukuken suçtur. Dolayısı ile eczacınızın reçetede yazan ilaç yerine eşdeğer ilaç vermesi hem bilimsel yönden, hem de hukuken doğrudur.

Ayrıca bu vesile ile kamuoyunun dikkatini çekmeye çalıştığımız bir diğer konu da, internet satışı olan ürünlerdeki tehlike. Sağlık Bakanlığımızdan onaylı ilaçlar % 100 kaliteli, etkin, güvenlidir. Bu Bakanlık Ruhsatlı İlaçlar, sadece birinci basamak sağlık sunucusu yani aynı zamanda kamu yararına hizmet sunan kuruluş niteliğinde ki eczanelerde satılabilmektedir. Sağlık Bakanlığı onaylı ilaçların kanunen; ne reklam yapılabilir, ne de televizyon veya internet satışı yapılabilir. Sağlık Bakanlığı'nın sıkı denetimi olmadan piyasaya çıkan ve internet satışı yapılan ilaç dışı ürünlerin bir çoğunda; etkinlik, kalite ve güven sorunu vardır. Bazen de sahte ürünler piyasaya verilerek, hastanın hem sağlığı ile hem cebi ile oynanmaktadır. Bu sebep ile anne-bebek sağlığı başta olmak üzere; bitkisel ürünler de dahil, sağlık için kullanılan ilaç dışı tüm ürünler, Eczacı gözetimin de ve danışmanlığında eczanelerden tedarik edilmelidir. Eğer konu ilaç ise Eczacınıza danışın ve güvenin.

Bu organizasyonda yanımızda olan Sağlık Müdürlüğümüze Opr. Dr. Ömer SOBACI Bey 'in nezdinde şahsım, Yönetim Kurulum ve meslektaşlarım adına teşekkür eder, bize bu konunun hekim ayağında uygulanması noktasında destek sözü veren Çorum Tabip Odası Başkanı Opr. Dr. İsmail Çağatay Çağlar'a da işbirliği için ayrıca şükranlarımı sunarım. Ayrıca bu kamu yararına çalışmamızda; AVM billboardlarını bize tahsis eden Ahlatçı Holding'e de teşekkürü borç bilirim.”

Konuşmaların ardından vatandaşları bilgilendirmek amacıyla eşdeğer ilaçlarla ilgili el broşürü dağıtıldı.”

Editör: Haber Merkezi