M.BURAK YALÇIN
Çorum Belediyesi 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü nedeniyle bir program düzenledi.

Programda konuşma yapan Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, hayvanların daha kapsamlı olarak tedavi edileceği Hayvan Hastanesi’nin proje aşamasının bitmek üzere olduğunu söyledi.

Veteriner İşleri Müdürlüğü’nde gerçekleşen etkinliğe Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Çorum Baro Başkanı Av. Kenan Yaşar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mustafa Gözler, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Serdar Doğan, Hayvanları Koruma Derneği İl Temsilcisi Nil Şeyda Şahingöz ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Hayvanları Koruma Derneği İl Temsilcisi Av. Nil Şeyda Şahingöz, tüm barolara bünyelerinde hayvan hakları merkezi kurmaları için çağrıda bulunarak, “Talep olması halinde tüm tecrübelerimizi seve seve aktarırız. Çorum Barosu olarak da tüm hak ihlallerine karşı olduğu gibi hayvan hakkı ihlallerine de karşı olduğumuzu bildiriyor. Mağdur hayvanların yanında olduğumuzu bildiriyoruz. Yeni çıkan hayvan hakları hepimizin başarısıdır. Tüm aktivistleri ve sivil toplum kuruluşlarını tebrik ediyorum” dedi.

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Serdar Doğan da 4 Ekim’in hayvanların daha iyi şartlarda beslenme ve barınmaları, her türlü stresten ve şiddetten korunmaları gibi vb. konularda oluşturmayı amaçlayan bir gün olduğunu belirterek, ”Hayvanların doğal yaşam alanlarına müdahale etmeden onlarla birlikte yaşadığımız bir dünya hayali için hepimizin çok çalışması gerekiyor. Bu bağlamda bizler dünyanın her yerinde insan ve hayvan sağlığını ilgilendiren her alanda mücadele etmekteyiz” diye konuştu.

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ise Türk İslam medeniyetinin şefkat medeniyeti olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Eğer müslümansak, Allah’a inanıyorsak yapacağımız şey bellidir. Allah’a kulluk etmek, mahlukata şefkat göstermeliyiz. Medeniyetimizi, Türk İslam medeniyetini tarif edenler bizim medeniyetimiz için şefkat medeniyeti demişlerdir. Çünkü biz özümüzü o değerlerden alıyoruz. Bizi yeryüzünde en güzel tarif eden kelime şefkattir. Onun neticesi bugünde görüyoruz.”

Belediye olarak birçok işte örnek çalışmalar yaptıkları gibi hayvanların korunması ile ilgilide güzel işlere imza attıklarını vurgulayan Başkan Aşgın, “Hayvanlarla ilgili yaptığımız çalışmaları sadece 5393 sayılı kanundan dolayı yapmıyoruz. Bu bizim sadece kanuni olarak yasal görevimiz olmaktan çok insani olarak görevimiz. Hayvan Hastanesi’nin projesini hazırladık. Veteriner İşlerimizde daha kar kapsamlı, dar imkanlarla verdiğimiz işleri artık bir hayvan hastanesine dönüştürmenin vakti geldi. Proje aşaması bitmek üzere. Meclisten geçti. Çok daha büyük ve verimli bir çalışmayı onlar için yapacağız” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından öğrencilere içerisinde mama olan paketler dağıtıldı. Öğrenciler daha sonra etkinlik kapsamında hayvan barınağını gezdiler.