EROL TAŞKAN

Gazi Caddesi’nde seyreden araç trafiğinin neden olduğu yoğunluk, büyük oranda kontrolsüz yapılan yaya geçişlerinden kaynaklanıyor. Yaya önceliği nedeniyle pek çok sürücünün yaya yollarına gösterdiği hassasiyet, ne yazık ki yayalar tarafından araçlara gösterilmiyor.

Sürekli devam eden yaya akışı nedeniyle, özellikle PTT-Belediye arasındaki geçiş noktası önemli bir sorun teşkil ediyor. Tabiki yayalar geçmeli ve pek tabiki araçlar yayalara öncelik tanımalı. Ancak geldiğimiz nokta ipin ucunun kaçtığını gösteriyor.

Yalalar bu konuda biraz özverili olup, en azından 3-5 kişinin olduğu anda topluca geçmeli, o guruba yetişemeyen yaya, bir dakika bile sürmeyen bir zaman diliminde bekleyip, diğer yayalarla birlikte başka bir gurup olarak geçebilir.

Elinde telefonla, sağına soluna bile bakmadan, deniz kenarında yürür gibi en küçük bir acelecilik emaresi göstermeden sallana sallana karşıya geçen yayalara diyecek söz bile bulmak mümkün değil.

İster yaya olalım ister sürücü, bu şehrin trafik akışını daha da çekilmez hale getirmeye çalışmak yerine, sadece üzerimize düşen hassasiyeti yerine getirmek yeterli olacaktır.

İnsanların hassasiyetine seslenmekten öte, teknik olarak nasıl bir tedbir uygulanacağı da yetkililerin sorumluluğunda olsa gerek. Adı konulmamış bu tıkanıklığa işaret etmek bizden, çözüm ürütmek yetkililerden.