FATİH AKBAŞ

Şeker İş Sendikası Çorum Şube Başkanı Sefer Kahraman şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile ilgili yaptığı değerlendirme özelleştirme bedellerinin 2011 yılında yapılan ihale değerlerinin çok altında kaldığını söyledi.

Şeker İş Sendikasında gerçekleştirdiği basın açıklamasında konuşan Sefer Kahraman, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile ilgili sürecin 1,5 ay önce başladığını ve bu kapsamda Çorum Şeker Fabrikası’nın özelleştirme ihalesinin de önceki gün yapıldığını hatırlatarak, “Bu 1,5 aylık süreçte bize destek olan tüm STK’lara odalara ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yine bu süreçte halkımızın şeker fabrikasının Çorum için ne kadar önemli olduğunu bildiğini en iyi şekilde gördük. 35 STK bize desteklerini hem yazılı hemde sözlü olarak dile getirdiler” dedi.

‘ŞEKER ÜRETİMİNİN DEVAM EDİP ETMEYECEĞİ NOKTASINDA ÇEKİNCELERİMİZ VAR’

Şeker fabrikalarının özelleştirmesinin hükümetin programında bulunduğunu ve bundan dolayı da özelleştirmelerin yapılmaya başladığını kaydeden Kahraman, “Biz bu süreçte şeker pancarından şeker üretiminin devam etmesi yönünde ki çekincelerimizi her yerde dile getirdik. Siyasi iradeden beklentimizde bu yöndeydi” ifadelerini kullandı.

‘SATIŞ BEDELİ DÜŞÜK OLDU’

Çorum Şeker Fabrikası’nın özelleştirme bedelinin 2011 yılında yapılan özelleştirme bedelinin altında olduğunu dile getiren Kahraman, “2011 yılında yapılan özelleştirmede satış bedeli şeker kotasına göre belirlenmişti. 2018 yılı kotası ise 97 bin 750 ton olarak belirlendi. Bu da 192 milyon dolar yapıyor. Önceki gün yapılan ihalenin bedeli ise 132 milyon dolar. Yani 2011 yılında belirlenen kota bazlı hesaplamaya göre Çorum Şeker Fabrikası 60 milyon dolar daha ucuza gitmiş oldu. Diğer taraftan 2011 yılından günümüze kadar ki ekonomik verilere göre bir hesaplama yapıldığında ise fabrikanın bugün ki satış değerinin 770 milyon lira olması gerekiyor. Burada kamu zarara uğratılmıştır. Satış sürecinin tamamlanmasının ardından hukuki süreci başlatacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında olduğu gibi ihaleyi iptal edeceğini de umuyoruz. Gelişmeleri kamuoyu ile sürekli paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

‘ET BALIK KURUMU ÖRNEĞİ VAR’

Kahraman açıklamasında Et Balık Kurumu’nun özelleştirilen kombinalarını da hatırlatarak, “Bu kombinaların yerinde şimdi alışveriş merkezleri ve binalar var. Kombinaların bulunduğu bölgelerde devlet, alım garantisi olan sözleşmeli hayvancılık yaptırıyordu. Şeker fabrikaları da hala aynı sistemi uyguluyor. Daha sonra bu kombinalar kapandı. Bundan dolayı da Türkiye artık hayvan ithal eden bir ülke haline geldi. Aynı durum şeker fabrikalarında da olabilir” şeklinde belirtti.