FATİH BATTAR

Geçtiğimiz yıllarda hemen hemen her gün bir drift ihbarının geldiği Çorum’da yapılan denetim ve kontrollerin ardından bitme noktasına geldi.

Yaptığı projeler ve başarılı çalışmaları ile Çorum halkı tarafından takdir toplayan Çorum İl Trafik Denetleme Şube Müdürü Bünyamin Demir, kentte bir dönem şikayet üstüne şikayet yağan ‘drift’ tehlikesini bitirdi.

SIRADA EGZOZ ŞİKAYETLERİ VAR

Şehir içinde kazaların önüne geçmek için başarılı projelere imza atarak trafik güvenliğini üst seviyeye çıkaran Demir’in şimdi ki hedefi ise ‘abartı egzoz’ şikayetini bitirmek.

Çorum’da özellikle gece geç saatlerden sonra ortaya agresif (sorumsuz) sürücüler yüzünden huzursuzluk ve korku yaşayan vatandaşların çilesi artırılan denetim ve caydırıcı cezalar ile kabus olmaktan çıktı.

Egzoz filtrelerini açarak araba yada  motorlarla hem trafiği hem de insanları tehlikeye atan magandalara artık geçit verilmiyor. Modifiye yapılarak egzoz filtrelerini açan otomobil ve motorsikletler gürültü kirliliği yaratırken trafiği de tehlikeye atıyorlardı. Bu sorumsuzluklarıyla hem insanları yaptıkları sesle rahatsız ediyor hem de olabilecek kazalarla insan hayatını hiçe sayıyorlardı.

Çorum İl Trafik Şube Müdürü Bünyamin Demir ve ekibi yaptıkları denetim ve kontrollerle Çorum’da drifti bitirirken, vatandaşlar da yaptıkları uygulamadan dolayı memnuniyetini dile getirerek, Çorum Emniyet Müdürlüğü’ne teşekkür etti.

‘DRİFT İHABARLARI YÜZDE 70 AZALDI’

Son 2 yılda yaptıkları denetimle drift ihbarlarında ciddi bir azalma yaşandığını belirten Çorum İl Trafik Şube Müdürü Bünyamin Demir, “2 yıl önce gençlerin tehlikeli modası drift şovları  yüzünden  gece yarılarına  kadar devam edince endişeden  uyuyamayan vatandaşlar, 155 polis ihbar hattını şikayet yağmuruna tutuyordu. Biz de vatandaşlarımızın şikayet ve önerilerinin dikkate alarak drift yapan sürücülere yönelik denetimlerimizi artırdık ve bugün drift şikayeti neredeyse yok denecek kadar azaldı. Vatandaşlarımızın can güvenliği bizim için her şeyden önemlidir. Çorum Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü olarak hem trafiği ve hem insanları tehlikeye atan bu tür agresif sürücülere yönelik denetimlerimiz artarak devam edecektir.” dedi

Karayolları Güvenliği Eylem Planı kapsamında Çorum’da drift yapan, abartı egzoz kullanarak trafiği ve insanları rahatsız eden sürücülere yönelik denetimlere ağırlık verdiklerini aktaran Demir,  yaptıkları denetimler sonucu geçtiğimiz yıla oranla yüzde 70’e yakın ihbarlarda azalma yaşandığını söyledi. Emniyet kemeri uygulamaları, drone ile kavşaklarda kırmızı ışık uygulamaları, KGS üzerinden Elektronik Denetleme uygularını artırarak drifti tamamen ortadan kaldırdıklarını ifade eden Demir, driftin yanı sıra abartı egzoz şikayetlerinin de önüne geçmek için aynı şekilde KGS üzerinden anlık tespitler yaptıklarını ekipleri anında olay yerine sevk ettiklerini kaydetti.

Drift ve abartı egzoz konusunda kesinlikle hiçbir şekilde taviz vermediklerini dile getiren Demir, “Bu da halkımız tarafından takdirle karşılanmaktadır. Abartı egzoz ve drift konusunda en çok mahalle muhtarlarımıza şikayet geliyordu onlar da bize iletiyordu. Şimdi geldiğimiz noktada onlarda çok memnun ve bu memnuniyetlerini bize iletiyorlar. Çalışmalarımızın aynı kararlılıkla devam etmesini istiyorlar.” diye konuştu

‘TRAFİK GÜVENLİĞİNİ EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARDIK’

Çorum’da ayrıca emniyet kemeri, kırmızı ışık denetimi, kask denetimi, hız denetimi gibi uygulamalarla trafik güvenliğini üst seviyeye çıkardıklarını belirten Demir, şehir içi kazalarda büyük düşüş yaşandığını ifade ederek, şunları söyledi;

“Çorum’da ölümlü kazalarda yüzde 50 azalma söz konusu. Geçtiğimiz yıl ilk 9 ayında 8 ölümlü trafik kazası meydana gelirken, bu yıl sadece 4 vatandaşımız hayatını kaybetti.  Motosikletler üzerinde de denetimlerimiz devam ediyor. Kask ve abartı egzoz kullanımına yönelik denetimlerimiz sayesinde geçtiğimiz yıl motosiklet kazasında 5 kişi hayatını kaybederken, bu yıl ise sadece 1 motosiklet sürücüsü yaşamını yitirdi. Motosiklet kazalarında yüzde 80 gibi bir azalma söz konusu. Yaptığımız şok uygulamalar kazalara da yansımaktadır. Emniyet kemeri kaza meydana geldiğinde ölümleri yüzde 45, yaralanmaları 65-70 gibi düşürdüğünden dolayı emniyet kemerine büyük önem veriyoruz ve bu konuda da önce broşürlerle vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz daha sonra denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz.”