M.BURAK YALÇIN

Kültür Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi İsa Kocakaplan, Kırım davasını gönüllere nakşeden yazar Cengiz Dağcı’nın romanlarında sadece Kırım’ı anlatmadığını belirterek, Dağcı’nın Türk milletinin milli hafızası olduğunu söyledi.

Önceki gün Türk Ocakları Çorum Şubesi tarafından “Bu Dünyadan Cengiz Dağcı Geçti” konulu konferans gerçekleştirildi.

Turgut Özal Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa Türk Ocakları Çorum Şubesi Başkanı Prof. Dr. İrfan Çağlar, Türk Eğitim Sen Çorum Şubesi Başkanı Selim Aydın, Ülkü Ocakları İl Başkanı Orhan Tosik ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açış konuşmasını Türk Ocakları Çorum Şubesi Başkanı Prof. Dr. İrfan Çağlar yaptı.

Cengiz Dağcı’nın iyi bir edebiyatçı olduğunu ve Dağcı’nın halkının sürgün edilmesini hiçbir zaman içine sindiremediğini belirten İrfan Çağlar, “O soykırımı sindirmesi de mümkün değildir. Bu yüzden Dağcı halkının yaşadığı insanlık dışı dramı duygusal boyutu yüksek bir üslupla işleyerek dünya kamuoyuna taşıdı. Dağcı’nın kitaplarını gençliğimizde uzun süre başucumuzda bulundurduk, birbirimize tavsiye ettik. Bu kitaplardaki mesajlar 70’li yıllarda Türk Milliyetçilerinin gönlünde Turan ateşinin parlamasına da katkıda bulundu” dedi.

Programa konuşmacı olarak katılan Kültür Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi İsa Kocakaplan ise Cengiz Dağcı’nın Korkunç Yıllar, Yurdunu Kaybeden Adam, Onlarda İnsandı ve O Topraklar Bizimdi romanlarını bütün Türk gençliğinin okuması gerektiğini belirterek, “Cengiz Dağcı romanlarında Kırım’ı hiç görmeyen bir insana ilk gördüğünde neyin ne olacağını anlayacak kadar canlı anlatmıştır” diye konuştu.

Dağcı’nın 21 yaşında Kırım’dan ayrıldığını ve 1941’de Almanlara esir düştüğünü de ifade eden İsa Kocakaplan, “1, 1.5 sene korkunç bir esir hayatı var. Almanlar bu süre içerisinde işkenceler yapıyor. Romanlarında çok dokunaklı, acıklı sahneler halinde mevcuttur. Dağcı, sadece Kırım Türklerinin acısını anlatmıyor. Orta Asya Türklerinin de acılarını anlatıyor. Çünkü Rus ordusunda Özbekler, Türkmenler, Başkurtlar var. Rus idaresinde hangi Türk kavimleri yaşıyorsa onların hepsi var. Cengiz Dağcı bizim milli hafızamızdır” şeklinde konuştu.