Kudüs yalnızca bir kara parçası değildir. Kudüs üç dinin de ortak değeridir. Üç büyük mescidin üçüncüsüdür. Müminlerin göz bebeğidir. Müminlerin ilk kıblesidir. Her bakımdan maneviyat ikliminin mana âlemindendir. 
Mescidi Aksa resulün miraca Burak ile yükseldiği yerdir. Ümmete müjdelerin verildiği mescittir. Orada Cebrail'dir resulün yol arkadaşı. Cebrail'de ancak Sidretü'l-Münteha'ya kadar eşlik edebilmiştir resule. Ondan sonrasında resul ve Maşuk'u yalnızdır. Miraç, ibadetlerin tam manasıyla açık bir şekilde ortaya konulması açısından da önemlidir.  
Nitekim kâinat efendimiz Hz Muhammed Mustafa Sav"(İbadet için) sadece şu üç mescide yolculuk yapılır: Mescid-i Harâm, Mescid-i Nebî ve Mescid-i Aksâ..." buyuruyor. Kudüs kurtuluştur bilen için. Şifadır görmek isteyen için. Yüce bir yapıttır bakmasını bilene.
Kudüs'te ne baharlar yaşanmıştır kim bilir. Kimler gelip göçmüştür bu kutsal topraklardan. Aşkın kanatları altında dostça, kardeşçe bir yaşam sürmüşlerdir. Kavgasız, gürültüsüz, sessiz akan bir ırmak gibi bakılmaya değer. Aşk gibi yansa da ah edilmeyen... 
Hakkın rızası için, dostla dostça paylaşılan somun ekmeği, en şatafatlı sofralardan daha zengindir. Haram olan o şatafatlı sofralarda yer alacağına, bir parça ekmeğin olduğu sofra daha eftal'dir. Doğru bildiği yolda emin adımlarla yürümeli insan dediğin. Hak yolda azınlıkta olsa da, galip gelecek olan odur. Karınca misali safını belli etsin yeter. Hak onun niyetini bilir.
 Kudüs günümüzde hiç olmadığı kadar yalnızdır. Kimsesiz değildir desek de hep yarım kalıyor başkaldırmalarımız. Kudüs mümin yüreklerde sönmeyen ateştir. Kardeşçe yaşamak, Kudüs'ü anlamakla mümkündür. Ondaki hakikati gün yüzüne çıkarmak gerekir. Nebilerin, evliyaların şehridir Filistin. Zalimlerin kirli emellerine köprü olacak bir şehir değil!
Hala Osmanlıdan kalma izler vardır o belde. Tarihi nakış nakış işleyen dokunuşlar var. Bir kavgayı fermanıyla sonlandıran bir padişah var. Eğer bugün Kudüs deyince yüksek çıkıyorsa sesimiz, biraz da bu yüzdendir. Orası hala bizim diyedir. 
Kudüs, mazlumların kutsal beldesi Kudüs! Nereye kadar sürecek bu asil yalnızlığın bilmiyorum. Bildiğimse, hakkın yardımı yakındır.