M.BURAK YALÇIN

Türk- Eğitim Sen Çorum Şubesi, ‘Tarihin İzinde Balkanlar’ etkinliği adı altında Balkanların tarihi, kültürel ve turistik mekânlarını gezdi.

Etkinlik 2-8 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirildi. Türk-Eğitim Sen Şube Başkanı Selim Aydın, Yönetim Kurulu Üyeleri Gökçer Öğünç, Murat Tezcan ile Abdullah Güdek’in hazır bulunduğu kafilede 43 kişi yer aldı.

İLK DURAK KAVALA

Profesyonel Turist Rehberi Naser İdrizlii’nin kılavuzluğunda gerçekleşen gezinin ilk durağı Yunanistan’ın Kavala şehri oldu. Kafile Kavala kentini panoramik olarak gezdikten sonra Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’te dünyaya geldiği evi, Aziz Dimitrios Katedrali, Beyaz Kule ve kordonu gezdi.

OHRİD’DE TEKNE TURU

Yunanistan’ın ardından Makedonya’nın Ohrid kentine geçen kafile şehir merkezinde Aya Sofya Kilisesi, Kale, Osmanlı Mahallesi, Aziz Kirillos ve Metodios Anıtını gezdikten sonra tekne turuyla günün yorgunluğunu atarak burada konakladı.

Kafile Ohrid’ten sonra Arnavutluk’un başkenti Tiran’a geçti. Tiran turunda ise Ethem Bey Camii, Tarihi Saat Kulesi, Opera ve Bale Binası, Pyramid of Memory(Kültür Merkezi), Barış Çanı ve İskender Bey Meydanı ve İşkodra şehri, Karadağ’ın başkenti Podgoriça’da İsa’nın Dirilişi Katedrali, St. George Kilisesi, Saat Kulesi, Milenyum Köprüsü, Osmanagic Cami ve Doğansjka Camii gezildikten sonra konaklama için Niksiç şehrine hareket edildi.

BİLGE KRAL’IN KABRİ ZİYARET EDİLDİ

Niksiç’in ardından UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki Mostar’a geçen kafile burada Taşköprü, Mehmetpaşa Camii ve Eski çarşıyı gezdi. Gezi esnasında kafile bol bol fotoğraf çekinmeyi de ihmal etmedi. Mostar’ın ardından Saraybosna’ya geçen heyet Saat kulesi, Tarihi Latin Köprüsünü, Şehrin Koruyucusu Sönmeyen Ateş, Fatih Sultan Mehmet’e hediye Edilen Hünkâr (Fatihova) Camisi, Katolik Kilisesini, Hüsrev Bey Cami’ni, Bedestenini ve Başçarşıyı gezdi. Saraybosna’da son durak ise Bağımsız Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı, Bilge Kral olarak anılan Aliya İzzetbegoviç’in anıt mezarı oldu.

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’ta Belgrad Kalesi, Kalemegdan (İstanbul Kapısı, Sokullu Mehmet Paşa Kapısı, Askeri Müze), Knez Mihailova Caddesi, Republic Square, Bayraklı Camii ve Sveti Sava Kilisesini gezen kafile son gün ise Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da Katedral Kilisesini gezerek Türkiye’ye doğru yola çıktı.

‘Tarihin İzinde Balkanlar’ gezisi ile ilgili açıklamalarda bulunan Türk-Eğitim Sen Şube Başkanı Selim Aydın, daha önce küçük çapta gerçekleştirilen Balkan turunun bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiklerini belirterek, gezinin mutlu ve verimli bir şekilde tamamlandığını söyledi.

AYDIN: BALKANLARI TANITMANIN  HAKLI GURURUNU YAŞIYORUZ

Milli ve tarihi bilinci canlandırmak amacıyla her yıl Türk topraklarını tanımak ve tanıtmak amacıyla düzenlenen geziyi bu yıl daha geniş bir katılımla gerçekleştirdiklerini dile getiren Selim Aydın, “Daha önce Osmanlı’nın hakimiyetindeki Evlad-ı Fatihan  Balkanları üyelerimize tanıtmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Balkanları her eğitimcinin görmesi ve geleceğimizin teminatı çocuklarımıza anlatması gerektiğine inanıyoruz. Bu yıl geniş bir katılım sağladığımız gezimizde hem 7 ülkeyi gezerek hem daha önce Osmanlı’nın hüküm sürdüğü tarihi yerleri görme fırsatı elde ettik hem de halen bu topraklarda yaşayan kardeşlerimiz ile kucaklaşma fırsatı yakaladık. Özellikle Bosna Hersek’te yıllar önce yaşanan acıda hayatını kaybedenler için dua etme imkânı yakaladık. Aliya İzzetbegoviç gibi tarihteki kıymetli  şahsiyetleri de saygıyla yad etme imkânı bulduk” dedi.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

Gezide emeği geçenlere de teşekkür eden Aydın, “Gezimize katılım sağlayan herkese ve profosyonel tavır ve iş anlayışıyla, sıcak yaklaşımıyla  bu gezinin gerçekleştirilmesini sağlayan, 4500 km boyunca gezimizin amacına ulaşması için bir an olsun yanımızdan ayrılmayan Hasan Yücekan’ın şahsında  Yücekan Turizme çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.