Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde “Göç ve İnsanlık” konulu panel düzenlendi.
İlahiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü yapan Doç. Dr. Yakup Çoştu, Türkiye’nin, son göç dalgalarıyla birlikte çok kültürlü yapıya sahip bir göç ülkesi haline geldiğini vurgulayarak, ülkemizde yaşayan yabancı göçmenlere yönelik resmi kurumların, belediyelerin ve STK’ların yürütecekleri faaliyetlerde bu hususu dikkate almaları gerektiğini söyledi.
Panele konuşmacı olarak katılan İl Göç İdaresi Müdür Vekili Uğur Canata ise Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün kuruluş süreci ve yaptığı çalışmalara değinerek, Çorum İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün Çorum genelinde yabancı göçmenlere yönelik yaptığı çalışmalarından bahsetti. Ayrıca, 2019 yılının Uyum Yılı ilan edildiğini ve bu kapsamda göçmenlerin Türkiye’ye uyum sağlayabilmeleri ve topluma adapte olabilmelerine yönelik çalışmaların yapılacağını belirtti.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakülte Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ertuğrul Eryücel ise konuşmasında, Türkiye’nin gerek coğrafi konumu ve gerek tarihi geçmişiyle göç olgusuna yabancı olmadığını ve Suriye krizi sonrasında savaş mağdurlarının ülkemize kabul edilmesinin tarihsel, dinsel ve kültürel gerçekliğe yakışır bir hareket olduğunu vurguladı. 
Şu an ülkemizde yaşayan Suriyeliler ile ilgili birçok olumsuz düşüncenin gerçeklikle alakası olmayan önyargılar olduğunu örnekleri ile açıklayarak, Suriyeliler’in ülkemize uyum sağlayabilmesi için önce Türk halkının onları kabule hazır olması gerektiğine işaret etti. 
Eryücel, uyumları kolaylaştırılmaz ise ileride şehirlerde büyük ayrışmaların oluşabileceğine ve daha büyük problemlerle karşılaşılabileceğine dikkat çekti.