FATİH BATTAR

Tarım Fuarı konusunda cazibe merkezi olmak için yoğun çaba sarfeden Çorum, 9. Tarım Fuarı'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

180 firmanın katılması beklenen fuar, Çorum tarımının çiftçi ve sanayisi bakımından önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekilerek, tüm Çorumlular fuara davet edildi.

21 Ekim’de başlayıp 24 Ekim’e kadar ziyaretçilere ücretsiz olarak kapılarını açık tutacak olan Çorum Tarım Fuarı, tarımsal ekipmanların tanıtımının yanı sıra, Çorum'da üretilen ürünlerin de tanıtımına fırsat sağlayacak. 

Fuar organizasyonun tanıtımı için Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Vali Mustafa Çiftçi, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Emniyet Müdürü Mehmet Gülser, Jandarma Komutanı İlhan Uzunoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat, Borsa Meclis Başkanı Yılmaz Kaya, Tarım İl Müdürü Orhan Sarı, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, ilçe belediye başkanları, tarımla uğraşan STK temsilcileri katıldı.

Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle organizasyon gerçekleştiremediklerini belirten Atlas Fuarcılık Yetkilisi Fevzi Atasağun, 8.Çorum Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda yaklaşık 500 firma ve firma temsilciliğinin katılımıyla 45 ilden gelen yaklaşık 150 bin ziyaretçiyi buluşturmayı başardıklarını söyledi.

Fuarın amacının tarım ve hayvancılığın daha iyi seviyelere gelmesi, yaygınlaştırılması ve tarımla uğraşan çiftçilerin tarım ve hayvancılık sektörünün sektördeki makine ve teçhizatları yakından takip etmelerini sağlamak olduğunu aktaran Atasağun; “Tarımsal üretimde verimlilik ve kaliteyi önemli ölçüde etkileyen modern alet ve makine ile diğer tarımsal girdilerin sergileneceği ve alım, satım, bilgi alışveriş imkânının elde edileceği tarım fuarında yeni teknoloji ürünü traktörler, biçer döverler, toprak işleme, ekim dikim Makinaları, modern sulama alet, makine ve ekipmanları, hayvancılıkla ilgili modern alet ekipmanları, tohum, yem ve katkı maddeleri, ilaç, gübre, örtü alet ve ekipmanları, diğer tarımsal alet, ekipmanları görme değerlendirme, alım ve satım imkânları oluşacaktır.” dedi

Çorum’un bir sanayi şehri olmasının yanında bir tarım şehri olduğuna dikkat çeken Vali Mustafa  Çiftçi; “Kayıtlarımıza göre Çorum’da 40 bin aile ÇKS sistemine kayıtlı. 160 bin kişi toplamda tarımla uğraşıyor yani nüfusumuzun 3’te 1’i geçimini tarımdan sağlıyor. Türkiye çapında yetiştirdiğimiz ürünlerimiz var. Tritikale üretiminde Türkiye’de ilk sıradayız. Soğan üretiminde Türkiye’de üçüncü sıradayız, mercimek üretimde yine üçüncü sıradayız. Çeltik üretiminde beşinci sıradayız. Ayçiçeği üretiminde altıncı, yumurta üretiminde 6.sırada, buğday üretiminde 12.sıradayız. Yani ilk 10’da tarımda hatırı sayılı ürün üretimimiz var. Zira yine hayvancılıkta da çok iyi durumdayız. Tarım ve hayvancılık fuarı düzenlenmesi ilimiz açısından çok önemli. Konya, Kayseri, Samsun gibi illerde büyükşehir olmalarının faydalarının kullanarak biraz daha geniş kapsamlı fuarlar düzenliyor. Çorum da inşallah Konya, Kayseri ve Samsun gibi bir fuar düzenlemeyi hedefliyoruz.” dedi