Eş­le­rin kar­şı­lık­lı hu­zur ve sü­kun bul­ma­la­rı, ev­li­lik bir­li­ği için­de bir ta­kım mas­la­hat­la­rın ger­çek­leş­me­si, ka­rı ko­ca­nın bir­bi­ri­ne denk ol­ma­sıy­la ko­lay­la­şır. Ata söz­le­rin­de ye­ri­ni alan "Da­vul bi­le den­gi den­gi­ne", "Zen­gin­le de­ğil, den­gin­le ev­len" söz­le­ri­nin ger­çek an­la­mı bu­dur.

İs­lam Hu­ku­kun­da "Kü­fü"; eşit­lik, denk­lik, ben­zer­lik ve ye­ter­lik an­la­mın­da­dır. Ev­le­ne­cek eş­ler ara­sın­da di­ni, eko­no­mik ve sos­yal ba­kım­dan denk­li­ği ifa­de eder.

Ha­ne­fi fı­kıh­çı­la­rı­na gö­re er­ke­ğin ev­le­ne­ce­ği ka­dı­na al­tı nok­ta­da denk ol­ma­sı ge­re­kir: 1 Soy, 2-Müs­lü­man oluş, 3-Hür­ri­yet, 4-Din­dar­lık, 5- Zen­gin­lik, 6-Mes­lek.
Mad­de­le­rin her bi­ri­nin ay­rı ay­rı tah­li­li­ne gir­me­ye­ce­ğim. An­cak şu­ra­sı unu­tul­ma­ma­lı­dır ki ev­le­ne­cek er­kek­le ka­dı­nın top­lum­da de­ğer ve mer­te­be­ce denk ol­ma­sın­da ya­rar var­dır.

Ev­le­ne­cek ki­şi­le­rin or­tak yön­le­ri­nin çok ol­ma­sı, ev­li­lik­te ba­şa­rı ve mut­lu­lu­ğun şan­sı­nı ar­tır­mak­ta­dır. Din, ırk, yaş, sos­yal sta­tü, eği­tim ve sos­yal de­ğer­ler açı­sın­dan önem­li öl­çü­de ya­kın­lık ve ben­zer­lik­le­ri olan ki­şi­le­rin or­tak nok­ta­la­rı se­be­biy­le tar­tış­ma­lar en az dü­ze­ye ine­bil­mek­te­dir. Bu­nun ak­si­ne kar­ma ev­li ai­le­ler­de ye­me, iç­me, eğ­len­ce, ta­til yer­le­ri ve gün­le­ri, di­ni gün­ler ve bay­ram­lar bi­le fark­lı al­gı­lan­dı­ğın­dan do­la­yı so­run­lar çı­ka­bil­mek­te­dir.
Ay­nı inanç ev­li­lik­le­ri, fark­lı inanç ev­li­lik­le­ri­ne gö­re, da­ha mut­lu ve da­ha ba­şa­rı­lı­dır. Ev­li­li­ğin bo­şan­ma ile so­nuç­lan­ma ola­sı­lı­ğı da­ha dü­şük­tür.

Sa­de­ce Müs­lü­man­la­rın fark­lı din­ler­den bi­rey­ler­le ev­li­li­ği de­ğil, ay­nı din­den ol­ma­la­rı­na rağ­men kül­tü­rel fark­lı­lık­la­rın gö­rü­nür bir şe­kil­de bel­li ol­du­ğu Arap, Hint, Kır­gız vs. ev­li­lik­le­rin­de de uyum­suz­luk­lar or­ta­ya çı­ka­bil­mek­te­dir.

İs­lam­da ev­li­lik, as­lın­da ay­nı din­den olan­lar­la ol­ma­lı­dır. An­cak Kur'an-ı Ke­rim'de Müs­lü­man bir er­ke­ğin ehl-i ki­ta­ba men­sup Ya­hu­di ve­ya Hı­ris­ti­yan bir ka­dın­la ev­len­me­si­ne izin ver­mek­te­dir. Bu­na rağ­men Os­man­lı top­lu­mun­da bu iz­ne hiç rağ­bet edil­me­miş­tir. Kıb­rıs gi­bi ehl-i ki­tap olan­la­rın yo­ğun bu­lun­du­ğu yer­ler­de bi­le bu tür ev­li­lik çok az­dır.

Müs­lü­man bir er­kek ehl-i ki­ta­ba men­sup bir ka­dın­la ev­len­di­ğin­de; bu ka­dın ko­ca­sı­nın ya­şa­dı­ğı ai­le­ye, kül­tü­re ve sos­yal or­ta­ma ka­tıl­mak­ta, do­ğan ço­cuk­lar da ba­ba­sı­nın so­ya­dı­nı al­mak­ta­dır. Bu­na rağ­men ço­cuk ye­tiş­tir­me ko­nu­sun­da ai­le­de ça­tış­ma­lar ya­şa­na­cak­tır. Mev­du­di di­yor ki: "İs­la­ma gö­re ehl-i ki­tap ka­dın­la ev­len­mek ca­iz ise de İs­lam ak­lı, böy­le bir ev­li­li­ği ca­iz bul­maz."

Müs­lü­man bir ka­dı­nın gay­ri­müs­lim bir er­kek­le ev­len­me­si­ne Kur'an-ı Ke­rim'de Yü­ce Al­lah, izin ver­mek­te­dir. (Müm­te­li­ne 10) Müs­lü­man ka­dı­nın gay­ri­müs­lim bir ko­ca­nın in­si­ya­ti­fi­ne ter­ke­dil­me­si­ne, do­ğa­cak ço­cuk­la­rın öy­le bir ai­le­de ye­tiş­ti­ril­me­si­ne İs­la­mın ce­vaz ver­me­si bek­le­me­me­li­dir.

Hı­ris­ti­yan­lık­ta bi­le Hı­ris­ti­yan bir er­ke­ğin Hı­ris­ti­yan ol­ma­yan bir ka­dın­la ev­len­me­si­ne an­cak Hı­ris­ti­yan­lı­ğa gir­me­si şar­tıy­la izin ve­ril­mek­te­dir. Ba­tı dün­ya­sın­da bu di­ni pren­si­be uy­ma­yan dav­ra­nış­lar, se­kü­ler an­la­yı­şın ha­kim ol­ma­sı so­nu­cu re­vaç bul­muş­tur. Bu­na rağ­men Ame­ri­ka ve Av­ru­pa ül­ke­le­ri­nin in­san­la­rı, ev­li­lik ter­cih­le­ri­ni ken­di din­le­rin­den, hat­ta ken­di mez­hep­le­rin­den ki­şi­ler­den ya­na kul­lan­mak­ta­dır­lar.