FATİH BATTAR

Hitit Üniversitesi bünyesindeki enstitülerde lisansüstü eğitim yapan öğrencilere kamu ve sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda lisansüstü tez yaptırılması ve kamu- üniversite- sanayi işbirliği kapsamında kurumlar arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla Hitit Üniversitesi ile Çorum Ticaret ve Sanayi Odası arasında ‘Sanayi Odaklı Lisansüstü Tez İşbirliği’ protokolü imzalandı.

Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜBTÜAM) Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Vali Necmeddin Kılıç, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü İlknur İnam, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal ve Kamu Üniversite-Sanayi İş Birliği Çorum Temsilcisi Prof. Dr. İrfan Kurtbaş katıldı.

Proje ile üniversitedeki bilimsel potansiyelin, bilgi birikiminin ve her türlü alt yapı imkanlarının ortak yapılacak çalışmalarla sanayiye aktarılarak uygulanmasını sağlamak ve ekonomik değere dönüşmesine katkı sağlamak istediklerini belirten Kamu Üniversite-Sanayi İş Birliği Çorum Temsilcisi Prof. Dr. İrfan Kurtbaş, bu amaçla Çorum’da faaliyet gösteren firmaları AR-GE ve İnovasyon ağırlıklı çalışmalara yönlendirerek, üniversitedeki ilgililerle sanayiciler arasında karşılıklı güvene dayalı sürdürülebilir bir kamu-üniversite-sanayi işbirliği sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Proje kapsamında imzalanan protokolle, Hitit Üniversitesi bünyesindeki Enstitülerde lisansüstü eğitim yapan öğrencilere kamu ve sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda yaşadıkları sorunları çözmeyi hedeflediklerini kaydeden Kurtbaş, sektörde uygulama potansiyeli olan ürün iyileştirme veya geliştirmeye yönelik lisansüstü tez yapılması için kamu-üniversite-sanayi işbirliği kapsamında ölçülebilir ve sürdürülebilir kurumsal işbirliğin geliştirilmesini amaçladıklarını ifade etti.

Emek ağırlıklı bir sanayiden teknoloji ağırlıklı sanayiye geçişin olmazsa olmazı kamu-üniversite-sanayi işbirliği olduğunu aktaran Kurtbaş; “Hitit Üniversitesi’nde  kamu-üniversite-sanayi işbirliği 2011 yılında hızla hayata geçirilmiştir. Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜBTÜAM) 2014 yılında faaliyete geçmiştir. 13 ileri teknoloji laboratuvarında 95 teknolojik cihazla hizmet vermektedir. HÜBTUAM’ın maliyeti cihazlar ve altyapı ile birlikte yaklaşık 30 milyon TL’nin üzerindedir.” dedi

BAŞARANHINCAL; “ÜNİVERSİTE İLE TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLABİLECEK PROJELERE İMZA ATTIK”

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal ise konuşmasında TSO ile Hitit Üniversitesi’nin Türkiye’de örnek projelere imza attığını belirterek; “Üniversitemiz ile Türkiye’ye örnek sayılabilecek projelere imza attık. Üniversite-sanayi işbirliği denince ölçülebilen bir şey olmadığı için Çorum olarak ne ölçüdeyik bilmiyoruz ama her gün bir adım daha ilerlemeliyiz. İyi şeyler yaptığımız sadece Ankara’da yaptığımız toplantılarda görüyoruz. Benzer projemizi 4 yıl önce de yapmıştık o projemiz de Türkiye’ye örnek olmuştu. Bu yeni projemiz ancak sanayicilerimiz fabrikalarını öğrencilere açarsa o zaman anlam kazanacak.” diye konuştu

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü İlknur İnam da bakanlık olarak kamu-üniversite-sanayi işbirliğinin kurumsal yapılara dönüşmesine önem verdiklerini dile getirerek; “Bakanlık olarak illerde yürüttüğümüz faaliyetlerde bir hocamızla bir sanayicimizi bir araya getiriyoruz. Bunları kişisel çabalarla sınırlı kalmasını istemiyoruz. Kurumsal yapılara dönüşmesini istiyoruz. Dolayısıyla bugün imzalanan protokolü de çok önemsiyoruz ve diğer il ve üniversitelerimize duyurmak için de elimizden geleni yapacağız.” dedi

İNAM; “ÇORUM’UN AR-GE SAYISI MERKEZİNİN ARTIRILMASI GEREKİYOR”

Çorum’un AR-GE Merkezi sayısının artırılması gerektiğine dikkat çeken İnam;  Çorum’da 1 tane özel sektör AR-GE merkezimiz var. Çorum’un potansiyeli itibari ile 4 tane AR-GE firmamız var. İstanbul’da 200’e yakın AR-GE merkezimiz var. Bakanlık olarak Türkiye genelinde AR-GE merkezlerini artırmaya çalışıyoruz. Ayrıca bakanlık olarak AR-GE ve ekosistem çerçevesinde bir araştırma yaptık. Çorum lider takipçisi iller arasında.  Lider illerimiz ise İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli. Özel sektör AR-GE Merkezi sayısını artırırsak, sanayicilerin sorunlarına yönelik çözüm için lisans tezi, doktora yapabilirsek bu endeks sıralamasında Çorum’u daha yukarılara taşıma fırsatını yakalayabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan da TSO ile yapılan protokol ilse üniversitenin bilgi birikimini, tecrübesini ve devletin üniversiteye sağlamış olduğu imkanları özel sektör ve sanayi ile bir araya getirmek ve bunları katma değeri yüksek ürünler başta olmak üzere refahı artıracak her türlü çözüm yollarını bulmak istediklerini ifade etti.

Çorum’da AR-GE’ye yapılacak yatırımların önemine dikkat çeken Alkan, AR-GE’ye yapılacak 1 milyar dolarlık yatırımın sonraki 10 yılda ülkelerin gayrisafi milli hasılatını %1 artırdığını belirterek; “Çorum’da 800 yakın akademisyene sahibiz. Bu şu demek Çorum’un 800 tane bilimsel danışmanı var demek. Türkiye’de ise 200 bine yakın akademisyen var. Türkiye’nin 200 bin tane danışmanı var. 200’e yakın üniversite var. Bu da 200 tane AR-GE Merkezi var demek. 12 yıllık üniversite olmamıza rağmen, büyük üniversitelerin yıllar sonra yaptıklarını biz yeni olmanın avantajı ile hemen odağımıza kurduk. İlk başta eksiğimiz binalar olmasına rağmen ilk yaptığımız bina HÜBTUAM oldu. Biz şuna inanıyoruz. AR-GE’ye yapılan 1 milyar dolarlık yatırım sonraki 10 yılda ülkelerin gayrisafi milli hasılatını %1 artırıyor.” dedi

KILIÇ; ‘ŞEKER VAR, UN VAR, YAĞ VAR HELVA YAPMAMIZ LAZIM’

Vali Necmeddin Kılıç ise konuşmasında Çorum’da üniversite-sanayi işbirliği örnek düzeyde olduğunu söyledi.

Çorum’un Türkiye’de kendi gayreti ile kendi iç dinamikleriyle bir yerlere gelmiş bir il olduğunu belirten Kılıç, Çorum’un dünyanın 41 ülkesine fabrika yapacak teknolojiye sahip bir il olduğunu kaydetti.

Çorum’da müteşebbis ruhun varlığının önemli olduğunu ve üniversitedeki ciddi beyin birikiminin Çorum için büyük bir şans olduğunu belirten Kılıç, bu bilgi birikiminin sanayiciyle buluşması gerektiğini aktararak; Çorum’da 800, Türkiye’de ise 200 bin akademisyenimiz var. Yani şeker var, un var, yağ var helva yapmamız lazım. Avrupa’daki ülkelerin nüfusu kadar yüksek lisans öğrencimiz var. 80 milyonluk Türkiye’nin 25 milyonu ya öğretmen ya öğrenci. Bu Türkiye için muhteşem bir rakam. Ne yapmamız gerekiyor sanayici ile akademisyeni bilim aleminde birleştirmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi