M.BURAK YALÇIN

Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Tolga Çırak, Hattuşa’nın Anadolu’nun en değerli hazinelerinden birisi olduğunu belirterek, “Hazinemizin korunması anlamında yeteri kadar bilime sahip değiliz” dedi.

Karşıyaka Ortaokulu tarafından yürütülen “Disiplinler Arası Bir Farkındalık Çalışması: Gizli Hazinemiz Hattuşa” adlı projenin ikinci etkinliği dün gerçekleştirildi.

Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa Boğazkale Kaymakamı Yunus Ataman, Müze Müdürü Metin Çakar, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Özcan Kuşçu, Meslek Yüksekokulu Müdürü Zekeriya Işık, Karşıyaka Ortaokulu Müdürü Nevzat Gencer ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program açış konuşmaları ile devam etti.

GENCER: SIRADAN BİR PROJE DEĞİL

İlk olarak kürsüye gelen Karşıyaka Ortaokulu Müdürü Nevzat Gencer, projenin sıradan bir proje olmadığını belirterek, “Çok boyutlu, kapsamlı ve derinlikli olan bu projeyi üç açıdan önemli görüyoruz. Bu proje disiplinler arası bir projedir ve farkındalık çalışmasıdır. Hattuşa’yı tanıtmayı gelecek nesillere karşı tarih önünde bir sorumluluk olarak görüyoruz. Amacımız bir model oluşturmaktır. Hedefimiz eski çağ medeniyetlerinin dışında Selçuklu Devleti, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mührünü vurduğu Anadolu topraklarında vurdukları mührün gençlerin zihinlerinde perçinlenmesi için yapılacak benzer yeni çalışmalara öncülük etmektir” dedi.

ATAMAN: HİTİT MEDENİYETİNİ ÖNCE ÇORUM’UN TANIMASI GEREKİYOR

Boğazkale Kaymakamı Yunus Ataman da Hitit medeniyetinin dünyanın en büyük medeniyetlerinden biri olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Bu medeniyeti önce Çorum’un tanıması gerekiyor. Bu açıdan projeyi kıymetli buluyorum. Biz Çorum olarak Hitit medeniyetini yeterince tanıdıktan sonra emimin bu medeniyeti Türkiye’ye ve dünyaya tanıtırken çok daha başarılı olacağız. Öğrencileri en yakın zamanda Hattuşa’ya bekliyorum. Burada öğrendikleri ve gördükleri şeyleri orada somutlaşma imkanına kavuşsunlar.”

Konuşmaların ardından “Gizli Hazinemiz Hattuşa” konulu panele geçildi. Panelin moderatörlüğünü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Tolga Çırak yaparken Öğretim Üyesi Doç Dr. Özlem Sirgavaz ile Öğretim Üyesi Dr. Ayşegül Şarbak’da Hititlerin tarihi hakkında katılımcılara sunum yaptılar.

ÇIRAK: ANADOLU EŞSİZ BİR HAZİNEYE SAHİP

Moderatör Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Tolga Çırak Anadolu’nun dünya üzerinde eşsiz bir hazineye ve konuma sahip olduğunu dile getirerek, “Bunlardan bir tanesi de Hattuşa’dır. Hattuşa bizim en değerli hazinemiz ama hazinemizin korunması anlamında yeteri kadar bilime sahip değiliz. Farklı bilim dalları ancak bir araya gelerek bu farkındalığı oluşturur ve topluma anlatabilir gözüyle bakıyoruz” diye konuştu.

SİRGAVAZ: ANADOLU’DA, SURİYE’DE VE MEZOPOTAMYA BÖLGESİNDE UZUN SÜRE HAKİMİYET KURDULAR

Panelist Doç Dr. Öğretim Üyesi Özlem Sirgavaz’da Hititler’in çok önemli iç ve dış politikalar izleyerek uzun bir süre hem Anadolu’da hem de Suriye ve Mezopotamya Bölgesinde hakimiyet kurduklarını vurgulayarak, “Feth ettikleri küçük krallıklarla antlaşmalar yapmışlardır. Kral feth ettiği yerlerin başına oğullarını atamış böylece kral olmadığı zamanlarda ülkenin çıkarları korunabilmiştir. Kukla ve tampon devlet uygulaması ile uzun süre ayakta kalmıştır” ifadelerini kullandı.

Program sonunda konuşmacılara plaket takdim edildi.