SI­GA­RA ÜZE­Rİ­NE
Psi­ko­lo­jik et­ki­len­me, za­man, iş­gü­cü ve eko­no­mik ka­yıp­lar:
Si­ga­ra içen­ler­de vü­cu­dun mu­ka­ve­me­ti düş­tü­ğün­den,
* Has­ta­lan­ma­la­rı ha­lin­de, ala­cak­la­rı ila­cın et­ki­li ola­bil­me­si için da­ha çok ya da da­ha bü­yük doz­lar­da al­mak zo­run­da ka­lır­lar.
* Ya­ra­lan­ma­la­rı ha­lin­de, ya­ra­la­rı da­ha zor ka­pa­nır.
* Ame­li­yat son­ra­sı ya­ra­la­rı­nın geç iyi­leş­me ris­ki var­dır.
* Kı­rı­lan ke­mik­le­rin kay­na­ma­sı za­man al­mak­ta ve zor­laş­mak­ta­dır.
Bu du­rum­lar, has­ta/ya­ra­lı ya­kın­la­rı­nın çok da­ha faz­la yo­rul­ma­la­rı­na, üzül­me­le­ri­ne, mad­di ve ma­ne­vi yön­den yıp­ran­ma­la­rı­na, psi­ko­lo­jik ola­rak olum­suz yön­de et­ki­len­me­le­ri­ne ne­den ol­mak­ta­dır.
Has­ta / ya­ra­lı­la­rın, te­da­vi ve sağ­lık ra­por­la­rı sü­re­sin­ce ça­lı­şa­ma­ma­la­rın­dan, üre­ti­me ka­tı­la­ma­ma­la­rın­da do­la­yı bir hay­li iş gü­cü kay­bı söz ko­nu­su ol­mak­ta­dır.
Bir tek si­ga­ra­nın içim sü­re­si 3-5da­ki­ka­yı bul­mak­ta­dır. İş­ye­rin­de gün­de 10 ta­ne si­ga­ra­nın içil­me­si, 30-50 da­ki­ka­lık za­man kay­bı­na yol aç­mak­ta­dır. Bu du­rum da iş gü­cü ve üre­tim kay­bı de­mek­tir. 
Ül­ke­miz­de si­ga­ra­nın ne­den ol­du­ğu has­ta­lık­la­rın te­da­vi­sin­de har­ca­nan pa­ra 5 mil­yar do­la­rı bul­mak­ta­dır. Ay­rı­ca si­ga­ra­dan do­la­yı ül­ke­miz­de yıl­da 2 mil­yar do­lar­lık bir is­raf söz ko­nu­su­dur. 
Faz­la ilaç tü­ke­ti­mi, za­man ve iş­gü­cü kay­bı da ai­le ve ül­ke eko­no­mi­si­ne olum­suz yön­de yan­sı­mak­ta­dır.
KÖ­TÜ ÖR­NEK OL­MA
Si­ga­ra içi­ci­le­ri­nin üze­rin­de en çok dü­şün­me­si ge­re­ken hu­sus­lar­dan bi­ri­si de "kö­tü ör­nek ol­ma­la­rı" dır. Kü­çük yaş­lar­dan iti­ba­ren ço­cuk­lar en çok an­ne­yi, ba­ba­yı, ya­kın­la­rı­nı... öğ­ret­men­le­ri­ni ör­nek alır­lar ve on­la­rı tak­lit eder­ler... Ay­nı za­man­da gör­sel-ya­zı­lı ba­sın­da sık­ça gör­dük­le­ri ve be­ğen­dik­le­ri sa­nat­çı­la­rın, su­nu­cu­la­rın et­ki­le­rin­de ka­lır­lar ve on­la­rı tak­lit eder­ler.
Kız ço­cuk­la­rı özel­lik­ler an­ne­le­ri­ni ör­nek alır­lar... Mi­nik yaş­lar­da bi­le, an­ne­le­ri gi­bi gi­yin­me­ye, saç­la­rı­nı ta­ra­ma­ya, ruj sür­me­ye baş­lar­lar... On­lar gi­bi otu­rur­lar, ko­nu­şur­lar.
Er­kek ço­cuk­la­rı ge­nel­lik­le ba­ba­la­rı­nı tak­lit eder­ler... On­lar gi­bi ha­re­ket eder­ler... Küf­re­der­ler... İlk fır­sat­ta on­lar gi­bi si­ga­ra içer­ler...
Si­ga­ra içen an­ne­ler, ba­ba­lar ço­cuk­la­rı­na is­te­dik­le­ri ka­dar si­ga­ra­nın olum­suz­luk­la­rın­dan söz et­sin­ler, za­rar­la­rı­nı de­fa­lar­ca söy­le­sin­ler, inan­dı­rı­cı ola­maz­lar. On­lar gör­dük­le­ri­ni ya­par­lar.
Ya­pı­lan araş­tır­ma­lar da gös­te­ri­yor ki; an­ne­si ya da ba­ba­sı si­ga­ra içen ço­cuk­lar­da si­ga­ra iç­me ora­nı ol­duk­ça yük­sek­tir.
Okul­lar­da ço­cuk­lar, özel­lik­le sev­dik­le­ri, be­ğen­dik­le­ri öğ­ret­men­le­ri­ni ör­nek alır­lar ve tak­lit eder­ler... Ha­re­ket­le­ri­ni, dav­ra­nış­la­rı­nı, ko­nuş­ma­la­rı­nı... Si­ga­ra içiş­le­ri­ni on­la­ra ben­ze­tir­ler...
An­ne­ler, ba­ba­lar, özel­lik­le öğ­ret­men­ler ve dok­tor­lar, bü­yük­ler... top­lum­da her an göz önün­de olan ör­nek alı­na­cak mes­lek er­bap­la­rı... ge­le­ce­ği­miz olan ço­cuk­la­rı­mı­zın si­ga­ra iç­me­le­ri­ni en­gel­le­mek, her tür­lü olum­suz­luk­la­rın­dan et­ki­len­me­le­ri­ni ve za­rar gör­me­le­ri­ni is­te­mi­yor­sak bir an ön­ce si­ga­ra iç­me alış­kan­lık­la­rı­mı­za son ver­me­ye ça­lış­ma­lı­yız. (Ta­bi bu ara­da be­nim gi­bi si­ga­ra alış­kan­lı­ğı ol­ma­yan bi­ri­nin 'si­ga­ra­yı bı­rak' de­me­si ko­lay­dır onu ka­bul et­mek du­ru­mun­da­yım)
ÖZE­TİN ÖZE­Tİ: ''Ön te­ker­le­ği ar­ka te­ker­lek ta­kip eder''