RECEP MEBET
Çorumlu fırıncılar, ekmek üretiminde yaşanan maliyet artışı nedeniyle mağdur olduklarını dile getirdiler.
Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Çorum Fırıncılar, Simitçiler ve Leblebiciler Odası Başkanı Seyit Arslan, un başta olmak üzere pek çok gider kaleminde ciddi fiyat artışı yaşandığına dikkat çekti.
“Ekmeğimizle oynuyorlar” diyen Seyit Arslan, yetkililere seslenerek, “Fırıncı esnafının sesine kulak verin ve bu mağduriyete acilen çözüm bulun” çağrısında bulundu.
Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Çorum Bölge Başkanı Murat Akdemir’le birlikte sektörel gelişmeleri değerlendiren Oda Başkanı Arslan, tedbir alınmazsa pek çok fırının kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu vurguladı.
Çorum’da Halk Ekmek’in dahi Kurban Bayramı öncesinden itibaren gramaj düşürdüğünü anlatan Arslan, “Artan maliyetler karşısında işimizi yapmakta güçlük çekiyoruz” diye konuştu.
Pide ve simit fiyatlarının yaşanan ekonomik gelişmeler nedeniyle 1.5 TL’ye yükseldiğini belirten Arslan, maliyet artışının sürmesi halinde zam uygulamaktan başka çarelerinin olmadığını kaydetti.
Tüm sıkıntılara rağmen kıt kanaat geçinerek işlerini sürdürmeye çalışan fırıncı esnafının mevcut zorlukları aşması için bazı düzenlemeler yapılmasını beklediklerini ifade eden Arslan, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin ‘halkın ekmeğiyle oynatmayacağım’ şeklinde beyanı biz fırınc ı esnafını derinden yaraladı. Fırıncı esnafı, tatil nedir bilmeden fedakarca çalışan ve tek prensibi halka hizmet olan bir meslek grubunu oluşturuyor. Son günlerde sektörle alakası olmayan herkesin bir takım değerlendirmelerle halkımızın kafasını karıştırdığını ve hatta sayın Bakanımızı dahi yanlış bilgilendirdiklerini görüyoruz. Un sektörünün önde gelen bazı isimleri de yaptıkları garip açıklamalarla kendi sorumluluk alanları dışında afaki ifadeler kullanıyorlar. Bizler bu zor süreçte ekmeğe zam istemiyoruz. Tepkimiz döviz kurundaki dalgalanma ile birlikte temel gıda maddelerine uygulanan fiyat artışınadır. Böylesi bir süreçte halkımızın bizi yalnız bırakmayacağına, fırıncı esnafının haklı mücadelesine destek vereceklerine inanıyoruz.

 

‘UNDAKİ SÜPEKÜLATİF FİYAT ARTIŞININ ÖNÜNE GEÇİLSİN’
Devlet, artan un fiyatlarını dengelemek amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla piyasaya düşük fiyatla buğday satacağını duyurdu. Ancak malum olduğu üzere fırıncı esnafı buğday değil un alıyor. Üstelik piyasaya sunulan buğdaydan ekmeklik un elde edileceği de garanti değil. 
Un fiyatlarındaki spekülatif yükselişin önüne geçilmesi için başkaca tedbirler alınmalı. Ekmek üreticilerinin en önemli demirbaşı, hammaddesi un. Piyasadaki un üretiminin yüzde 40’ı ithal buğdaya dayanıyor. Yüzde 60’ı ise yerli buğdaydan üretiliyor. Un fabrikaları yerli ve ithal buğdayı belirli oranlarda harmanlayarak ‘paçal’ dediğimiz unu piyasaya sunuyor. Ekmek de bu undan üretiliyor.
Yaşadığımız bu süreçte bazı yetkililerin kamuoyuna yaptıkları açıklamalara baktığımızda sektörün içinden isimlerle hiç istişare edilmediğini anlıyoruz. Zira bazı zincir market yöneticileri çıkmış ‘yıl sonuna kadar ekmeğe zam yapmayacağız’ diyorlar. Halbuki bu marketler ekmek üretmiyorlar. Fırıncıların kesesinden ağalık yaparak ucuz kahramanlığa soyunan bu gibi kimselerin açıklamalarına itibar edilmemeli. 

 

‘ASIL MİLLİ DURUŞU FIRINCILAR SERGİLİYOR’
Öte yandan dolar kurundaki yükselişi bahane ederek fiyatları şişiren spekülatörlere, stokçulara, fırsatçılara göz yumulurken emeğinin karşılığını isteyen esnaf ise yüksek maliyet ve giderler kıskacında cezalandırılıyor. Maksadımız aç gözlülük değil. Tüm bu zorluklara rağmen hala aynı fiyattan ekmek satan fırıncıların asıl milli duruş sergileyen kesim olduğunu görmek lazım. Ancak tüm bu olumsuz koşullar devam ederse korkarız ki pek çok esnaf kardeşimiz yılbaşına varmadan fırınının kapısına kilit vurmak zorunda kalacak.
Halk Ekmek dahi mevcut ekonomik koşullardan dolayı Kurban Bayramı öncesinden itibaren ekmek gramajını 250’den 200’e çekmek zorunda kaldı. Pide ve simit üreticileri ise fiyat tarifelerini değiştirerek 1.5 TL’ye yükseltti. Oysa Mayıs ayında 50 kg’lık unu 70 TL’den alan fırıncılar ise bugün 100-110 TL’den un almak zorunda kalıyorlar. Geldiğimiz nokta itibariyle devletin acilen tedbir almasını istiyoruz. Şayet ekmek satışında aracıları ortadan kaldıran bir düzenleme yapılırsa mevcut fiyatların sürdürülebileceğini düşünüyoruz. Yani ekmek sadece fırınlarda satılmalı, böylece maliyet seviyesi nispeten daha makul bir seviyeye çekilmiş olur kanaatindeyiz. 32 farklı gider kalemine dayanan ekmek üretimi ile ilgili bazı güncel istatistiki bilgileri tablo ile dikkatinize sunuyor, Çorum kamuoyundan da haklı mücadelemize destek bekliyoruz.”