RECEP MEBET
Üretimle kalkınma modeli için kolları sıvayan hükûmet, 5 şehirde 6 özel endüstri bölgesi kuruyor. Bürokrasiyi ortadan kaldıran ve büyük teşvikler içeren yeni model, Bursa, İstanbul, Mardin, Balıkesir ve İzmir’de hayata geçecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararnamesi doğrultusunda kurulacak özel endüstri bölgelerinde, sağlanacak teşvikler ve 3.7 milyar dolarlık yeni yatırımla 49 bin işçiye istihdam sağlanacak. Konuyla ilgili gelişmeleri yorumlayan girişimciler, sanayi üretiminin daha ileri bir seviyeye taşınması ve yerel kalkınmanın sürmesi için Çorum’a da özel endüstribölgesi kurulmasını istediler.

 SIFIR BÜROKRASİ ve ÖZELDESTEKLER
Yaygın basında yer alan haberlere göre, yatırımcılara sıfır bürokrasi ve özel destek imkanı sağlayan sistem yeni cazibe bölgeleri oluşturacak. Yerel seçimin ardından yatırım atağı başlatan hükûmet, Türkiye’nin ilk özel endüstri bölgesi ilan edilen İzmir-Aliağa’daki Star Rafinerisi’nin ardından 5 şehirde 6 bölgeye daha aynı statüyü verdi. Bursa, İstanbul, Mardin, Balıkesir ve İzmir’de kurulacak özel endüstri bölgelerinde toplam yatırım tutarının 3.7 milyar dolar olması planlanıyor. Bu bölgelerin cari açığın azaltılmasına yıllık 1.7 milyar dolar katkı sağlaması, 49 bin 225 kişiye iş imkanı sunması hedefleniyor.

YATIRIM ve ÜRETİM EN BÜYÜK ÖNCELİK
Özel endüstri bölgelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yatırımcı dostu sanayi bölgeleri politikalarının üretim ekosistemine yeni bir soluk getirdiğini belirterek, yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik çalışmaların çok daha güçlü bir şekilde süreceğini söyledi. “Yatırım ve üretim öncülüğünde büyüme en temel önceliğimiz” diyen Varank, şöyle konuştu: “Seçim sonrası dönemde yatırımcılarımızın hızla harekete geçmesi, ekonomiye duyulan güvenin somut bir göstergesi. Sanayi yatırımlarını hızlandırmak, teknoloji yoğun üretimin önünü açmak ve yabancı sermaye yatırımlarını özendirmek için tasarladığımız özel endüstri bölgeleri politikamız meyvelerini verdi. Sanayi yatırımlarımız yeni ve güçlü bir ivme kazandı. Yatırım iştahındaki bu artış, inşallah istihdamda da güçlü bir şekilde kendini gösterecek. Seçim sonrası dönemin güzel haberlerinin yatırım ve üretim cephesinden gelmesi bizi sevindiriyor.”

İŞTE KURULACAK TESİSLER
Edinilen bilgilere göre, Bursa’da kurulacak Asil Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ Özel Endüstri Bölgesi’nde paslanmaz çelik ve kalıp çelik üretimi gerçekleştirilecek. İstanbul’da faaliyet gösterecek TESKOOP Teknoloji ve Sanayi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Özel Endüstri farklı sektörlerde 1.9 milyar dolara 191 üretim tesisi kurulacak. Bölge 30 bin kişiye iş sağlayacak.
Yatırım tutarı 950 milyon dolar olan ÖZ-AR Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Özel Endüstri Bölgeside İstanbul’da üretime  katkı sağlayarak 15 bin kişiye istihdam imkanı sunacak. Mardin’deki Eti Bakır Anonim Şirketi Özel Endüstri Bölgesi, amonyak, sülfürik asit, fosforik asit ve gübre üretiminde katma değer sağlayacak. Bölgede 1.500 kişi çalışacak. Albayrak AŞ’ye ait Balıkesir’deki özel endüstri bölgesinde kağıt ve karton fabrikası faaliyete geçti. 165 milyon dolarlık yatırımla üretime başlayan fabrikaya, gelecek dönemde 240 milyon dolarlık ilave yatırım yapılması bekleniyor. Tesis bin 500 kişilik istihdam oluşturacak. İzmir’de Most Makina Enerji Taahhüt Sanayi ve Ticaret AŞ’ye ait münferit yatırımla vasıflı çelik ürünleri üretim tesisinin kurulması planlanıyor. Bin kişiye istihdam sağlayacak tesisin yatırım tutarı 450 milyon dolar olurken cari açığın azaltılmasına 327 milyon dolarlık katkı sağlayacağı tahmin ediliyor.