FATİH AKBAŞ

Çorum Bilim ve Sanat Merkezi’nin (BİLSEM) organize ettiği ‘Somut Olmayan Kültürel Miras ve Medya’ temalı Bilim ve Sanat Merkezleri Öğrencileri Sosyal Bilimler Ulusal Çocuk Kongresi dün başladı.

Anitta Otel’de 25 Bilim ve Sanat Merkezinin katılımıyla yapılan kongre saygı duruşunda bunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Kongrenin açılışında konuşan Çorum BİLSEM Müdürü Sadık Efe, BİLSEM’lerin özel yetenekli öğrencilerin geliştirilmesi amacıyla eğitim veren kurumlar olarak faaliyetlerini yürütsede ilklerin öncüsü Çorum BİLSEM’in Çorum’u ilk kez Tübitak 4007 ile tanıştırarak, Bilim Şenliği ile 5000 kişiye, kurumsal olarak 4.sünü gerçekleştirdiği Tübitak 4004 projesi ile her bir seferinde 25 öğrenci olmak üzere toplamda 100 öğrenciye, Tasarım Beceri Atölyelerinin 10 pilot BİLSEM’i olarak salgına kadar Çorum merkezde bulunan değişik okullardan 1500 öğrenciye merkezde bilimsel ve sanatsal eğitimler vererek sadece BİLSEM öğrencilerine değil, BİLSEM dışındaki öğrencilere de ulaşmayı başardığını belirtti.

Kongrede İzmir, Batman, Bursa, Giresun, Samsun, Antalya-Finike, Manisa-Soma, Ankara, Uşak, Konya, Gaziantep, Hatay-İskenderun, Elazığ ve Malatya'dan 25 BİLSEM öğrencisini ve öğretmenini ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirten Efe,  “Bu proje ile ülkemizin geleceğinde söz sahibi olacak BİLSEM öğrencilerinin kültürel miras bilincine sahip olması, ülkemize sağlayacakları katkılar açısından büyük önem taşımaktadır.”dedi.

‘BİLSEM’LERDE GELECEĞİN LİDER VE BİLİM İNSANLARI YETİŞTİRİLİYOR’

İl Milli Eğitim Müdürü Abdullah Kodek ise konuşmasında Bilim ve Sanat Merkezleri’nin özel yetenekli öğrencilerin geliştirilmesi amacıyla eğitim veren kurumlar olarak faaliyetlerini yürüttüklerini ifade ederek, “Bu kurumlarda çağın gerektirdiği eğitimlerin verilmesinin yanında kültürel kimliğine, milli ve manevi değerlere bağlı geleceğin lider ve bilim insanları yetiştirilmektedir. Biz eğitimciler için her öğrenci önemlidir ve eğitimde göz ardı edeceğimiz ya da feda edebileceğimiz tek bir ferdin olmadığına inanmaktayız. BİLSEM'ler öğrenci profilleri itibariyle ülkenin geleceğine ışık tutan kurumlar olması sebebiyle ayrı bir öneme sahiptir. Bu kurumlarda yapılan etkinlik temelli eğitim öğretim faaliyetlerinin yanı sıra, öğrencilerin yaptıkları bilimsel çalışmalar, proje ve sunular bunların paylaşılması öğrencilerimize ayrı bir deneyim kazandırmaktadır. Bugün başlayacak ve üç gün sürecek kongrede misafir öğrencilerimiz bilimsel sürecin tamamıyla üst düzey bilgi, beceri, tutum ve davranışları deneyimlemiş olacaklardır. Ayrıca öğrencilerin bilimsel çalışmalarını sunarken yarışma formatından uzak bir şekilde, proje ve çalışmalarını paylaşmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşayacaklardır. Kongrenin kültürel mirasımızın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması hususunda katkı sunması temennisiyle bildirileriyle renk ve değer katacak olan kıymetli öğrenci ve öğretmenlerimize, siz değerli misafirlerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.”şeklinde kaydetti.

‘DEVRALDIĞIMIZ MİRASI GELECEĞE EN GÜZEL ŞEKİLDE TAŞIMALIYIZ’

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül ise konuşmasında teknoloji ile birlikte gelişen dünyada kültürel değerlerin geleceğe sağlıklı bir şekilde aktarılmasının önemine değindi.

Gerek yazılı gerek sözlü gerekse soyut ve somut olan geçmişten devraldığımız kültürel mirasın çok önemli olduğunu belirten Nezir Gül, “Milletler geçmişleri ile vardır.  Milletler birden oluşmazlar. Geçmişten aldığımız mirası en güzel şekilde değerlendirerek geleceğe aktarmaya çalışıyoruz.  Devraldığımız bu mirası geleceğe en güzel şekilde taşımalıyız. Bu mirasa gerçek anlamda sahip çıkmalıyız. Kendi medeniyet değerlerimize sahip çıkmazsak mankurtlaşırız. Geçmişi yok sayarak geleceğe emin adımlarla ilerleyemezsiniz. Teknolojik gelişimi sağlarken kültürel değerlerimize de unutmamalıyız.”diyerek sözlerini tamamladı.

BİLSEM öğrencilerinin müzik dinletisi de yaptığı açılış töreninde Vali Yardımcısı Çağrı Erdinç, Nezir Gül’e teşekkür plaketi verdi. Konuşmalarının ardından kongrenin ilk oturumu yapıldı.