FATİH AKBAŞ
Epilepsi hastalarının ehliyet alabilmelerini zorlaştıran yönetmelikte değişikliğe gidildi.

Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile epilepsi hastalarının ehliyet alma şartlarında yeni bir düzenleme yapıldı.

Epilepsi ve Yaşam Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Çorum İl Temsilcisi Kubilay Araz gazetemizi ziyaret ederek açıklamalarda bulundu.

Araz, epilepsi hastalarının ehliyet alabilmeleri ile ilgili yönetmelikte değişiklik yapılması konusunda, uzun süredir Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile gerçekleştirdikleri görüşmelerin olumlu sonuç verdiğini ve yönetmeliğin epilepsi hastalarının lehine değiştirildiğini belirtti.

Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair yönetmelikteki değişikliğinin 29 Eylül 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandığını kaydeden Kubilay Araz, “Şuur kaybının olduğu, şuur kaybının olmadığı, uyarılmış veya uyarılmamış epilepsi nöbeti geçiren hastalar, altı aylık periyodlarla nöroloji muayenesi yaptırdıklarını, üç yıl boyunca, ilaçsız veya en fazla iki antiepileptik ilaç kullanır halde iken nöbet geçirmediklerini belgelemeleri hâlinde durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilir.  İlk veya tek uyarılmamış epilepsi nöbeti geçiren kişilerin altı aylık periyodlarla nöroloji muayenesi yaptırdıklarını, iki yıl boyunca nöbet geçirmediklerini ve antiepileptik ilaçları kullanmadıklarını belgelemeleri hâlinde durumları nöroloji sağlık kurulunda değerlendirilebilir.” ifadelerini kullandı.

Avrupa ülkelerinde, 1,5 yıl nöbet geçirmeyen epilepsi hastalarının ehliyet alabildiğini belirten Araz, “Türkiye'de de hastaların nöbet geçirmediklerini belgelemeleri istenen sürenin düşürülmesi memnuniyet verici. Nöbet geçirmeyen ama ilaç kullanmaya devam eden epilepsi hastalarına da ehliyet verilmesini istiyorduk. Çünkü şeker, tansiyon hastaları gibi düzenli ilaç kullanan ama nöbet geçirmeyen bu hastaların araç kullanması için bir engel bulunmuyor. Yönetmelik değişikliği bizleri çok mutlu etti.”şeklinde kaydetti. 

Ehliyet alamayan hastaların birçok zorluk yaşadığına dikkati çeken Araz, “İlaç kullanan hastalar ehliyet alamadıkları için araç kullanamıyordu. Bu da onların sosyal ve iş hayatını olumsuz etkiliyordu. İşe giremeyen veya ehliyetleri olmadığı için işten çıkarılan hastalar vardı. Yapılan değişiklikle birçok epilepsi hastasının işsiz kalması ve sıkıntı yaşamasının önüne geçildi.”dedi.