M.BURAK YALÇIN
CHP Dodurga İl Genel Meclis Üyesi Sadettin Akgül, Dodurga’nın Mehmetdede Tekke Köyü’nde MTA’nın siyanürle altın arama çalışması yapacağını, konuyla ilgili rezerv çalışması başlattığını belirterek, altının siyanürle arandığında toprağa zarar verdiğini, bu yüzden köylülerin bu çalışmanın yapılmasını istemediğini söyledi.

İl Genel Meclisi Ağustos ayı toplantıları dün başladı.

İl Genel Meclisi Başkanı Osman Günay başkanlığında gerçekleşen toplantı açılış yoklaması ve bir önceki toplantıya ait tutanak özetinin okunmasıyla başladı.
Tutanak özetinin okunmasının ardından gündem dışı konuşmalara geçildi.

Gündem dışı konuşmalarda söz alan CHP Dodurga İl Genel Meclis Üyesi Sadettin Akgül, Dodurga ilçesine bağlı bir köyde Maden Teknik Arama Müdürlüğü ekipleri tarafından altın arama faaliyetleri yapılacağını, ihaleyi alan firma şantiye kurulumunu tamamladıktan sonra bölgede rezerv araştırması yapacağını belirterek, köy halkının sondaj çalışmalarından sonra köye tesis kurulabileceğini, böylelikle tarım ve meyvecilik üretiminin sekteye uğrayacağını ifade ederek tarım yapılabilecek arazinin azalacağı konusunda vatandaşların endişeli olduğunu söyledi.

Altının siyanürle arandığını, siyanürün ise toprağa ve yer altındaki suya zarar verdiğini belirten Sadettin Akgül, halkın bu çalışmanın yapılmasını istemediğini kaydetti.
Gündem dışı konuşmaların ardından raporların görüşülmesine geçildi.

İlk olarak kürsüye gelen Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Abdullah Uysal, balık ölümleri ile ilgili hazırlanan raporu meclisin bilgisine sundu.
Oğuzlar, Laçin, Dodurga, İskilip havzalarında bulunan Obruk Barajında toplu balık ölümlerine dair İl ve İlçe Müdürlüklerine herhangi bir şikâyet gitmediğini ifade eden Abdullah Uysal, yapılan rutin denetim ve kontrollerde de herhangi bir balık ölümlerine rastlanılmadığını açıkladı.

Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Süleyman Ateş de Çorum ve ilçelerinde son aylarda aşırı yağıştan dolayı meydana gelen felaketlerde zarar gören çiftçiler ile ilgili hazırlanan raporu meclisin bilgisine sundu.
Süleyman Ateş, Çorum’da karşılaşılan doğal afetler nedeniyle üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için İl Hasar Tespit Komisyonunun 8 Temmuz 2020 tarihli kararına istinaden Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığından 6 milyon 715 bin 481 TL ödenek talebinde bulunulduğunu, bir önceki yıl olduğu gibi çiftçilerin yaralarının sarılması amaçlandığını ifade ederek 5 milyon TL ödenek geldiğini söyledi.

2020 yılının ilk altı ayında Tarsim Sigorta acenteleri tarafından 38 bin 805 poliçenin kayda geçtiğini, Tarsim tarafından çiftçiye 1 milyon 1660 bin 783 TL tazminat ödendiğini vurgulayan Süleyman Ateş, “Yıldan yıla ilimizde poliçe sayılarında belirgin bir artışın olduğu görülmekte olup, eğitim, tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarının bu artık üzerinde önemli bir katkısı bulunmaktadır” dedi.

Editör: Haber Merkezi