Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye (Türkşeker) ait Çorum Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi 528 milyon lira ile Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ verdi. Firma 2012 yılında ki şeker fabrikaları özelleştirme sürecinde  Çorum Şeker Fabrikası’nın da bulunduğu Portföy C’nin ihalesine Safi Şeker Gıda Sanayi adı altında girmiş ve açık artırmanın 51. turunda çekilmesi ile ihale Ak-Can Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ’de kalmıştı.

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye (Türkşeker) ait Çorum Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesi dün yapıldı.

Özelleştirme İdaresinde (ÖİB), kurumun Başkan Yardımcısı Bekir Emre Haykır başkanlığında pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ihaleye, MBM Enerji İnşaat Turizm Emlak Petrol Nakliye Sanayi ve Ticaret AŞ, Kayseri Şeker Fabrikası AŞ, Doğuş Yiyecek ve İçecek Üretim Sanayi Ticaret AŞ, Tutgu Gıda Turizm İnşaat İmalat İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti, Fernas İnşaat AŞ, Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret AŞ, Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ, Ekmekçioğulları Metal ve Kimya Sanayi Ticaret AŞ katıldı.

İhalede ilk olarak kapalı zarflarda elemesiz teklifler alındı. Üç elemeli tur sonrasında gerçekleştirilen açık artırmada başlangıç tutarı 441 milyon lira, artırım aralığı da 1 milyon lira olarak belirlendi.

Açık artırmanın sonunda en yüksek teklifi, 528 milyon lirayla Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ verdi.

Teknik olarak sonuçlanan ihalenin neticesi, komisyonun nihai kararının onaya sunulmasının ardından kamuoyuna duyurulacak.

SAFİ KATI YAKIT A.Ş

Safi Holding bünyesinde çalışmalarını sürdüren Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret A.Ş

1980'li yıllarda kömür üretimi ve pazarlamasına İstanbul'da başladı.

Firma sektörde edindiği tecrübe ve bilgi birikimi ile 1995 yılında ithal kömür sektöründe faaliyet göstermek amacı ile Kocaeli Gebze'de ilk fabrikasını kurdu.

Firma sektördeki faaliyetine Safi Kömür markası ile devam ediyor. 1999 yılında Rusya Federasyonu'nun tüm dünyada tanınan ve Sibirya Kuzbass bölgesinin en büyük linyit rezervlerine sahip kömür üreticisi olan Krutrade A.G ile çalışmaya başlayan firma bugün Türkiye'deki en büyük distribütörü konumunda.

Tüm Türkiye'de kurduğu bayilik ağı ile sektördeki faaliyetlerine Dilovası, Samsun, Trabzon, Ceyhan-Adana ve Artvin-Borçka'da bulunan fabrikalarda devam ediyor.

LİMAN İŞLETMECİLİĞİ, DENİZ TAŞIMACILIĞI, İNŞAAT VE GAYRİMENKULDE VARLAR

Safi Holding bünyesinde yer alan Safi Derince Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş 543 milyon doları peşin ödeyerek Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan Derince Limanı’nı alıp 2 Mart 2015 tarihinden itibaren işletmeye başlamış. Holding bünyesinde bulunan Safi Gemi İşletmeciliği A.Ş.’de sahip olduğu gemi filosu ile deniz taşımacılığı alanında hizmet veriyor. Holding, Safi Gayrimenkul ve Yatırımları Sanayi Ticaret A.Ş. ile de inşaat ve gayrimenkul alanında yer alıyor.

2011’DE YAPILAN İHALEDE SON İKİYE KALDILAR

Safi Holding 2011 yılında yapılan şeker fabrikaları özelleştirmesinde Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker Fabrikalarından oluşan Portföy C’nin ihalesine Safi Şeker Gıda Sanayi adı altında girmiş ve açık artırmanın 51. turunda ihaleden çekilmesi ile 656 milyon dolarlık teklifle Ak-Can Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ en yüksek teklifi vermişti. Daha sonra ise Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 9 Ekim 2012’de aldığı kararla ihale iptal edilmişti.

Editör: Haber Merkezi