FATİH BATTAR
İstanbul Yeni Havalimanı, Türkiye’nin ve dünya sivil havacılık sektörünün merkezi olmak için gün sayıyor. Havalimanının açılışına sayılı günler kala çalışmaların %97’si tamamlandı.
Cumhuriyet tarihinin en büyük alt yapı projesi olan İstanbul Yeni Havalimanı, 76 milyon m2’lik toplam proje alanı ile İstanbul’un kuzeyinde, açılışı için gün sayıyor. 29 Ekim Pazartesi düzenlenecek törenle açılacak İstanbul Yeni Havalimanı’nda açılışa 17 günden az bir zaman kala 32 bin 500 kişi çalışıyor.  
Dünyanın sıfırdan yapılan en büyük alt yapı projesi olan İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk etabının 1A fazında; dünyanın tek çatı altındaki en büyüğü olacak 1.4 milyon m2’lik ana terminal binası, 2 adet paralel pist, Ferrari’nin tasarımcısı Pininfarina ile AECOM’un lale figüründen esinlenerek tasarladığı ve uluslararası ödüllere layık görülen Hava Trafik Kontrol Kulesi ve destek binalar bulunuyor. 
Tüm Türkiye İstanbul Yeni Havalimanı’na kavuşmak için gün sayarken, havalimanı 4 fazı tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcu kapasitesi ile 350’den fazla destinasyona uçuş ve yaklaşık 100’e yakın havayolu şirketine ev sahipliği yapacak. 

İLK’LERİN HAVALİMANI 

Türkiye’nin adını sivil havacılık tarihine altın harflerle yazdıracak İstanbul Yeni Havalimanı pek çok özelliğiyle ilk olma özelliğini bünyesinde barındırıyor. Sadece bir uçuş noktası olmasından öte 7/24 sosyalleşmenin mümkün olacağı bir alan olan İstanbul Yeni Havalimanı, Airbus A380 ve Boeing 747-8 gibi süper jumbo uçakların rahatlıkla yanaşabileceği ve yolcu deneyimi konusunda dünyada çığır açacak bir terminale sahip olacak. İstanbul Yeni Havalimanı, yolcuların rahatı ve konforu için akıllı sistem, beacon, kablosuz internet, telsiz ve yeni nesil GSM altyapısı ile LTE, sensör ve konuşan ‘nesneler’ ile donatılıyor. Robotlar, yapay zekâ, yüz tanıma ya da diğer kişisel bilgilerle işlem yapabilecek makinelerin, check-in ya da bagaj teslim noktalarında kullanımı İstanbul Yeni Havalimanı’nda mümkün olacak. Tüm bunların yan sıra İstanbul Yeni Havalimanı, 400'den fazla yerli ve yabancı markayı ilk defa tek çatı altında buluşturacak 53 bin m2’lik dünyanın en büyük Duty Free alanına ev sahipliği yaparken yolcular, modern perakende konseptiyle harmanlanan benzersiz bir alışveriş deneyimini yolculuk öncesi ve sonrasında yaşayacak. 

225 BİN İSTİHDAM, %4,9 MİLLİ GELİRE KATKI! 

Bağımsız düşünce ve danışmanlık kuruluşları İstanbul Ekonomi ile Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) tarafından hazırlanan “İstanbul Yeni Havalimanı Ekonomik Etki Analizi” raporuna göre İstanbul Yeni Havalimanı, Türkiye ekonomisine hem doğrudan hem de dolaylı olarak önemli katkılar sunacak. İyimser ve kötümser senaryolar baz alınarak hazırlanan analizlere göre havalimanının 2025 yılında, doğrudan ve dolaylı olarak sağlayacağı istihdamın 225 bin kişiye ulaşacağı öngörülüyor. Havalimanının etkisiyle artacak ilave hane halkı gelirinin, 4,4 milyar dolara ve Türkiye’nin ulusal ekonomisine katkısının da milli gelirin yaklaşık yüzde 4,9 seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor. 

İLK UÇUŞ 31 EKİM ÇARŞAMBA ANKARA’YA…

29 Ekim 2018’de dünyanın en büyük çaplı havalimanı taşınmasının gerçekleştirileceği İstanbul Yeni Havalimanı’nda hazırlıklar için sona yaklaşılıyor. Kusursuz bir taşınma için çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, havacılık sektöründe Operasyonel Hazırlık ve Havalimanı Taşınması adı verilen, ORAT (Operational Readiness and Airport Transfer) sürecinin son aşamaları için testler de devam ediyor.  3 farklı senaryonun uyarlanacağı ORAT sürecinde İstanbul Yeni Havalimanı’nın test süreçleri tamamlanması planlanırken, bu denemelere 9 bin yolcu, 18 bin bavul ve 10 gerçek uçak kullanılacak. Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Yeni Havalimanı’na yapılacak büyük taşınma ise 29-31 Aralık 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 
Açılış sonrası, 31 Ekim Çarşamba günü 11:10’da Ankara’ya yapılacak uçuşla THY ilk uçuşunu gerçekleştirecek. THY, İSL kodu ile Aralık sonuna kadar İstanbul Yeni Havalimanı’ndan 3 iç hat 2 dış hat (KKTC ve Bakü) olmak üzere uçuşlarına devam edecek.

YENİ HAVALİMANI SEYAHAT AKSINI DEĞİŞTİRECEK!

İspanyol turizm danışmanlığı firması Forward Keys, yaklaşık 1, 7 milyon rezervasyon işleminden yola çıkar ak yaptığı ve 2018 yılının ilk çeyreğini kapsayan trend raporunda, İstanbul üzerinden gerçekleşen transit uçuşların oranının önceki yıla göre yüzde 21 arttığını ifade etti. İsrail, Orta Doğu, İran ve Kuzey Hindistan yönündeki ABD ve Avrupa çıkışlı uçuşlar için bu talebin arttığını belirt en Forward Keys'in raporunda İstanbul'un coğrafi konumundan dolayı ilerleyen dönemde daha da fazla kazanç sağlayacağını belirtiyor.
İstanbul Yeni Havalimanı, Türk malları ve markalarının tanıtılması için en önemli platformlardan biri haline gelecek! İstanbul Yeni Havalimanı'nda en önemli önceliklerden biri, yolcu konforunu ve alışveriş deneyimini kusursuz hale getirmek ve en üst düzeyde yolcu deneyimi yaşatmak olacak . 50 bin m2'den fazla perakende mağaza alanı, 30 bin m2'den fazla yiyecek içecek alanı ile Türk malları ve markalarının tanıtılması için en önemli platformlardan biri haline gelecek. Heinemann Grubu'nun Türkiye'deki iştiraki Unifree tarafından işletilecek Duty Free alanı da pek çok yeni markayı bünyesinde barındıracak.

KARGO TAŞIMACILIĞINDA DA YENİ HUB, İSTANBUL YENİ HAVALİMANI OLACAK!

Sadece seyahat değil ticarette de aksın Asya- Pasifik bölgesine kayması  İstanbul  Yeni  Havalimanı'nı kargoda da güçlü kılacak . Sadece yolcu taşımacılığında değil, ticarette de çekim noktası olacak. İstanbul Yen i Havalimanı ilk açıldığında 4 milyon ton; tüm fazları tamamlandığında ise 5,5 milyon to kargo kapasitesine sahip olacak. Böylece Havalimanı'nın üzerine çıkacak.

KOLAY ULAŞIMI İLE DE CAZİBE MERKEZİ OLACAK!

İstanbul Yeni Havalimanı'na ulaşımın zahmet sizce olması için tüm çalışmalar gerçekleştiriliyor . Şu anda , Levent 'ten D- 20 Karayolu (Göktürk - Kemerburgaz istikameti) ile 30 dakikada İstanbul Yeni Havalimanı'na varılıyor.
Gayrettepe-Kağıthane -Kemerburgaz- Göktürk -İhaniye ve İstanbul Yeni Havalimanı duraklarından oluşan metro hattı ile yolcular Gayrettepe'den İstanbul Yeni Havalimanı'na sadece 5 durak, 25 dakikada ulaşacaklar. Halkalı -Temapark - Olimpiyat - Kayaşehir - Merkez  Arnavutköy - Merkez İstanbul Yeni Havalimanı  duraklarından  oluşacak  ikinci  metro  hattıyla  ise  Halkalı  istikametinden yolcular rahatlıkla havalimanına varabilecekler. Kuzey Marmara Otoyol’u bağlantısı da açılışın yapılacağı 29 Ekim  2018  tarihine  kadar  yetişecek . Yavuz Sultan  Selim  Köprüsü  üzerinden  Avrupa- Anadolu  yakasını  birleştirecek  hızlı  tren  projesi de İstanbul Yeni Havalimanı  ile  bağlantılı  olacak.  Şehrin  çeşitli  noktalarından  çok  sayıda  shuttle servisi hizmet verecek ve ilk dönem Atatürk Havalimanı'ndan da transfer yapılacak .

HER ANI DÜŞÜNÜLMÜŞ YOLCULUK DENEYİMİ

İstanbul Yeni Havalimanı, akıllı sistem, beacon sistemi, kablosu z internet , telsiz ve yeni nesil GSM alt yapısı ile LTE, sensör ve konuşan ' nesneler ' ile donatılacak . Bu açıdan benzersiz bir yolcu deneyimine ev sahipliği yapacak havalimanını kullanacak yolcuların, evden havalimanına olan seyahat süreci optimize edilecek. Şehir trafiğinden alınan verilerle yolcuların evlerinin kapısından uçağa biniş kapılarına kadar tüm deneyimleri  planlanacak ve böylece  zaman yönetimi yapabilmeleri sağlanacak . Ek olarak mobil işaret, yüz ve ses tanıma ya da diğer kişisel bilgilerle işlem yapabilecek makinelerin, check-in ya da bagaj teslim noktalarında kullanımı İstanbul Yeni Havalimanı'nda da mümkün olacak. Saatte 30 bin bagaj işleme kabiliyeti olan 42 km uzunluğundaki bagaj sistemiyle 13 check-in adasından toplanacak bagajlar uçaklara  ve yolculara vakit kaybettirmeden ulaşacak. Yapay zeka ve görüntü işleme sistemleri ile birlikte hem anlık hem de geriye dönük bilgiler toplanabilecek. LTE ve WiFi, BlueTooth (beacon) gibi  mobil  iletişim  teknolojileri  sayesinde, yolcunun zevk , ihtiyaç ve gelir düzeyine  uygun kişisel olanaklar  ve teklifler  oluşturularak  yolcular ile anlık paylaşılacak . Bu ve bunun gibi pek çok özelliği ile İstanbul Yeni Havalimanı, yolcusuna odaklanan bir havalimanı olacak.

TÜRK - İSLAM SANATI VE MİMARİSİNDEN ESİNLENİLDİ

İstanbul 'un benzersiz kültürel ve mimari değerlerinden beslenen bir terminal tasarımına sahip olan İstanbul Yeni Havalimanı, esnek ve ferah tasarımıyla dün yanın havalimanı mimarisinde örnek çalışma olarak gösterilmeye aday olacak. Estetik özelliklerinin yanında yalın ve kullanışlı bir sistematiğe sahip olması planlanan İstanbul Yeni Havalimanı'nda Türk- İslam sanatı motifler i kullanılıyor. Ek olarak projenin inşa sürecinde hem iş gücü rekabet i hem de milli ekonomiye katkı sağlamak amacıyla yerli üretici ve imalatçılarla iş birliği ve iş ortaklığı yapılması tercih ediliyor. Bu açıdan da İstanbul Yeni Havalimanı Türk misafirperveriğinin yanı sıra Türk mimarisi, ürünler i ve ham maddeleri için dünyaya açılan bir vitrin özelliklerini taşıyacak.