FATİH AKBAŞ

Çorum Eczacı Odası ‘Eczacılık Haftası’ kapsamında ‘Son Dönemde Eczacılık Alanında Güncel Gelişmeler’ konulu panel düzenledi.

Anitta Otelde yapılan panele konuşmacı olarak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı hemşehrimiz Dr. Hakkı Gürsöz, Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Başkanı Erdoğan Çolak katıldı.

Panelin açılışında konuşan Çorum Eczacı Odası Başkanı Sönmez Çalışkan, SSK'lı hastaların serbest eczanelerden ilaç almaya başlamasının eczanelerin fiziksel şartlarını revize etmelerine, teknolojik olarak kapasitelerini artırmalarına, personel sayılarını artırmalarına yol açtığını belirterek, “Sağlıkta dönüşüm ile ilaç fiyatlarının büyük oranlarda düşmesi ile sabit bir kar marjı ile ilaç satan eczacının zayıflayan eczane ekonomisi artan bu giderleri karşılayamaz hale gelmiştir. Ben 1999 yılında eczanemi açtığımda herkesin kullanmış olma ihtimali yüksek olan bir antibiyotik o yıl 35 Lira idi. Eczacı 20 sene önce bu ilaçtan  brüt 7 Lira kazanırken, asgari ücret 118 Lira, SSK primi113 Lira idi. O ilaç % 95 alıcımız olan SGK'ya son yapılan % 15'lik ilaç zammına rağmen şu an 10 TL'ye satılıyor, yani o ilaçtan brüt 2 TL kazanıyorum. Asgari ücret malumunuz1604 TL, iş kanunları-mesai ücretleri derken SSK primleri de 700 TL civarında. Hem personel sayımız arttı, hem personel başı giderlerimiz. Bunun

Tersine, düşen ilaç fiyatlarının sabit kalan kar oranı ile çarpımı eczacıyı bu hesabın içinden çıkamaz hale getirmiştir. Bir zamanlar vergi rekortmenleri hep eczacılar iken artık listelerde tek tük eczacı ismi var. Bankaların mevduat müşterileri eczacılar artık bankaların kredi müşterileri haline geldi. Ama benim eczacım, ettiği yeminini, vatandaşına, ekmek yediği kamuya karşı görevini hiç unutmadı hizmetini aksatmadı. Bunların  üstüne daha da artan bürokrasi ve getirdiği ekonomik maliyetler artık eczacımı köşeye sıkıştırdı” dedi.

‘ECZACILIK FAKÜLTELERİ İLAÇ AR-GE MERKEZLERİNE ÇEVRİLMELİ’

Eczacılık Fakültelerinin sayısının artmasından şikayet eden Çalışkan, “En son 41 olarak duyduğum fakat sayısı bile takip edilemeyen, eğitim kadrosunda eczacı olmayan günübirlik öğretim üyesi ile eğitim veren ve bu sebep ile de eğitim kalitesi   düşen Eczacılık Fakülteleri. Bunun sonucunda oluşacak halk sağlığı sorunu ve işsiz eczacı ordusu riski. Her sene mezun olan 1000'lerce yeni meslektaşımın istihdamı Kamu tarafından da sağlanamayacak ise bu fakülteler ilaç Ar-Ge merkezlerine çevrilip, yerli ilaç üretimi için ve yeni molekül bulmak için bilimsel araştırmalarda faaliyetlerine devam edebilirler” şeklinde kaydetti.

‘REÇETESİZ İLAÇ BİR HALK SAĞILIĞI SORUNU’

Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Başkanı Erdoğan Çolak ise yaptığı konuşmada Dünyada ilaçların yarıdan fazlasının uygun olmayan şekilde kullanıldığını dile getirerek, Dünya Sağlık Örgütü’nün de nu yönde tespitleri olduğunu belirtti.

Eczacıların korunmasının da sağlığın korunması gibi olduğunu kaydeden Erdoğan Çolak, “Reçetesiz ilaç bir halk sağılığı sorunudur. Biz buna sıcak bakmıyoruz. Buna karlılık açısından değil toplum sağlığı açısında bakmalıyız. Uygulanacaksa da oldukça dar kapsamlı olmalıdır. Ayrıca ilaçta reklama da izin verilmemelidir. Diğer bir sorunumuzda Şehir Hastaneleri çevresine yapılan eczanelerdir. Biz hastanelerin içerisine eczane açılmasını önledik. Ama şimdi de hastane dışında bir alana işyerleri yapıp buralara eczane açıyorlar ve astronomik rakamlara kiralanıyorlar. Biz yapılan bu hastanelerden herkesin faydalanmasını istiyoruz. Birde kapatılan hastanelerin çevresinde ki herkes bundan zarar görüyor. Buna bir çözüm bulunmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı. 

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı hemşehrimiz Dr. Hakkı Gürsöz de konuşmasında kurum olarak yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de sağlık alanında güzel şeyler olduğunu belirterek sözlerine başlayan Hakkı Gürsöz, “İlaçta yerlileşme süreci devam ediyor. Bu kapsamda 5 aşamalı bir plan uyguluyoruz ve 2 aşama tamamlandı. Birde yapamadığımız yapma yönüne girdik. Yeni tesisler kuruluyor. Kan ürünlerimizi artık kendimiz üreteceğiz. Çocukluk çağı aşılarının tamamının Türkiye’de üretilmesi için çalışmalar devam ediyor. Ayrıca ileri teknoloji ürünü görüntüleme cihazlarının yerli üretimi içinde çalışmalar yapıyoruz” dedi. Hakkı Gürsöz, şuan 100 kutu ilacın 80’ini Türkiye’de üretir hale geldiklerini söyledi.  Daha sonra panel soru cevap şeklinde devam etti. Programa Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, İl Sağlık Müdürü Ömer Sobacı, SGK İl Müdürü Duran Cesur ile çok sayıda eczacı katıldı.

Editör: Haber Merkezi