Sigaranın Sağlık Yönünden Pasif İçicilere Etkileri:
Vücudun bütün organlarından görülen bu hastalıklar sadece sigara içenler için değildir. Sigara içenlerin yanında bulunmak zorunda olanlarda (pasif içiciler) aynı kaderi paylaşmaktadırlar. İçilen 5 sigaranın, o ortamda bulunan kişilerin 1 sigara içmesine neden olduğu kabul edilir.
Sigara içmediği halde pasif olarak sigara dumanına maruz kalma, astımlı hastalarda ve kalp-damar hastalığı olanlarda kriz geçirme riskini arttırır. Aktif içicilerde görülen diğer bütün hastalıklar ve kanser türlerinin oluşmasına neden olur. 
Pasif içicilik özellikle çocuklarda çok etkilidir.
Sigara dumanı anne karnındaki bebeği bile etkilemektedir.
* Ani bebek ölümü sendromu
* Solunum enfeksiyonlarında azalma
* Sık bronşit ve zatürre riski
* Orta kulak iltihabı
* Beyin ve kas tümörleri
* Alerjik hastalıklar ve astım riski
gibi önemli rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. 

 

SİGARANIN DİĞER ETKİLERİ
İlaca karşı bağışıklık:
Sigara içenler, vücut mukavemeti düştüğünden, hastalanmaları halinde, ilacın etkili olabilmesi için daha büyük dozlarda ve daha uzun süre almak zorunda kalır.
İyileşme zorluğu:
* Sigara içenlerin yaraları çok daha zor kapanır. 
* Ameliyat sonrası yaraların iyileşmesi daha geç olur.
* Kırılan kemiklerin kaynaması zorlaşmakta ve zaman almaktadır.
Şeker hastalığı:
Sigara içmek, vücudun insülün salgılama yeteneğini zamanla yok eder. Bu durumda şeker hastalığına yol açar.
Tansiyon ve kolesterol artışı:
Tansiyonu veya kolesterolü ya da her iki rahatsızlığı olan kişilerde sigara içmek, riski en az 2 kat arttırmaktadır. Tansiyon ve kolesterol sorunu olanlar sigara içmekle "yangına körükle gitmektedir."
Kısırlık:
Çiftlerden sadece birisinin sigara içmesi, çocuk olmaması riskini 3 kar arttırır. Günde 1 paket sigara içen erkeğin sperm sayısı %50 düşer. Bu durum ciddi bir kısırlık nedenidir. Ayrıca testislerin dokusunun bozulmasına yol açar. Sigara içen kadınların anne olabilme şansları, içmeyenlerden 3 kat daha azdır.
Ruh sağlığı:
* Sigara içilmesi sinirleri yatıştırmanın tam tersine gerginlik ve depresyon duygularını arttırır. "Panik atak" rahatsızlığına yakalanma riskini yükseltir. 
* Yorgunluk, uykusuzluk, performans düşüklüğü ve reflekslerde azalma görülür.
*
Özetin Özeti: Bankta otururken yanına gelip sigarayı tüttürecek vatandaşın iki kere düşünmesi lazımdır. Ben hem sonradan geldim hem de banka oturup dinlenen sigara içmeyen vatandaşı rahatsız etmeye hakkım yok diye… 
Hafta sonu bu niyetle oturduğum iki bankta, yanıma oturup üzerime sigara dumanı tüttüren gençler yüzünden maalesef ben kalkıp gitmek zorunda kaldım. Rahatsız olduğumu belli ettiğimde hiç te rahatsız olmadılar… Bazı hasletlerimiz can çekiştiriyor mu acaba?