11 Ekim 1951 yılında, İstanbul Sirkeci’de bir araya gelen 68 hayırsever tarafından kurulan İlim Yayma Cemiyeti, 68. yaşında.
İlim Yayma Cemiyeti (İYC)’nin kuruluşundan bu yana yaptığı hizmetler ve Çorum şubesinin faaliyetleri hakkında açıklama yapan İYC Çorum Şube Başkanı Mustafa Tuzcu, şunları söyledi:
“İlim Yayma Cemiyeti, kuruluşunun hemen akabinde Milli Eğitim Bakanlığının talebi ve okulun ilk müdürü olan Celal Hoca'nın (Celalettin Ökten) gayretleri ile 17 Ekim 1951 yılında Samatya-Etyemez semtinde ilk İmam Hatip ortaokulunu açmıştır. Daha kuruluşunun ikinci yılında iken 10.02.1953 tarih, 4/169 sayılı bakanlar kurulu kararı ile "Umumi hizmetlere hadim" (Kamu yararına faaliyet gösteren) dernek statüsünü kazanmıştır. İmam Hatip okullarına her gün daha da artan talep üzerine Vefa semtinde bina kiralamış, onun da ihtiyaca karşılık vermemesi üzerine günümüzde de öğretime devam eden İstanbul İmam Hatip Lisesi binası ve öğrenci yurdu inşasına başlamış, dönemin başbakanı Adnan Menderes'in katılımı ile hizmete açmıştır.


İlim Yayma Cemiyeti ilerleyen dönemlerde gönüllülerinin öncülüğü ile ortaöğretim okulları ve yurtlarının yanı sıra Türkiye'nin çeşitli illerinde yükseköğretim yurtları da inşa etmiştir. Bugün 81 ilde 172 yurdu ile ortaöğretim ve yükseköğretim öğrencilerine yurt ve burs imkanları sunmaya devam etmektedir.

Bütün bu hizmetleri sunarken misyon ve vizyonu;
"Bir ayağı geçmişte ve yönü her daim gelecekte olan, çağa her noktasında ayak uydurabilen, milletine, devletine ve dinine karşı yükümlülüklerinin farkında bir gençlik inşası" olmuştur.
İçinde bulunmuş olduğumuz bu zorlu günlerde, ülkesinin evlatları için 1951'deki şuur ve inançla kollarını sıvamış ve hayalindeki gençliği inşa edebilmek için gençliğini feda etmeye her daim hazır kadrosu ile her dönem ve her koşulda olduğu gibi bugün de hizmet sunmaya devam etmektedir.


Bu ulu çınarın gövdesinden neşet etmiş olan İlim Yayma Cemiyeti Çorum Şubesi de 1992 yılından beri bilfiil talebelerine hizmet vermenin, yurt ve burs imkanları sağlayarak binlerce öğrencisini topluma kazandırmanın mutluluğu ve huzurunu yaşamaktadır. Bugün Çorum'da Buhara Yükseköğretim Erkek  Öğrenci Yurdu ve İlim Yayma Cemiyeti Kız Öğrenci Yurdu olarak iki tane yurdu ile öğrencilerine barınma hizmeti  vermektedir. Umuma hadim bir dernek olmamız hasebiyle yurtlarımızda kalan üniversite öğrencilerimiz KYK beslenme ve barınma desteği de almaktadırlar. Bu almış olduğu destek ile geçmişte olduğu gibi gelecekte de devletine, milletine ve dinine bağlı gençlik yetiştirecek olan Cemiyetimizin 68. yıldönümü hayırlı olsun.
Muhatabı olmakla şeref duyduğumuz bu güzel gençliğin hizmetinde ve bu büyük devletin gölgesinde, İslam adına bir ömür geçirebilmek ümidi ve duasıyla...” 

Editör: Haber Merkezi