RECEP MEBET
Çorumlu genç girişimcilerin kurucusu olduğu İnnacro Makina, silahlı güvenlik güçleri için yardımcı kol geliştirdi.
Ordu, emniyet ve özel güvenlik personelinin silah taşıma kabiliyetini kolaylaştıran ‘3. Kol’ adlı ekipman, uzun süreli operasyonlarda sağladığı avantajlarla savunma sanayi sektörünün dikkatini çekti.
Otomatik silahların daha rahat taşınması ve kullanımı sayesinde isabetli atış oranına da olumlu etki sağlayan ekipman, yapılan testlerde de göz doldurdu.
Proje Müdürü Adem Haluk Gümüş’le birlikte tasarladıkları yardımcı kolu tanıtan Genel Koordinatör Yavuz Çağrı Özarslan, silah yükünü bel ve sırta eşit olarak dağıtan ekipmanın koldaki yükü sıfıra indirdiğini söyledi.


Makine Yüksek Mühendisi Özarslan, “ABD, Rusya ve Almanya’da benzer prototipleri bulunan projeyi yerli imkanlarla Türkiye’de gerçeğe dönüştürmenin gururunu yaşıyoruz” dedi.
Farklı imalatlardan elde ettikleri kazancı, teknoloji odaklı projelere yatırdıklarını anlatan Makine Mühendisi Adem Gümüş ise “Patent işlemleri devam eden projemizin Türk Silahlı Kuvvetleri’nce kullanılması için görüşmelerimiz sürüyor” bilgisini paylaştı.
İhracat yapan bazı sanayi kuruluşlarının dikkatini çeken projelerinin savunma sanayi sektöründen tam not aldığını kaydeden Gümüş, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

NEDEN YARDIMCI KOL?
“Tasarlamış olduğumuz bu ekipman öncelikle bir prototiptir. Herhangi bir enerji veya pile ihtiyaç duymamaktadır. Ağırlığı 1,65 kg olan tasarımımız,7075 serisi ısıl işlem görmüş ve mekanik özellikleri artırılmış alüminyum malzemeden yapılmıştır. 
Yardımcı kol, askeri personelin taşıdığı silahın verdiği yükü kollardan alıp bel ve sırt bölgesine eşit olarak dağıtmaktadır. Bu şekilde askerin kol yorgunluğu ve kas aktivasyonu azaltılarak silah stabilize edildiğinden nişan alma kabiliyeti de artmaktadır. 
Askeri operasyonlarda uzun intikaller yapıldığı bilinmektedir. Bu intikallerde askerin taşımak zorunda olduğu çok ağır yükler vardır. Bununla birlikte 5 kg ve daha ağır silahların kola verdiği hissedilir yük, zaman içerisinde artarak aşırı yorgunluk vermektedir. Bu nedenle silahı önde tutar pozisyonda taşımada ağırlığı alabilecek, yerçekimi etkisine karşı koyabilecek bir ekipman tasarladık. Yardımcı kol, personelin giydiği hücum yeleğine ve palaskaya kolayca monte edilebilen, uyum sağlayabilen ve herhangi başka bir aparata ihtiyaç duymayacak şekilde takılabilecek bir ekipmandır. Bu ekipman ile amaç silahın kollara verdiği ani yükü ve zaman içerisinde hissedilen yükü bel ve sırt bölgesine eşit dağıtarak askerin operasyon gücünü artırmaktır.”

INNACRO HAKKINDA
Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren İnnacro Makina, TÜBİTAK 1512 Tekno Girişim Sermaye Desteği’yle 2017 yılında kuruldu.
Endüstriyel yarı robotik kol (pnömatik manipülatör) üreten firma, medikal ve gıda sektörlerinin yanı sıra robotik ve akıllı şehir alanlarında da projeler hazırlıyor.
Savunma sanayine yönelik olarak zırh (balistik) çalışmalar da yürüten Çorumlu firma, kaynak fikstürleri ve otomatik kaynak hatlarının kurulumunu da yapıyor.
Sektördeki 10 yılı aşan tecrübelerini kendi firmalarıyla üretime dönüştürdüklerini anlatan İnnacro Makina Danışmanlık Sanayi Limited Şirketi Genel Koordinatörü Yavuz Çağrı Özarslan, “Yerli bir Ar-Ge firması olarak inovatif ve ergonomik ürünler tasarlıyoruz” dedi. Makine Yüksek Mühendisi Özarslan, tasarladıkları projeleri Era Makine iş ortaklığıyla ürettiklerini söyledi.
İnnacro Makina Proje Müdürü Adem Haluk Gümüş ise üretimini gerçekleştirdikleri manipülatörleri döküm sanayi başta olmak üzere makine ve seramik sektörlerinin istifadesine sunduklarını kaydetti. Makine Mühendisi Gümüş, çalışmalarıyla ilgili detaylı bilgilere firmalarının www.innacro.com adlı internet sitesi üzerinden ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi