Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde 2009 yılından beri Türkiye ve dünya üniversite sıralamalarını yapma amacıyla faaliyet gösteren URAP (University Ranking by Academic Performance), 2018 yılı için üniversitelerin akademik performanslarına göre sıralamalarını kamuoyu ile paylaştı.
Sonuçlara göre 2018 yılında içlerinde köklü üniversitelerinde olduğu çoğu üniversitenin sıralaması önceki yıllara göre düşüş gösterdi.
URAP’ın yaptığı değerlendirmede Hitit Üniversitesi, Tüm Üniversiteler Genel Puan Tablosu’nda 420 puanla geçen yıla göre 4 basamak birden yükselerek, 157 üniversite içerisinde 67’nci sıraya yükseldi. Hitit Üniversitesi geçen yıl 410 puanla 71’inci sırada yer almıştı.
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan konu hakkında yaptığı
yıllara göre URAP sıralamalarına bakıldığında, Hitit Üniversitesi’nin gerek kendisi ile birlikte kurulan üniversiteler gerekse tüm üniversiteler içerisindeki yıllara göre yükseliş grafiğinin sürekli hızlı bir yükselişte olduğunu ifade ederek, “Bu durum, üniversitemizin yakaladığı yükseliş ivmesinin tesadüfi değil, tamamen köklü yapısal çalışmaların bir sonucu olduğunu ortaya koymaktadır. Zira geçen yıllara bakıldığında, sözgelimi 2011 yılında üniversitemiz kendisi ile birlikte kurulan 15 üniversite arasında 15’incilikle son sırada bulunurken, şu anda 11 basamak atlayarak 4’üncü sıraya yerleşmiştir. Yine 2011 yılında üniversitemiz tüm üniversiteler (125 üniversite) içerisinde 154 puanla 113’üncü sırada yer alabiliyorken, bugün 157 üniversite içerisinde sırasını 46 basamak arttırarak 67’nci sıraya yükseltmiş; puanını da 266 puanlık artışla 420 puana yükseltmiştir. Diğer taraftan üniversitemiz 2011 yılında Devlet üniversiteleri içerisinde 150-199 gibi oldukça düşük bir puan aralığında, alt kısımlarda 96 üniversite içerisinde ancak 88’inci sırada yer alabilmişken, bugün aynı kategoride puanını 400-449 puan aralığına yükseltmiş; sırasını da 108 üniversite içerisinde 55’e çıkarmıştır.  Üniversitemiz sıralamalarda hem geçen yıla hem de 2011 yılına göre çok büyük bir ivme kaydederek pek çok köklü üniversiteyi sıralamalarda gerilerde bırakarak üst sıralara yükselmeyi başarmıştır” dedi.
‘URAP’IN 2018 RAPORU, ÜNİVERSİTEMİZİN ULAŞTIĞI SEVİYENİN TESCİLİDİR’
Rektör Alkan, açıklamasında şu ifadelerini kullandı:
“Göreve geldiğimiz günden itibaren bir taraftan hızlı bir şekilde üniversitemizin fiziki şartlarını iyileştirirken, diğer taraftan da akademik faaliyetlerdeki niteliğe yoğunlaştık. Kalite, bizim olmazsa olmazımızdı. Gelinen noktada kampüs sorununu tamamen çözmek suretiyle üniversite ve Çorum kamuoyunda geçmişte adeta kronikleşen bu sorunu artık gündem dışı bıraktık. Laboratuvarlarımızı en son teknolojik cihazlarla donattık. Kütüphanemizdeki kaynak sayısını ve akademik personelimiz için olmazsa olmaz olan akademik veri tabanı sayısını arttırdık. Tüm bunların yanında, nitelikli akademik personeli üniversitemizde istihdam etmek için de ayrıca büyük bir gayret sarf ettik. Öğretim elemanı sayısını arttırırken kaliteden ödün vermedik. Eğitim-öğretim ise zaten gündemimizden hiç düşmedi. Alanlarında yetkin öğretim elemanlarının öğrencilerimize çağın gerektirdiği en son bilgileri aktarmalarını temin için tüm gücümüzle çalıştık. Allah’a şükürler olsun ki, akademik ve idari personelimizin gayreti ile bugün üniversitemizi buralara getirdik. URAP’ın 2018 raporu, üniversitemizin ulaştığı seviyenin bağımsız bir derecelendirme kuruluşu tarafından tescilidir. Bundan son derece mutluyum. Üniversitemizin buralara gelmesine katkı sağlayan herkese ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum.”