M.BURAK YALÇIN
Hitit Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından gerçekleştirilecek olan “Halk Sağlığı Sokağı” etkinlikleri başladı.

Etkinlikler ile ilgili bilgi veren Hitit Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Nuriye Büyükkayacı Duman, dün AHL Park AVM’de başlayan etkinliklerin her Pazartesi ve Salı günü olmak üzere 21 Mayıs 2019 tarihine kadar devam edeceğini söyledi.

Nuriye Büyükkayacı Duman, okullarda da gerçekleştirecekleri etkinliklerde Su ve Sağlık, Kanserlerden Korunma ve Taramalar, Sağlık İçin Hareket Et, Hipertansiyondan Korunma ve Obezite konularının ele alınacağını ifade etti. 

Duman, etkinliklerle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Halk Sağlığı, örgütlenmiş toplumsal çalışmalar aracılığıyla; hastalıkları önleme, yaşamı uzatma, ruhsal ve fiziksel sağlığı ve yeterliliği geliştirme bilim ve sanatıdır. Sürekli değişen ve genişleyen dinamik bir gündeme sahip olan halk sağlığı önemli bir disiplindir, koruyucu ve iyileştirici hekimlik uygulamalarını birlikte ele alan bir fenomendir. 

Geçmişte halk sağlığının gündeminde enfeksiyon hastalıkları geniş yer tutarken günümüzde bulaşıcı olmayan hastalıklar (kronik hastalıklar) bir epidemi haline dönüşmüştür. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarına göre, küresel düzeyde yılda 41 milyon insan bu hastalıklar nedeniyle yaşamını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 18 milyonu kardiyovasküler hastalıklar, 9 milyonu kanserler, 4 milyonu solunum sistemi hastalıkları ve 1.5 milyonu diyabet nedeniyledir.

Türkiye Hastalık Yükü Çalışmasında da ülkemizin bulaşıcı olmayan hastalıkların artan etkisi ile karşı karşıya olduğunu görmekteyiz. Ayrıca Türk toplumunun üçte biri obezdir. Çorum ilinin kronik hastalık profili incelendiğinde ilimizde hem yataklı tedavi kurumlarına hem de aile sağlığı merkezlerine başvuranlar arasında kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon, KOAH ve astım vakalarının yaygın olduğu dikkat çekmektedir.

Kronik hastalıklara zemin hazırlayan davranışsal 4 temel risk faktörü bulunmaktadır ki bunlar; tütün ve alkol kullanımı, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenmedir. Kronik hastalıklardan korunmada bireysel düzeyde primer korunma stratejilerini benimsemek yani risk faktörlerinden uzak durmak/ ortadan kaldırmak önemlidir.

Tüm koruyucu prensiplerin temelinde sağlık okuryazarlığı önemli bir yer tutmaktadır. Sağlık okuryazarlığı, modern toplumların sağlık taleplerini karşılamak için bireylerin sağlıkla ilgili bilgi ve becerilerinin artırılması ile ilgilenir.

Bu yıl başlatılıp, önümüzdeki dönemlerde de devam ettirilmesi planlanan "Halk Sağlığı Sokağı" etkinliklerinin toplum ve öğrenci tabanlı olarak yürütülmektedir. Bu etkinliklerin amacı halk sağlığı ve koruyucu hekimlik uygulamalarının değerini topluma benimsetmek, toplumun sağlık okuryazarlığı düzeyini artırmaktadır.”