RECEP MEBET
Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB) Yönetim Kurulu Başkanı hemşehrimiz Erdem Çenesiz, “Birliğimiz bünyesindeki üç ayrı sektörle, memleketin taşını ülkemiz ekonomisine katma değere dönüştürüyoruz” dedi.

Düzenlediği basın toplantısında sektörel değerlendirmelerde bulunan Erdem Çenesiz, 2020 yılı ihracat rakamları ve 2021 yılı hedeflerini açıkladı.

‘İHRACATIMIZ 4 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI’
Birlik bünyesindeki sektörlerin 2020 ihracatının pandemiye rağmen yüzde 7,7 büyümeyle 3,9 milyar doları aştığını açıklayan Çenesiz, “Çimento, cam ve seramik sektörlerinin oluşturduğu yerli katma değer, bir yılda 2,5 milyar dolar, son 10 yılda da yaklaşık 21 milyar dolara yükseldi” dedi.

“Sürdürülebilir üretim, tedarik ve lojistikteki gücümüzle pandemi döneminde dünyanın en başarılı ülkelerinden biri olduk” diyen Çenesiz, “Bu rüzgârla birlikte 2021 yılında yüzde 7,5 büyüme ile 4,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

ÇCSİB Başkan Yardımcıları Feyyaz Ünal ve Tansu Kumru'nun da hazır bulunduğu çevrim içi toplantıda konuşan Çenesiz, “Yeni pazarlara ulaşarak ülkemiz için katma değer yaratmaya devam edeceğiz” mesajını verdi.

‘ÖNEMLİ AVANTAJLARA SAHİBİZ’
Çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri sektörlerinin 2020 yılı karnesini paylaşan Birlik Başkanı Erdem Çenesiz, ihracat rakamları ve dış pazarlardaki durumu istatistiklerle gözler önüne serdi.
Türkiye’nin pandemi sürecinde iyi bir sınav verdiğini vurgulayan Çenesiz, “Dünyanın dört bir yanından gelen ürün taleplerine cevap vererek ülkemizin güvenli bir tedarik merkezi olduğunu ortaya koyduk” dedi.

Tüm olumsuzluklara rağmen yakalanan ihracat seviyesinin gelecek adına ümit verici olduğunun altını çizen Çenesiz, açıklamalarıyla ÇCSİB bünyesindeki üreticilerin duygularına tercüman oldu.
Avrupa standartlarının üzerinde teknolojiye sahip tesislerde üretim gerçekleştirdiklerine işaret eden Çenesiz, Türkiye’nin söz konusu sektörlerde büyük avantajlara sahip olduğunu kaydetti.
“İthalata dayalı, tüketimle gelen büyümeler ilk krizde ekonomide gerilemeye yol açarken ihracatla gelen büyüme daha sürdürülebilirdir” diyen Çenesiz, rekabetçi bir döviz kuru politikasının Türkiye’yi önemli bir pazar haline getireceğini de söyledi.

‘İSTİKRARLI BÜYÜME GRAFİĞİMİZİ SÜRDÜRDÜK’
Birlik bünyesindeki sektörlerin pandeminin zorlu koşullarına rağmen ihracattaki istikrarlı büyüme grafiğini sürdürdüğünü belirten ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, “2020 yılında 1,3 milyar dolar ihracat gerçekleştiren seramik sektörü yüzde 6,6 büyürken, 1,1 milyar dolarlık ihracatla yüzde 27,3 büyüme kaydeden çimento sektörü çok önemli bir başarı elde etti. Cam sektörü ise önceliğini iç pazara vermiş olmasına rağmen 865 milyon dolarlık ihracatla bir önceki yıla çok yakın rakamlara ulaştı. Tüm bunların neticesinde, Birlik bünyemizdeki tüm sektörlerin toplam ihracatı 3,9 milyar doları geçerek, 4 milyar dolara yaklaştı” dedi.

‘ÜLKE ORTALAMASININ ÜÇ KATI KATMA DEĞER SAĞLIYORUZ’
Çimento, cam ve seramik sektörlerinin sağladığı yerli katma değerin Türkiye ortalamasının üç katı olduğuna dikkat çeken Erdem Çenesiz, “Seramik sektörümüzün yerli katma değer oranı yüzde 82, yani her 100 dolarlık ihracatın 82 doları ülkemize kalıyor. Bu oran cam sektöründe yüzde 79, çimento sektöründe de yüzde 68'i buluyor. Üç ana sektörümüz, 2020 yılında 2,5 milyar dolarlık yerli katma değer oluşturarak bu miktarda net döviz kazancını ülkemize sağlamış oldu. Yine bu üç ana sektörün son 10 yıldaki toplam 27,6 milyar dolarlık ihracatından ülkemize sunduğumuz yerli katma değer ve yaratılan net döviz yaklaşık 21 milyar dolar oldu” diye konuştu. 

‘BAŞARIMIZ, KAMU-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİNİN ESERİ’
Türkiye'nin üretim, tedarik ve lojistikteki gücünü pandemi döneminde tüm dünyaya gösterdiğini ifade eden Çenesiz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ülkemiz pandemi döneminde çok önemli bir sınavdan geçerek sürdürülebilir üretimde, tedarikte ve lojistikte dünyanın en başarılı ülkelerinden biri olduğunu ortaya koydu. Zorlu şartlara rağmen üretimimizi aksatmadık; fabrikalarımız çalıştı, limanlarımız faaliyetlerini sürdürdü, tırlarımız Avrupa'ya sevkiyat yapmaya devam etti. Özel sektör ve kamunun ortak başarısı olan bu durum, başta Avrupa ve ABD olmak üzere dünya genelindeki tedarikçiler tarafından da fark edildi, böylece uzak pazarlardaki payımızı daha da artırdık. Birlik bünyesindeki tüm sektörler itibarıyla baktığımızda en fazla ihracat yaptığımız ülkelerin ABD, İsrail, Almanya, İngiltere, İtalya ve Fransa olması da bunu gösteriyor. Bu rüzgârla birlikte yeni pazarlara açılarak büyümeye ve ülkemiz için katma değer sağlamaya devam edeceğiz. 2021 yılında yüzde 7,5 büyüme ile 4,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Özellikle deniz ve demir yolu taşımacılığını yurt içinde yaygınlaştırır, yurt dışındaki önemli ticaret merkezlerinin veya anlaşmalı lojistik sistemlerinin içinde yer alırsak ihracatımızın daha da artacağına inanıyoruz.”

‘DÜNYANIN EN BÜYÜK ÜRETİCİSİ ÇİN’E SERAMİK İHRACATINA BAŞLADIK’
Türkiye'de son yıllarda daha büyük önem kazanan tasarım kültürünün ve geliştirilen yenilikçi ürünlerin ihracata yaptığı katkılara değinen Erdem Çenesiz, “Geçmiş yıllarda Avrupalı tasarımcıların ürünleri bir övünç kaynağı olarak sunulurken günümüzde Türk tasarımcıların işleri ile dünya çapında beğeni kazanıyoruz. Özellikle genç nesil, bilgisi, yeteneği ve özgüveni ile çok başarılı işlere imza atıyor. Bu kapsamda trendleri yakından takip ediyor, hatta pek çok üründe trendleri belirliyoruz. Tasarım gücümüz sayesinde dünyanın en büyük seramik üreticisi Çin'e dahi ürün satmaya başladık. Cam sektöründe ise pandemi sürecinde insan sağlığına katkı sağlamak hedefiyle dünyada bir ilke imza attık ve cam yüzeyler üzerinde virüs ve bakterileri etkisiz hale getiren yüzde 100 yerli bir kaplama teknolojisi olan V-Block Teknolojisini geliştirdik” dedi.

‘ENERJİ MALİYETLERİNDE REKABETÇİ OLMALIYIZ’
Enerji maliyetlerindeki rekabetçiliğin ihracata direkt olarak yansıdığına dikkat çeken ÇCSİB Başkanı Çenesiz, şöyle devam etti:
“Enerji maliyetlerimiz geçmişte çok rekabetçi değildi ancak özellikle son bir yıldır uygulanan enerji politikaları, rekabetçiliği yavaş yavaş yakalamamızı sağladı. Bu rekabetçiliği koruduğumuz ve artırdığımız sürece ihracat hedeflerimize ulaşabiliriz. Sözgelimi doğal gaz fiyatlarının, spot piyasaların üstünde olmaması çok önemli çünkü dünyada spot doğal gaz fiyatları hızla değişiyor, rakipler yaptıkları anlaşmalarla fiyatları aşağı çekiyor. 2020 yılında dövize bağlı dengelemeden sonra biz de şu anda fiyat olarak çok yukarıda değiliz ama ne kadar aşağıda olursak rekabetçiliğimiz o kadar artar. Benzer şekilde geçen yıl ciddi bir artış görülen kömür fiyatlarının aşağı çekilmesi ve ihracatta sanayici kuruluşların yüksek enerji maliyetini dengeleyecek teşvik uygulamalarının hayata geçirilmesi de rekabet gücümüzü artıracaktır.”

REKABETÇİ BİR KUR POLİTİKASI BEKLENTİSİ
Türkiye'nin ihracattaki küresel payının artması için rekabetçi bir kur politikasına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Erdem Çenesiz, “Genç nüfusa sahip bir üretim ve ihracat ülkesi olarak, her sektörde dünyayla rekabet edebilmemizin en önemli koşullarından biri, ihracatı destekleyen bir kur politikasıdır. Bunu sağladığımız takdirde, üretmeye, ihraç etmeye ve küresel pazarda üst sıralarda yer almaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu. 
ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Çenesiz, sunumunun ardından basın mensuplarının sorularını da cevapladı.