EROL TAŞKAN
Çorum’un çeşitli ilçe ve köylerinden 15 kişi mantar zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye müracaat etti.

En küçüğü 2 en büyüğü 75 yaşında olan 15 hastadan 11’inin tedavileri yoğun bakımda sürdürülürken, hastaların hayati tehlikesinin olmadığı bildirildi. 

Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sinan Zehir, hastaların durumu hakkında verdiği bilgide, hastaların genel durumlarının iyi olduğunu, böyle giderse en kısa sürede taburcu edilmelerinin planlandığını söyledi.
“Mevsim gereğince bu tür mantar zehirlenmeleri ile sık sık karşılaşmaktayız. Vatandaşlardan istediğimiz şudur ki menşeini bilmedikleri, ne oldukları bilmedikleri mantarları ve besinleri tüketmemeleri. Kendi sağlıkları için yararlı olacaktır.” diyen Başhekim Sinan Zehir, vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. 

Başhekim Sinan Zehir hastaların durumu hakkında şunları söyledi, “Hastanemize son 24 saat içerisinde en küçüğü 2 en büyüğü 75 yaşında olan mantar kaynaklı besin zehirlenmesinden 15 hasta başvurdu. Bu hastalar şehrimizin değişik bölgelerinden gelen hastalardı. Toplu bir zehirlenme söz konusu değil. Hastalarımızdan 11 tanesini yoğun bakımda takip ediyoruz. 1 tanesini serviste takip ediyoruz. 2 hastamız genel durumları iyi oldukları için taburcu edildiler. 1 hastamızın da dış merkezde yoğun bakımda takibi sürüyor. Hastalarımızın genel durumlar iyi. Hayati tehlikeleri şimdilik mevcut değildir. Durum böyle giderse kısa sürede taburcu olmaları planlanmaktadır.”

Yoğun Bakım Sorumlu Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Melike Şeyda Dağdelen de, mantar zehirlenmelerinin yol açtığı risklere dikkat çektiği açıklamasında, toplama mantar önermediklerini, sadece kültür mantarı tüketimi konusunda uyarılarda bulunarak, şunları ifade etti; “Mantar zehirlenmeleri öncelikli olarak karaciğer fonksiyonlarını bozmakta. Ancak mantarın türüne göre de değişmekte. Hafif semptomatik bulgular, mide bulantısı, baş ağrısı, görme bulanıklığı olmakla beraber bu karaciğer yetmezliğine kadar ilerleyebiliyor. Ancak bize şuan başvuran hastalarımızda hafif semptomlu olup, karaciğer fonksiyon testlerinde herhangi bir bozukluk saptanmamıştır. Bu açıdan birkaç gün daha serviste takip edileceklerdir. Yoğun bakımdan yavaş yavaş hastalarımızın çıkışını planlayacağız. Geçen haftalarda yine tek tük vakalar gelmişti. Mevsim gereği itibariyle mantar tüketimi artmış durumda ancak toplama mantar önermiyoruz. Kültür mantarından şaşmayalım. Bu konuda dikkatli olalım. Biz almıyoruz, biliyoruz, hep yediğimiz mantar diyorlar ama sonra yoğun bakımda takip ediyoruz. O yüzden kültür mantarından şaşmayalım.”