Bahçelievler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Amerika’da 26 yıldır düzenlenen ve bu sene ilk olarak Türkiye’nin de bölgesel turnuvalar takvimine alınan FRC (First Robotics Competition) uluslararası robot yarışmasına, Anadolu’dan katılan ilk ve tek kız takımı oldu.
16 öğrenci ve 3 öğretmenden oluşan Bahçelievler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi takımı “Hitit Angels” ismiyle yarışmaya katıldı.
Öğrenciler turnuvanın kuralları gereği robotlarını 6 hafta içerisinde hazırlayarak yarışmaya katıldılar.
Türkiye'de 2015'ten beri sezon dışı olarak organize edilen First Robotics Competition Regional Turnuvası ilk kez uluslararası turnuva olarak gerçekleştirildi. 
First Robotics Competition Regional turnuvası Fikret Yüksel Vakfı tarafından, uluslararası ayağı ise For Inspiration and Recognition of Science and Technology tarafından yapıldı. Turnuvanın tamamı sponsorlar ve gönüllülerle yürütülüyor. Gönüller, işin her anında ve her alanında yer alıyor.
Dünya genelinde 26 ülkeden 3 bin 660 takımın katıldığı turnuvaya Amerika, Çin, Kanada, İsrail, Meksika ve Avustralya'dan sonra, Türkiye de 7. ülke olarak ev sahipliği yaptı.
İlk kez 10-12 Mart 2018 tarihlerinde Ülker Spor ve Etkinlik Salonunda gerçekleşen First Robotics Competition İstanbul Regional'da  Samsun, Adana, Kars, Niğde, Çorum ve Giresun'un  da dâhil olduğu 14 farklı ilden 39 lise takımı 6 haftada yaptıkları robotlarıyla yer aldılar.
Robot performansının yanı sıra teknik birikimleri ve topluma kazandırdıkları değerler ile ölçümlenen takımlar bu kriterler çerçevesinde ödüllendirildi.
Turnuva hakkında bilgi veren Fikret Yüksel Vakfı Türkiye Temsilcisi Ayşe Selçok, "Artan gönüllüler ve sponsorlarla 2015 yılında 8 takımla başladığımız bu yolculukta 2017 yılında takım sayısını 54'e çıkartarak yaklaşık bin 500 öğrenciye ulaştık" dedi.
Selçok, etkinliğin öğrencilerin bilim ve teknolojiye olan ilgilerini artırmasının yanı sıra, eğitim kurumları ile sektörler arasında kurulan ilişkileri de hızla geliştirdiğini belirtti.
Hitit Angels takımı turnuvada 6 hafta içerisinde hazırladıkları endüstriyel robotlarını sergileyerek veteran takımlarla başa baş mücadele ettiler.
Takımda yer alan öğrenciler Sanayi 4.0’ı, kendi hayatlarının bir parçası olarak görmenin, robotik, kodlama, yazılım, mekatronik bilgilerini geliştirmek için çok yararlı olduğunu ifade ettiler.
Öğrenciler şu ifadeleri kullandılar: 
“Çalışmalarımız devam ediyor. Üniversite ve Çorum iş dünyasını bir arayı getirerek Robot Kulübümüz ile daha etkin bir workshop ve çalıştay düzenlemeyi planlıyoruz. Bu çalışmalar ile okulumuzdaki eğitim kalitesini daha yukarılara çekerek FRC’nin turnuva mantığını tüm Anadolu’ya yaymak istiyoruz. Projemizin sürdürülebilirliğinin arttırılması amacıyla sponsorlara ve desteklere ihtiyacımız olduğu da aşikârdır. Bütün Çorum’u bize destek olmaya davet ediyoruz. Bize bu süreçte destek olan sponsorlarımıza bizi en başından beri destekleyen Karadeniz Kültür ve Dayanışma Derneği, Çorum Organize Sanayi İşadamları Derneği, Dura Makine, PATOM Egzoz Sistemleri, Bera Yapı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne desteklerinden dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.”

Editör: Haber Merkezi